Ovocné desiatové kapsičky: Rýchla desiata s vysokým podielom cukru

Ovocné desiatové kapsičky: Rýchla
Ilustračné foto
Zdroj: dTest
2020-02-16 00:30:24 |

Ovocné výživy v malom praktickom balení sú stále obľúbenejšie. Oceňujú ich nielen mamy s malými deťmi, ale často po nich siahnu aj dospelí.

Česká spotrebiteľská organizácia dTest nechala otestovať 11 výživ a väčšina si odniesla dobré hodnotenie. Všeobecne sa však odporúča konzumovať ich skôr obmedzene, a to pre vysoký podiel cukru.

Do laboratórneho testovania dTest zaradil výživy známych značiek aj privátnych obchodných reťazcov. Keďže väčšina testovaných kapsičiek patrí do kategórie potravín pre malé deti, súlad s požiadavkami na zloženie, označovanie a stanovenie limitov pre určité látky sa porovnával s príslušnou vyhláškou. „Na celkovom hodnotení testovaných výrobkov sa odrazil podiel vitamínu C, podiel cukru a soli, prípadný obsah mykotoxínov, pesticídov a ťažkých kovov a nakoniec tiež obal a informácie na ňom uvedené," uvádza šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Väčšina kapsičiek sa zaobišla bez pridaného cukru, aj tak bol ale jeho celkový podiel pomerne vysoký. Najviac cukru, takmer 15 gramov na 100 gramov výrobku, obsahovala Ovocná desiata Hello s banánmi. Omnoho lepšie na tom neboli ani desiaty Nestlé NaturNes Banán Jablko a Kubík Ovocná kapsička banán-jablko, kde nebol žiadny pridaný cukor, ale iba ten, ktorý sa prirodzene vyskytuje v obsiahnutom ovocí.

Pri ovocných výživách je problematické dosládzanie niektorých výrobkov, najmä vzhľadom na to, že sú primárne určené už deťom od ukončeného 4. mesiaca veku. Výživa v ranom období je totiž pre budúci vývoj dieťaťa kľúčová a rodičia by sa mali snažiť predchádzať jeho návyku na príliš sladké chute. V budúcnosti to môže viesť k nadváhe, obezite a ďalším ochoreniam súvisiacim s nevhodným stravovaním.

Väčšina testovaných vzoriek uvádzala v zložení na obale vitamín C. dTest preto zisťoval, koľko sa ho reálne vo výživách nachádza. Úplne bez vitamínu C bol oproti informácii na obale výrobok Rossman babydream Apfel & Banane. Omnoho viac ho nebolo ani v kapsičke dm baby love. Žiadne "céčko" neponúkla ani desiata Ovko Apple Carrot Banana, tá ho však ani nesľubovala.

Laboratórne analýzy sa zamerali aj na to, či výrobca nepoužil zaplesnené suroviny. Pleseň je možné zistiť prostredníctvom toxínu s názvom patulín, ktorý vytvárajú rôzne typy plesní napádajúcich ovocie. Najvýznamnejší zdroj patulínu pre človeka predstavujú práve jablká, ktoré boli základným kameňom úrazu všetkých testovaných výživ. „Druhým sledovaným toxínom, ktorý poškodzuje obličky, znižuje imunitu a má karcinogénne účinky, bol ochratoxín A. Ani jeden z toxínov nebol v laboratóriu odhalený, všetky výrobky teda v tejto kategórii dostali veľmi dobrá hodnotenie," vysvetľuje Hoffmannová.

S rovnako pozitívnym výsledkom skončilo aj pátranie po ťažkých kovoch, konkrétne po cíne, olove či kadmiu. Žiadny z uvedených ťažkých kovov nebol vo výživách nájdený. Na významný problém dTest nenarazil ani v prípade zisťovania reziduálnych pesticídnych látok. Štyri z testovaných výrobkov navyše pochádzali z ekologického poľnohospodárstva, preto boli hodnotené ešte prísnejšie. Zvyšky pesticídov carbendazimu a benomylu sa objavili iba pri výžive Hello Ovocná desiata s banánmi, avšak v podlimitnom množstve.

Dobre dopadlo aj posudzovanie obalov. Body navyše si odnášali výrobky s biocertifikáciou, vyšším podielom ovocia a tie, ktoré na obale pravdivo deklarovali hodnoty vitamínu C a cukru. Prípadné rozdiely medzi uvedenými a nameranými hodnotami boli buď v prospech spotrebiteľa alebo sa pohybovali v rámci tolerovanej hladiny.

Z jedenástich testovaných výživ si 9 odnieslo dobré hodnotenie, dve uspokojivé. Pri tých sa body strhávali za chýbajúci vitamín C, vyšší podiel cukru či deklarovaný obsah ovocia.

Kapsičkové ovocné desiaty sú vo väčšine prípadov ponúkané v obale zvanom doypack. Hoci je tento typ balenia s uzáverom veľmi praktický, otázky visia nad jeho následnou recykláciou. Samotné vrecko sa spravidla skladá z viacerých rôznych materiálov, a preto nie je možné ho recyklovať. Z celého obalu tak do triedeného odpadu patrí iba plastové viečko.

Prečítajte si tiež:

Papierové vreckovky: Fúú, jedlo do nich už deťom nikdy nezabalíte

Detské sušienky: Ako zistíte, či obsahujú nebezpečný akrylamid? 

 


Foto: dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia