Pri zavádzaní nových jedálnych lístkov sa školy pasujú s problémami

Pri zavádzaní nových jedálnych
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-01-26 00:30:34 |

Nedostatok potravín v eko balení je jedným z viacerých problémov, ktoré sa ukazujú pri zavádzaní tzv. Flexi stravovania v školách.

Nielen nedostatok potravín v eko balení, ale aj súčasné znenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré vylučuje regionálnych výrobcov potravín, sú prekážkami, ktoré sa vyskytli pri testovaní jedálnych lístkov Flexi stravovania. Tie pritom vypracovali experti na výživu. Ako pre agentúru SITA uviedla prezidentka Prvej asociácie školského stravovania Mária Tejiščáková, problémom je aj nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v školských jedálňach.

Tejiščáková poukázala na to, že prekážkou je aj aktuálne znenie zákona o verejnom obstarávaní a jeho aplikácia zriaďovateľmi v podobe komplexných dodávok potravín pre školské jedálne. Podľa nej sú tak regionálni výrobcovia potravín vyradení zo súťaže. Pritom zámerom projektu je, aby sa v školských jedálňach používali aj čerstvé potraviny z regiónov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre agentúru SITA vysvetlilo, že túto tému eviduje a komunikuje v rámci Celoslovenskej sekcie pre školské stravovania. Dodalo, že prvé výstupy overovacieho procesu by mali smerovať aj k iniciatíve úpravy predpisov, ktoré by spôsob obstarávania potravín skvalitnilo.

Medzi úskalia Tejiščáková zaradila aj nedostatok potravín v eko balení. Podotkla však, že dodávatelia začínajú myslieť ekologicky a balia potraviny do skla či papiera a skracujú aj logistiku dodávok. Prekážku vidí tiež v nedostatku kvalifikovaných pracovných síl v školských jedálňach a nefunkčnú finančnú motiváciu. Z analýzy inzerátov škôl za rok 2019 portálu Edujobs.sk vyplynulo, že najčastejšie inzerovanou nepedagogickou pozíciou minulého roka bol kuchár (258 ponúk). Post v školskej kuchyni však nie je atraktívny, na pozíciu kuchára podľa analýzy zareagovali v priemere dvaja uchádzači a pri pozícií hlavného kuchára je to v priemere na jeden inzerát jeden človek.

Prvé školy začali variť podľa jedálnych lístkov, ktoré vypracovali experti na výživu, v novembri 2019. V jedlách pre školákov mali znížiť podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvýšiť podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. Hlavným cieľom projektu je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie. Na testovanie nových jedálnych lístkov sa prihlásili školské jedálne v Hlohovci, Nových Zámkoch, Vrútkach, Prešove, Košiciach a v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Od 1. septembra 2020 by ich mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: sita.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia