Tetánia: Vieme sa tejto novodobej chorobe vyhnúť?

Tetánia: Vieme sa tejto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-14 14:05:00 |

Ochorenie si vyberá hlavne mladých a vystresovaných teenagerov. Má veľa príznakov a preto sa niekedy označuje aj ako syndróm zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti.

Tetániu si mnohí mýlia s tetanom, no ten má na svedomí baktéria a prejavuje sa stŕpnutím šije. Tetánia sa vo všeobecnosti prejavuje tonickými svalovými kŕčmi a  záchvatmi. Možno povedať, že je to choroba dnešnej doby. Za najčastejšiu, no nie jedinú príčinu, je považovaný stres. U malých detí sa s ňou nestretávame, pribúda však teenagerov, ktorým ju diagnostikujú a je veľmi rozšírená medzi mladými podnikateľmi či ženami vo veku okolo 30 rokov, u ktorých sa prejavuje okrem iného aj častými migrénami. Zdá sa, že je to daň súčasnosti, keď sa snažíme fungovať na všetkých frontoch - snažíme sa budovať si kariéru, byť dobrými rodičmi, pestovať priateľstvá, cestovať... 

Odborne povedané, tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Príliš stimulované nervy spôsobujú neúmyselné svalové kŕče a kontrakcie, najčastejšie v rukách a nohách. Môžu sa rozširovať po celom tele a dokonca aj do hrtanu alebo hlasiviek, čo spôsobuje problémy s dýchaním. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie pacientovi poriadne znepríjemniť život. 

Problémom pri diagnstikovaní teténie je množstvo nešpecifických symptómov, ktoré sa prejavujú aj pri ďalších ochoreniach. Patria medzi ne napríklad zrýchlený srdcový pulz, tlak na hrudi, sucho v ústach, hrča v krku, sťažené dýchanie, bolesti hlavy, nadmerná únava, nedostatok energie, poruchy spánku, nervozita či brnenie v končekoch prstov.  Tetánia sa vo vzácnych prípadoch prejavuje aj formou záchvatov. Tetanický záchvat naozaj nie je nič príjemného a môže vyvolať dojem, že ide aj o mŕtvicu alebo infarkt. Najčastejšie sa prejaví na ľavej strane tak, že začne tŕpnuť ľavá polovica tváre, ľavý ústný kútik, ruka či noha. Postihnutého to núti zhlboka dýchať, čo ešte zhoršuje tŕpnutie. Vtedy je dobré zobrať si na pomoc igelitový sáčok s malou diekou na konci a dýchať doňho. V každom prípade treba volať záchranku, lebo môže ísť aj o vážnu diagnózu.

Čo spôsobuje tetániu?

Najčastejšia príčina je dramaticky nízka hladina vápnika, známa tiež ako hypokalcémia. No tetániu môže spôsobovať aj nedostatok horčíka alebo draslíka, príliš veľa kyslosti v organizme (acidóza) alebo príliš veľa alkálií v tele (alkalóza).

V ľudskom tele všetko so všetkým súvisí a tak je to aj s tetániou. Ak telo nevytvára dostatok paratyroidného hormónu, môže to viesť k dramaticky zníženým hladinám vápnika a následne k tetánii. Zlyhanie obličiek či problémy s pankreasom môžu niekedy narušiť hladinu vápnika v tele, čo vedie zasa k tetánii pri hypokalciémii. Nízka hladina bielkovín v krvi, septický šok a niektoré krvné transfúzie môžu tiež nepriaznivo ovplyvniť hladinu vápnika v krvi. A toxíny nie sú výnimkou! Tiež môžu niekedy spôsobiť tetániu. Jedným z príkladov je botulotoxín, nachádzajúci sa v pokazených potravinách alebo baktériách v pôde, ktoré vstupujú do tela prostredníctvom poranenia.

Ako sa lieči tetánia?

V ideálnom prípade bude lekár vedieť, čo tetániu spôsobilo. Jedna konkrétna príčina nejestvuje a keďže prejavy teténie sú rôznorodé, nemusí sa ju podariť hneď odhaliť. Na jej zistenie sa používa elektromyografické vyšetrenie (EMG), ktorým sa  zisťuje napätie v svaloch. Hladiny horčíka a vápnika v tele odhalí biochemické vyšetrenie krvi.

Cieľom liečby je vyrovnať nerovnováhu. Môže ísť napríklad o doplnenie vápnika alebo horčíka. Najbežnejším spôsobom je vstrekovanie vápnika priamo do krvného riečišťa. Môže sa však vyžadovať perorálne užívanie vápnika (spolu s vitamínom D).

Tetánia jednoznačne patrí do rúk odborníkov – neurológa, ale aj psychológa či psychiatra. Reťaz vedúca k zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti je medicínsky veľmi komplikovaná. Nevyrieši to ani internet, ani dobré rady kamarátov. Vždy je treba vyhľadať lekársku pomoc. Na tetániu sa predpisujú lieky, ale veľakrát je odporučená konzultácia s psychológom alebo psychiatrom. Postihnutým tetániou uľahčia život lieky, výživové doplnky v podobe kalcia a magnézia, zmena myslenia a životného štýlu, správna životospráva, vyhýbanie sa stresu (v rámci možností) a dostatok oddychu a spánku.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia