Drsné praktiky v čínskej športovej škole: Toto je už za hranicou

Drsné praktiky v čínskej
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Facebook/shanghai youth athletic school
2020-02-25 11:00:01 |

Chceli by ste mať z drobca špičkového športovca? Nie je problém. Stačí ho prihlásiť na vybraný krúžok, navštevovať tréningy, súťaže a keď bude dobrý, v dospelosti sa športu môže venovať profesionálne.

V Číne je to o poriadny kus tvrdšie ako u nás. „Čínska továreň na gymnastických olympionikov“ aj takto sa to dá nazvať. Detská tvárička skrivená od bolesti a driny, hodiny tréningov a odopierania si. Slzy, krv a vyčerpanie. Tak vyzerá tréning budúcich olympionikov v Číne.

Tréneri tlačia na hranicu možností aj maličké deti. Úspech komunistickej krajiny je ale treba zabezpečiť už od útleho veku a čínska vláda urobí všetko pre to, aby vyprodukovala olympijských medailistov,

Čínske športové školy sú miestami, kam rodičia posielajú svoje deti učiť sa, ako byť majstrami. Sú to neľútostné výcvikové tábory, pri ktorých tréneri používajú extrémne metódy, no výsledok väčšinou stojí za to. Deti doslova drú od šiestich, niekedy aj od štyroch rokov. Tvrdý tréning je na dennom poriadku a často je veľmi krutý a bolestivý. „Musia byť jednoducho čo najohybnejšie“, tvrdí tréner.

Áno, čínski gymnasti sú síce veľmi úspešní vo svete na olympiádach a nosia si domov doslova kilogramy zlatých medailí, no sú vykúpené slzami a neraz aj krvou. 

Na tieto šokujúce a školiace prístupy a postupy trénerov nemajú rodičia psychické kapacity. Keď vidia, ako ich dieťa plače a kričí od bolesti na každom jednom tréningu, nečudo, že to vedie k poklesu počtu študentov. Niektoré športové školy zanikli, iné začali s úpravou spôsobu tréningov. Rodičia začínajú viac dbať najmä na zdravier svojich detí a ich vzdelanie. 

 

Fotogaléria


Foto: Facebook/shanghai youth athletic school
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: dailymail.co.uk, joemonster.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia