Jarný detox – výstrelok výživových poradcov alebo nevyhnutnosť?

Jarný detox  –
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-03-21 13:30:45 |

Jar predstavuje pre mnohých z nás nový štart. Okrem jarného upratovania domácností by sme si mali „urobiť poriadok“ aj vo vlastnom tele.

Práve na jar sú obľúbené rôzne detoxikačné, očistné kúry a diéty. Údajne nás zbavia nahromadených škodlivín a zlepšia tak zdravie a vitalitu. Niekedy sa však aj ten najlepší úmysel zvrtne. Naozaj by teda mal každý z nás aspoň raz do roka absolvovať detoxikáciu organizmu?

Detox či hladovka

Detox nás podľa viacerých odporúčaní nezbaví len samotných toxínov či prebytočnej vody. Dôkladne zostaveným jedálničkom by sme tiež mali telo „napumpovať“ všetkými potrebnými živinami a vitamínmi. Najmä z toho dôvodu sa odporúča absolvovať ho na jar, kedy organizmus bojuje s ich nedostatkom. V princípe teda prebieha nasledovne: na zvolený čas (niekoľko dní či týždňov) nekonzumujeme nezdravé jedlá, tzn. vyprážané, mastné, mäsové, sladké, polotovary či fastfoody. Naopak sa zameriame na hromadu zeleniny, chudého mäsa či rýb, ovocia, strukovín a obilnín. Všetko samozrejme dopĺňa dostatočný pitný režim. Takto cielene namiešanou stravou telo nielen očistíme, ale mu tiež dodáme potrebné látky. V ideálnom prípade sa zbavíme aj niekoľkých prebytočných kíl, zlepší sa nám pleť, kvalita vlasov či získame celkovo mladší a sviežejší vzhľad.

Druhou, veľmi známou a odporúčanou metódou na detoxikáciu, je hladovka. Ako už napovedá názov, princíp je jednoduchý – žiadne jedlo v priebehu niekoľkých dní. Ich odporúčaný počet sa pohybuje od jedného dňa až po celý mesiac, v extrémnych prípadoch dokonca i viac. Zástancovia tejto drastickej metódy hovoria o viacerých pozitívach. Očistou od škodlivín celý zoznam iba začína. Tým, že trávenie nie je počas niekoľkých dní zaťažované, urýchlia sa ozdravné procesy v tele, zlepší sa zdravie jednotlivých orgánov, dokonca sa upraví krvný tlak či cholesterol. Známe sú príklady ľudí, ktorým po absolvovaní hladovky zmizol ekzém, vyliečil sa dlhodobý zápal, zlepšilo sa iné chronické ochorenie.

Odborným okom

 Detoxikácia organizmu patrí k najskloňovanejším výrazom práve v tomto jarnom období. Niektorých zlákajú zdravotné, iných estetické benefity. Odoprieť si na dlhší čas obľúbené jedlá, alebo vyskúšať niekoľkodňové hladovanie, však nie je pre každého. Aj v tomto smere sa preto odborníci, lekári, delia na dve skupiny – zástancov a odporcov. Kým prvá skupina súhlasí s pozitívami, ktoré sa spomínajú vyššie, druhá upozorňuje aj na možné riziká.

V prvom rade je dôležité vedieť, že detox či hladovka je vhodná len pre zdravých ľudí; k nim určite nepatria diabetici, kardiovaskulárni pacienti a pod. Práve v ich prípadoch je totiž pravidelná a vyvážená strava základom. Môžeme sa stretnúť aj s tvrdením, že zdravý človek nepotrebuje svoje telo detoxikovať. Ideálnym riešením je preto podľa viacerých zástupcov oboch táborov dlhodobá zmena životného štýlu. Pokiaľ dodržujeme zásady zdravého stravovania, dostatočne športujeme a dbáme aj na duševnú pohodu, so škodlivinami si naše telo poradí aj samo.

Predchádzajúce riadky nie sú práve vašou charakteristikou? Niekoľkodňový detox nemusí byť vo vašom prípade zlým nápadom. S vysokou pravdepodobnosťou si totiž nezdravou stravou zarábate na poriadne zdravotné problémy. Nebojte sa zmeny, bezpochyby vám prinesie mnoho dobrého! Začať môžete zľahka – napríklad si preštudujte odporúčania od rôznych odborníkov a snažte sa nájsť cestu, ktorá vám bude vyhovovať najviac. Ktorá je tá správna? Pokiaľ si viete predstaviť daný spôsob stravovania aj dlhodobejšie, na podporu detoxikácie, trávenia a činnosti čriev si vyberte overený a spoľahlivý prostriedok – čierne uhlie. Vhodné je Carbofit Plus, ktoré je na rozdiel od živočíšneho uhlia vyrábaného spaľovaním kostí zvierat výlučne rastlinného pôvodu. 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia