10 tipov od rodičov: Takto by to malo vyzerať doma pri stole

10 tipov od rodičov:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-21 14:30:47 |

V dokonalom svete mama s láskou pripraví pre rodinu zdravú večeru, deti ju bez frfľania sediac pri stole zjedia, poďakujú, vypýtajú si ešte ovocie a spracú zo stola. Realita je však iná.

Väčšina mám sa unaví už len pri zháňaní ratolestí k stolu a spoločná rodinná večera je namiesto vysnívanej idylky skôr ťažkou výzvou. V jednom z prieskumov portálu babycenter.com až tri z piatich matiek priznali, že majú priam hrôzu zo stravovacích návykov svojich detí.

Spoločné stolovanie utužuje rodinu

Napriek tomu, že otcovia sa čím ďalej tým viac zapájajú do prípravy pokrmov pre deti, prím stále hrajú mamy, ktoré strávia v kuchyni najviac času z rodiny. Na rozdiel od otcov berú nutnosť dopriať deťom zdravú stravu vážnejšie a snažia sa variť z čerstvých surovín. Spoločné večere vnímajú ako miesto, kde sa rodina môže zísť a okrem jedenia sa porozprávať o celom dni. Rodinné stravovanie, či už sú to raňajky, obedy alebo večere, experti na rodinné vzťahy veľmi odporúčajú. 

Nedajte sa odradiť tým, že vysnívané predstavy o príjemnom posedení sú na míle vzdialené realite. Ako vyplynulo z prieskumu, je to tak vo väčšine rodín. Takmer v každej sa nájde aspoň jedno dieťa, ktoré nezje hocičo a rodičia namiesto jedného jedla vytvárajú rôzne variácie. 

K zdravým potravinám, ktoré deti najčastejšie odmietajú, patrí kapusta, tofu, špenát, paradajky, šalát a brokolica. Obľúbeným zdravými potravinami detí sú banány, jogurty, jablká, jablkové pyré, jahody a cereálne sušienky.


TIP: Tieto superpotraviny zaraďte do jedálnička


Berte ohľad na vek detí

Ak máte doma dieťa vo veku medzi tromi a štyrmi rokmi, nezúfajte, ak ho pri stole chytí záchvat tvorivosti a namiesto poslušného sedenia začne s jedlom tancovať, robiť hlúpe zvuky, poskakovať vedľa stoličky a podobne. Je to úplne normálne.  "Z každej večere som úplne nervózna, moje desaťmesačné dieťa udržím bez problémov, šesťročný syn sa naje tiež relatívne v pokoji, ale s trojročným je to neustály boj. Viem, že musím vydržať, aj starší si tým prešiel,“ konštatuje jedna z mám, Tereza (38). Matky dojčiat a batoliat majú s vyberaním stravy menej problémov, ale tiež je občas problematické udržať ich pozornosť pri jedle.

Trvajte na zásadách

Až 90 percent matiek uvádza, že pri stolovaní nastavili pravidlá, ktorými sa snažia naučiť deti lepším stravovacím návykom. Medzi najbežnejšie patrí pravidlo sedieť spolu pri stole a používať slovíčka „prosím“ a „ďakujem“ za použitie riadu či obrúskov. S učením správneho stolovania je podľa mamičiek potrebné začať čo najskôr, ideálne medzi jedným a dvomi rokmi dieťaťa. Okrem toho je vhodné trvať na tom, aby pri jedle neboli na stole žiadne mobily, elektronika ani hračky.

Naučte deti aj tomu, že na jedlo sa nikdy nepoužívajú slovíčka „fúj,“ „je to hnusné,“ „vyzerá to zle,“ a podobne. Niektoré mamy učia deti tomu, že si musia zo zdvorilosti odhryznúť aspoň pár súst aj z ich neobľúbeného pokrmu pred tým, ako ho odmietnu. Iné mamy zdôrazňujú také pravidlá, akými sú vzpriamené sedenie za stolom, žutie jedla so zavretými ústami, nerozprávanie s plnými ústami či čakanie pri stole, až kým všetci dojedia. V prípade, že dieťa jedlo odmieta alebo ho vypľuje, či vyhodí z taniera, nečakajte a prikážte mu, aby od stola odišlo.

Najväčším problémom je, že aj keď rodičia pravidlá nastavia, netrvajú striktne na ich plnení. 

Používajte zdravý rozum

Mnohé matky si uvedomujú, že pri príprave jedla pre deti sa riadia množstvom informácií, ktoré získavajú z médií, z internetu, od známych či od lekárov o nutričných hodnotách potravín alebo o ich vhodnosti či nevhodnosti. „Snažím sa tým riadiť, no často sú informácie rozporuplné,“ poukazuje jedna z mám. „Napríklad, v jeden deň si prečítam o tom aké je super piť veľa šťavy z jabĺk a na druhý deň sa objaví informácia, že nie je dobré vypiť šťavy z jabĺk veľa,“ dodáva.

Tipy a triky mám ako naučiť deti dobre jesť

1. Skúste hru na zvieratká, pri ktorej deti hravou formou môžete naučiť jesť rôzne potraviny. „Budeme predstierať, že sme rôzne zvieratá, ktoré jedia rôzne potraviny. Napríklad, dnes budeme rodinou levov. Pozrite, aké máme rezáky. Tie sú ideálne na hryzenie mäsa. Poďme na to.“

2. Označte spolu s deťmi potraviny číslami 1-2-3. Číslo jedna sú bielkoviny, číslo dva ovocie a zelenina a číslo 3 potraviny, ktoré síce chutia, ale deťom nepomôžu rásť ani získať silu, teda rôzne maškrty. Treba im vysvetliť, že dôležité pre nich sú čísla 1 a 2 a z čísla 3 stačí iba máličko, lebo aj tak nemajú žiadny význam.

3. Vždy sa uistite, že deti vyskúšali všetko, čo podávate. Ak im niečo nechutí raz, treba im to ponúknuť znova v inej úprave. Deti potrebujú ochutnať veci viackrát. Niekedy im určité jedlo nechutí len preto, lebo nemá podľa nich pekný vzhľad.

4. Kľúčom k úspechu sú pekné farby a servírovanie. Dajte si na tom záležať. Používajte vykrajovače. Paprika v tvare dinosaura zachutí ratolesti určite viac, ako len tak nakrájaná na prúžky.

5. Na konci každého jedla ponúknite ovocie ako dezert. Zo začiatku možno budú odmietať, ale skúšajte to znova a znova.

6. Buďte dobrým vzorom. Dávajte deťom jesť to, čo jedávate vy. Uprednostňujte zdravé potraviny a buďte ochotní vyskúšať aj tie, ktoré nepreferujete.

7. Varte s deťmi spolu, tak im jedlo bude chutiť viac. Ideálny na to je víkend.

8. Nekŕmte deti nezmyslami len preto, lebo im tým urobíte radosť. Nečudujte sa, keď potom od vás nechcú zdravé jedlá.

9. Nevarte pre deti samostatne. Nebojte sa, nebudú hladovať, ak zjedia len jednu položku z jedla, lebo ostatné nechcú. Ak vás dieťa uvidí viackrát to jedlo jesť, pravdepodobne ho po čase začne jesť aj ono.

10. Nenúťte deti jesť niektoré potraviny len preto, lebo sú zdravé. Ak je jedlo chutne pripravené, dieťa ho zje. Drobci nemajú ani tušenia, že brokolica je pre nich dobrá, jednoducho vedia, že im chutí. 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia