Papierové vreckovky: Fúúú, jedlo do nich už deťom nikdy nezabalíte

Papierové vreckovky: Fúúú, jedlo
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-08 15:30:59 |

To, že v použitej papierovej vreckovke sa to mikroorganizmami len tak hemží, vieme všetci. Myslíte si však, že nerozbalená je na tom lepšie?

Ak podobne ako väčšina ľudí používate papierovú vreckovku nielen pri fúkaní z nosa, ale napríklad do nej občas zabalíte aj nejakú drobnú mlsku deťom alebo ňou utriete krvácajúcu ranku, možno svoje návyky zmeníte. Česká spotrebiteľská organizácia dTest otestovala 16 značiek vreckoviek a okrem iného odhalila, že niektoré obsahujú mikróby už od výroby! Pre potreby testovania nakúpili 16 veľkých balení vreckoviek, ktoré obsahovali 10 až 30 balíčkov. Nezávislý test ukázal, že neplatí priama úmera medzi počtom vrstiev a kvalitou ani medzi kvalitou a cenou vreckoviek.

Pri všetkých vreckovkách skúmali pevnosť, savosť, prítomnosť mikroorganizmov a výskyt nežiaducich chemických látok, hodnotili tiež informácie uvedené na obale. Kým pevnosť a savosť vreckoviek nie je problém vyskúšať aj v domácich podmienkach, chemickú analýzu zvládne len laboratórium.

Papierová vreckovka je verný pomocník mnohých z nás - vytiahneme ju pri riešení nehôd v podobe rozliatych tekutín, na utretie rúk alebo ju priložíme ku krvácajúcej rane. Z bezpečnostného hľadiska patría medzi najväčšie riziko aeróbne mezofilné a sporogenné baktérie, teda také, ktoré potrebujú k životu kyslík a stredné teploty. Mikróby sa dostávajú do výrobných strojov zrejme s prvotnou surovinou, ľahko v nich prežívajú a vytvárajú na rôznych povrchoch biofilm. Voda, ktorá strojmi cirkuluje, ich potom úspešne roznáša ďalej.

Baliť do vreckoviek desiatu nie je dobrý nápad. „Aj keď vreckovka nie je primárne určená pre kontakt s potravinami, očakávame od nej veľkú mieru hygienickosti. Nemala by preto obsahovať sporogenné baktérie, aké sme našli vo výrobkoch dm Soft & Sicher Recycling, Harmony Extra Soft Premium a Kaufland / K-Classic Supersoft Handkerchiefs," komentuje nález šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a dodáva: „Vreckovky Kaufland / K-Classic Supersoft Handkerchiefs navyše obsahovali najviac mezofilných baktérií. "

Chemické látky ako optické zjasňovače, formaldehyd alebo antimikrobiálne látky sa môžu dostať do vreckoviek počas výroby a spracovania papiera. dTest skúmal, či sa z nich tieto zlúčeniny môžu uvoľňovať do okolitého prostredia pri praktickom používaní. Našťastie žiadna z testovaných vreckoviek s danou skúškou nemala problém.

Zaujímavou časťou hodnotenia bolo porovnanie kvality papierových vreckoviek rovnakých privátnych značiek obchodných reťazcov z rôznych krajín vďaka medzinárodnej spolupráci. dTest zistil, že reťazce ponúkajú dvojakú kvalitu. O tom, ako by dopadli slovenské vreckovky môžeme len polemizovať, české si však veľmi neviedli.

Napríklad pri porovnaní vreckoviek Lidl/Floralys zo slovinského, rakúskeho, švédskeho a českého obchodného reťazca bol medzi najlepšími (z Rakúska) a najhoršími (z Česka) rozdiel v celkovom hodnotení 20 percentuálnych bodov. Český produkt strácal skoro vo všetkých hodnotených parametroch: v pevnosti, nasiakavosti i mikrobiológii, pričom je cenovo porovnateľný (15 Kč / 10 balíčkov) s jeho rakúskym bratom (v prepočte 48 Kč / 30 balíčkov).

Horšia kvalita v porovnaní so zahraničím sa ukázala aj u papierových vreckoviek značky Billa/Clever. Kým balenie z Česka ukrýva trojvrstvovú vreckovku, rakúska verzia je štvorvrstvová. České Billa/Clever vreckovky (14,90 Kč / 10 balíčkov) získali o deväť percentuálnych bodov menej ako Billa/ Clever Taschentücher samtweich (v prepočte 48 Kč / 30 balíčkov), pretože nie sú také pevné a dosiahli aj horšie výsledky v mikrobiologických skúškach.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia