Silvestrovské chuťovky na poslednú chvíľu, ktoré milujú aj deti

Silvestrovské chuťovky na poslednú
Ilustračné foto
2021-12-30 22:00:00 |

Aj vy stojíte pred dilemou, čo na poslednú chvíľu pripraviť na silvestrovský večer? Sladké vám ide už aj ušami, na klasiku chuť nemáte a rozmýšľate, čo vymyslieť?

Hovorí sa, že na Nový rok by sme nemali jesť mäso z operencov, rýb ani z diviny. Preto, aby nám šťastie neuletelo, neuplávalo a neutieklo. Aj to je dôvod, prečo už na Silvestra mnohí volia bravčové a hovädzie mäso, nekupujú hydinovú šunku a nepripravujú hydinový vývar. Predsa len, silvestrovské hodovanie sa raz-dva prehupne do novoročného, tak je praktickejšie vyhnúť sa príprave pokrmov z tohto mäsa. Samozrejme, je to na každom, či týmto poverám verí alebo si povie, že jeho šťastie predsa nezávisí od toho, čo si dopraje. My vám ponúkame zopár receptov, ktoré sú celkom jednoduché na prípravu a nepoužíva sa pri nich hydinové, rybacie ani diviačie mäso.

Silvestrovské oslavy, či už doma alebo u priateľov, si priam pýtajú chutné pohostenie. Ak nemáte čas na dlhé prípravy, vsaďte na chutné jednohubky, nátierky či krekričky. Pripravené budú raz dva, určite si všetci pochutia. Vám zostane dosť času, ktorý môžete využiť na spoločnú prechádzku s deťmi a určite sa stihnete aj pripraviť na večer a potomkom ukázať, že mamina nie je iba „tá teta“ tancujúca okolo sporáka, ale dokáže byť aj očarujúcou divou.

Najvďačnejším pohostením, pri príprave ktorého vám s radosťou pomôžu aj deti, sú jednohubky. Potrebujete na ne rožky či bagety nakrájané na kolieska, maslo alebo rôzne nátierky, čerstvú zeleninu, ktorou nepohrdnú ani vaše deti, tvrdý syr pokrájaný na menšie kúsky, môžete pridať kúsky lososa a labužníci si neodoprú na kolieska nakrájanú klobásu. Dovoľte deťom prejaviť svoju kreativitu a pripraviť jednohubky podľa vlastných predstáv. Určite v chladničke nájdete rôzne ingrediencie, ktoré je možné na ne použiť. Ak má vaša rodina rada aj trochu netradičné chute, použite namiesto kúskov zeleniny kúsky ovocia – výborné sú bobule hrozna, mango či ananás, ktoré vyčaria aj z úplne obyčajnej chuťovky exotický zážitok.

Slonie žrádlo

Ingrediencie: 1/2 kg diétnej salámy, 1 väčšia cibuľa, 6 sterlilizovaných uhoriek, rajčinový pretlak, 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, soľ na dochutenie, štipka čierneho korenia, 2 Pl cukru, pol majonézy a pol téglika kyslej smotany.

Diétnu salámu si nakrájame na pásiky, cibuľu a uhorky nadrobno. Všetko zmiešame v mise. Do menšieho kastrólika dáme pretlak (alebo kečup), olej, horčicu, ocot, soľ, korenie a cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame do zmesi salámy so zleninou. Nakoniec primiešame majonézu a kyslú smotanu. Vložíme do chaldničky a necháme tam odstáť. 

Hokkaidová nátierka

Ingrediencie: 1 Hokkaido tekvica, olej (slnečnicový, repkový alebo olivový), cesnak, soľ, korenie

Tekvicu umyjeme, ak máme domácu, nešúpeme, ak kúpenú, radšej ju ošúpte. Vyberieme dužinu a pokrájame na mesiačiky alebo na kocky. Uložíme na plech, polejeme olejom a dáme upiecť asi na 15 minút do vopred rozohriatej rúry. Pretlačíme cesnak (podľa chuti, cca. 3 až 5 strúčikov) a spolu s upečenou tekvicou, troškou oleja a soli vložíme do ponorného mixéra. Rozmixujeme. Ak si nepotrpíte na úplne hladkú konzistenciu, stačí roztlačiť vidličkou. Nakoniec dochutíme korením a pridáme 1 lžičku kyslej smotany. 

Pretlačený cesnak môžete premiešať s olejom a touto zmesou natrieť tekvice pred pečením. Treba ich však viac sledovať, lebo môžu zhorknúť.

Zemiakovo-vajíčková nátierka

Ingrediencie: 2-3 uvarené zemiaky, 2 uvarené vajíčka, 1 malé maslo, 2-3 trojuholníky taveného syra, 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu či kyslej smotany, môže byť horčica, štipka soli

Uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, premiešame so zmäknutým maslom, taveným syrom a postrúhaným vajíčkom. Podľa toho, akú máme konzistenciu, pridáme trochu majonézy (bieleho jogurtu, kyslej smotany). Dochutíme štipkou soli, možno pridať čierne korenie či kurkumu, prípadne trochu horčice.

Syrové krekričky

Tieto krekričky takmer nestíham skladať z plechov, deti stoja nastúpené a predbiehajú sa, kto ich viac uchmatne.

Ingrediencie: 250 g masla (môže byť aj Hera), 250 g hladkej múky (ja dávam špaldovú), 4 trojuholníky taveného syra alebo jedno črievko, kúsok postrúhaného plesňového syra (ak ho máte radi, ak nie, netreba ho pridávať), soľ, vajíčko na potretie

Na doske zmiešame zmäknuté maslo s múkou a taveným syrom (aj plesňovým, ak ho použijete) na cesto. Chvíľu môžeme nechať odležať, ale nie je to nutné. Rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potierame vajíčkom a môžeme posypať sezamovými či ľanovými semienkami, makom, červenou mletou paprikou či vegetou, dozdobíme orieškom a podobne. Ak tieto ingrediencie nemáte po ruke, netreba posýpať a zdobiť ničím. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia pár minút, kým nie sú na povrchu zlatisté. Pozor na pripečenie, aby sa vám nevysušili.


TIP: Pripravte silvestrovské drinky pre deti


Bryndzové kolieska

Ingrediencie: 250 g masla (môže byť aj Hera), 2x 250 g bryndze, 300 g hladkej múky (môže byť aj špaldová), 1 vajíčko, ½ prášku na pečenie, štipka soli, 1 žĺtok na potretie

Múku, bryndzu, vajíčko, prášok na pečenie a soľ spracujeme na cesto. Odložíme na pol hodinu do chladničky. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske zhruba na hrúbku 1 cm a vykrajujeme kolieska. V strede prstom vytlčíme priehlbinku, do ktorej vložíme kúsok bryndze (ak vic bryndze nemáte, priehlbinku netreba). Potrieme žĺtkom, môžeme posypať mletou červenou paprikou alebo tým, čo zvyknete používať na posypanie, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vopred predohriatej rúre pri 180 až 190 stupňoch Celzia asi 15 minút.

Minihamburgery alebo Rovenšťanské žaby

Táto mňamka vám zoberie trohu viac čsu, predsa len ju treba piecť, ale stojí to za to!

Ingrediencie: 500 g polohrubá múka, 300 ml mlieko, 30 g masla, 30 g droždie, 20 g kryštáľový cukor, soľ, vajce, sezamové semienka na posypanie 

Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho dobre vykysnúť. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme menšie kolieska. Zabalíme ich do tvaru akoby malých buhtičiek, poukladáme na vymastený plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte raz vykysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme upiecť. Po upečení ich do 2/3 narežeme a plníme.

Tipy na plnky:

Maslovo-syrová: 125 g masla, 1 syr v črievku, 4 prelisované strúčiky cesnaku

Cesnaková: 150 g nastrúhaného tvrdého syra, 1 téglik kyslej smotany, 4 prelisované strúčiky cesnaku

Bryndzová: 125 g bryndza, 1 malá cibuľa, 1 ČL masla, 1 PL smotanay na varenie, ml. červená paprika, ml. čierne korenie

 Plnkou natrieme minihamburger a na ňu položíme koliesko klobásy. 

Retro pochúťka – banán medzi piškótmi

Túto mňamku milujú snáď všetky deti. Určite ju poznáte ešte zo svojho detstva.

Ingrediencie: 1 balík guľatých piškót, 2 banýny, med, čokoláda na varenie a maslo alebo čokoládová poleva

Každú piškótu natrieme medom a vyrábame malé hamburgery, v ktorých je namiesto mäsa koliesko banánu. Niekomu úplne stačí táto podoba, pre náročnejších maškrtníkov namáčame banánové hamburgery v čokoládovej poleve alebo v poleve vyrobenej z rozpustenej čokolády na varenie a masla. Necháme zaschnúť na papieri na pečenie. Ponapichujeme do nich špáradlá a silvestrovská oslava môže začať.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia