Dvojročné dieťa by malo ovládať týchto 25 slov

Dvojročné dieťa by malo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-16 13:30:44 |

Nie ste si istí, či sa jazykové schopnosti vášho drobca vyvíjajú správne? Máme pre vás pomôcku - úplne základnú slovnú zásobu dieťaťa vo veku dvoch rokov.

Väčšina dvojročných detí už hovorí. Nie je to však pravidlo. Niektoré používajú prvé slovíčka už po prvom polroku, iné v roku a nič hrozné nemusí signalizovať ani to, ak dieťa začne hovoriť až pár mesiacov po druhých narodeninách. I keď, v tomto prípade už zbystrite pozornosť, lebo oneskorený vývoj reči dosť často napovedá o problémoch.

Hovorí sa, že dvojročné dieťa by malo dokázať používať minimálne 50 jednoduchých slovíčok z vyše 300-slovného zoznamu priradenému k tomuto veku. Podľa jedného výskumu do úplne základnej slovnej zásoby batoľaťa v tomto veku patrí 25 slov. Autorka výskumu, profesorka Leslie Rescorla z Bryn Mawr College v Pensylvánii radí, aby rodičia nerobili paniku, ak ich drobec ešte nehovorí. Keď sa inak vyvíja normálne, je veľmi pravdepodobné, že sa sám rozhovorí. Ak však dieťa so slovíčkami bojuje ešte aj okolo tretieho roku života, mali by ste vyhľadať logopéda.


25 základných slov dvojročného dieťaťa

mama, tato, bábo, mlieko, džús, ahoj, áno, nie, pes, mačka, oko, nos, banán, keksík (piškóta), auto, horúci, ďakujem, kúpanie, topánka, klobúk, kniha, hotovo, ešte, pá-pá


Ide o základné slová, ktoré sa najčastejšie používajú v konverzácii batoliat pri interakcii s ich okolím. Ak ich vaše 2-ročné batoľa rutinne nepoužíva, spomeňte to radšej detskému doktorovi. Vždy je lepšie podchytiť prípadný problém skôr, než niečo zanedbať.  

„Môj syn začal hovoriť až keď mal okolo 2,5 roka. Dovtedy iba ukazoval. A to doslovne. Videla som, že chápe naše inštrukcie, vie, o čom hovoríme, no jemu sa jednoducho s nami komunikovať nechcelo. Potom jedného dňa spustil a už sa nezastavil. Dnes je to šikovný 9-ročný školák, ktorý nemá vôbec žiadne problémy,“ povzbudzuje rodičov, ktorí majú doma „nehovoriace“ dieťa, mama Lucia. Kým s prvým synom si „pokecala“ už pred jeho prvými narodeninami, na slová druhého si musela počkať o dosť dlhšie. „Dnes sa určite nedá povedať, že by mladší syn v niečom zaostával za starším. Z môjho pohľadu sa teda netreba riadiť žiadnymi tabuľkami a grafmi. Ja som to s nikým neriešila. Verila som svojej intuícii. Videla som, že malý všetko chápe, len sa mu nevie rozviazať jazyk. Počkala som a neľutujem. Ak by však jeho mlčanie trvalo možno o mesiac dlhšie, asi by som nejakého odborníka navštívila,“ konštatuje.

Odborníci upozorňujú, že oneskorený vývoj reči môže signalizovať napríklad problémy so sluchom, budúce poruchy učenia či poruchu autistického spektra. Dieťa sa však môže „rozhovoriť“ časom, takže netreba hneď za tým hľadať niečo vážne. Pre čisté svedomie je však lepšie nenechať to len na intuíciu. Odborný skríning môže odhaliť prípadný problém a vhodne ho riešiť. Čím skôr sa začne, tým väčšia šanca na dobrý výsledok.

Prečítajte si tiež:

3 vedecky dokázané spôsoby, ako zvýšiť IQ dieťaťa

Batoľa: Takto nejako by opísalo svoj deň

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia