Sociálne siete vs realita: Prečo som taká nemožná?

Sociálne siete vs realita:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-12 08:30:26 |

To snáď nie je pravda. Kamarátka s rodinou bola v piatok v Kodani, v sobotu už piekli medovníky a v nedeľu plávali spolu v ľadovej vode. Teda, aspoň podľa fotiek na Facebooku.

Máte aj vy medzi svojimi známymi na Facebooku, Instagrame či inej sociálne sieti takých, ktorých aktivita vám až vyráža dych? Alebo naopak, vy ste tým, kto pridáva fotku za fotkou? „Úplne ma to deptá. Niekedy mám chuť zahrabať sa kdesi pod zem alebo si poviem, že zruším všetky sociálne siete, ale nedá mi to,“ hovorí 38-ročná mama dvoch detí vo veku  4 a 6 rokov Bea. „Cez týždeň vstávame o 6:30. Muž odchádza do roboty skôr ako my, takže ja odvediem dcéru do školy, syna do škôlky a idem do svojej roboty. Potom jeden z nás deti vyzdvihne, vybehneme do obchodu, podľa počasia zostaneme chvíľočku vonku alebo ideme hneď domov. Tam sa treba pozrieť s malou na úlohy, so synom sa pohrať, urobiť niečo malé na večeru, trochu upratať, pripraviť veci na ďalší deň, sprcha, čítanie a do postele. V utorok a štvrtok chodíme s deckami podvečer na plávanie. Kým v pondelok sme ešte relatívne čerství, v stredu už sa začína podpisovať únava a v piatok sa teším, že si vyložím nohy,“ opisuje bežné dni v ich rodine. Takto nejako to funguje asi vo väčšine rodín s relatívne malými deťmi. Sú však aj také, kde to funguje úplne inak.

„Keď mi vyskočí status bývalej spolužiačky, cítim únavu len z toho, ako aktívne žijú a čo všetko absolvujú. Ona vstáva ráno pred 6:00 (lebo nechýba odfotený budík), aby si išla zabehať (v značkovej súprave) v lete aj v zime, 1 až 2x týždenne si popri tom skočí do vody (áno, má super postavu, ktorú vždy treba nanovo ukázať), opäť aj v lete aj v zime, cestou domov stihne kúpiť zdravé raňajky pre celú rodinu (celý Facebook už vie, čo jedávajú) a ešte to všetko samozrejme stíha aj vždy nafotiť. Takže keď ja ledva rozlepujem oči, ona už má na všetkých sociálnych sieťach rozvešané pozitívne fotky, na ktorých behá, pláva, nakupuje. A to nie je ani sedem hodín ráno. Potom pribudne snímka s usmiatymi deťmi tlačiacimi do seba ovsené vločky, oriešky, ovocie zapíjajúc to fresh šťavou, zatiaľ čo ona ešte dáva pár cvikov s činkami (v popredí sú na fotke deti, v pozadí ona – v živote nepochopím, ako sa jej to môže podariť odfotiť), aby jej neochabli ruky.  A cvičí aj s deťmi, aby som nezabudla. U nás v tom čase vreští jedno aj druhé dieťa, lebo ani jednému sa nepáčia raňajky, popri ktorých sa začnú strkať. Do toho sa vmontuje už zjavne nervózny manžel, ktorého odchod zaznamenajú aj vo vedľajších domoch, keďže dverami tresne tak, že prehluší aj hrmenie. A takto to pokračuje vlastne celý deň. Večer som už taká zničená, že keď raz do týždňa vybehnem na jógu, gratulujem si,“ opisuje Bea, ktorej nejde do hlavy ako dokáže jej bývalá spolužiačka denne fungovať takto na vyše 100%. Okrem ranných aktivít dokumentuje vlastne celý deň aj večer a jej program býva naozaj nabitý.

Manželove argumenty, že to je len život na Facebooku, neberie. „Prečo by ukazovala niečo iné, než to, čo žije? Veď na tých fotkách vidím, že naozaj behá, že naozaj je vo vode a že naozaj jej deti jedia tie zdravé veci. A zjavne majú dosť peňazí, lebo každú chvíľu dáva fotky z Londýna, Paríža či Milána, kam si odbehne cez víkend s kamarátkami na nákupy. Deti sú zatiaľ s manželom niekde vo wellnese, na kúpalisku alebo lyžujú,“ vyratúva. „Samozrejme, 12-ročný Sebi exceluje v plávaní a má za sebou aj nejaké vážnejšie úspechy, mladšia Niki chodí na gymnastiku a veľmi sa jej darí,“ nezabudne dodať. Na rovinu priznáva, že ju to štve. „My žijeme taký obyčajný nudný život, moje deti v ničom bohvieako nevynikajú, aj keď Vanduška vyhrala okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Nestíhame veľa cestovať, v lete jedna dovolenka, v zime nejaká lyžovačka, občas predĺžený víkend buď u nás alebo niekde v okolí. Ja okrem jógy nestíham nič iné, muž si chodí zahrať futbal a občas s kamarátmi na pivo. Fantasticky lyžuje, pláva, dokonca kedysi potápal a skúšal aj lozenie po skalách, ale na takéto koníčky mu jednoducho nezostáva čas, lebo je buď v práci alebo sa venuje deťom. Veď ja by som na tú sociálnu sieť ani veľmi nemala čo pridať,“ zamýšľa sa.

O tom, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, hovorí jedna mama, ktorej profil na Instagrame tiež vypovedá priam o dokonalosti. Keď odhalila, čo jej zdanlivo bezchybná rodina vlastne rieši v zákulisí, zrazu vidíte rodinu, ktorá je veľmi podobná tej vašej a nakoniec zistíte, že ste na tom možno vlastne lepšie. Sociálne médiá nie sú skutočným životom. Štúdie v posledných rokoch spájajú nárast duševných chorôb v súvislosti so sociálnymi médiami. Stalo sa nebezpečnou realitou,  že rovnaká technológia, ktorá nám umožňuje zostať v kontakte s priateľmi a rodinou, dáva každému falošný pocit neistoty.

Prečo vlastne stále porovnávame naše zdanlivo nudné životy so životom ľudí na sociálnych sieťach? Moderátorka Stephanie Hanrahan, ktorej instagramový profil sleduje veľa ľudí, približuje, aká je realita. S manželom tvoria krásny pár, majú dve nádherné deti a zdá sa, že žijú svoj sen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa lynnsmithtv (@lynnsmithtv),

 

Myslím, že žijeme v kultúre, v ktorej zverejňujeme všetko pekné a tajíme naše slabé miesta,“ povedala. Aj ona žila väčšinu života podľa tejto šablóny, kým neprišiel zásadný okamih, keď sa pod novými rodinnými fotkami opäť raz objavilo množstvo komentárov, okrem iných aj ten, v ktorom niekto napísal, aká sú dokonalá a úžasná rodina. „Táto jedna poznámka o dokonalosti ma rozhodila, pretože tí ľudia netušili, čím som vlastne prechádzala. To, s čím rodina bojuje, nie je možné na fotografii zachytiť,“ povedala. Prezradila,  že má v anamnéze sexuálne zneužívanie, ktoré ju priviedlo k stavom úzkosti a k depresii. Čo je ešte horšie, jej manžel Shawn má zriedkavé ochorenie srdca zvané hypertrofická kardiomyopatia, ktoré zabraňuje tomu, aby krv v tele správne prúdila. Už dvakrát ho oživovali. Hrozivý genetický stav mohol zdediť jej dcéra a syn. Jej deti, ktoré na fotkách pôsobia šťastne a veselo, majú autizmus, s čím sú spojené mnohé osobitné potreby. Ale ako Stephanie hovorí, na jej fotografiách nič z toho nevidíte.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa lynnsmithtv (@lynnsmithtv),

 

A presne tak to je, vôbec sa nestresujte z toho, že vaši známi stihnú toho 100x viac ako vy, precestujú o desiatky krajín viac a môžu si všeobecne dovoliť omnoho viac, a nezabúdajú to, samozrejme, dokumentovať na sociálnych sieťach. Každý má svoj život a ukazuje z neho to, čo ukázať chce. Ak niekoho teší, že každý deň pridá fotku z behu alebo z bicyklovania, doprajte mu to. Ak niekto potrebuje cez sociálnu sieť vykričať ako veľmi miluje svoju polovičku a ukázať, čo mali na večeru, nepozastavujte sa nad tým. Môžete si o tom pomyslieť svoje, no v skutočnosti vás nikto nenúti životy iných sledovať. Ak vám to ubližuje, jednoducho sociálne siete ignorujte. Hlavne si však nemyslite, že tí ostatní majú na rozdiel od vás dokonalý život. Nie, nie je to tak. Aj tí najdokonalejší, najúspešnejší a najbohatší ľudia majú aj zlé dni, slabé chvíľky a ich dni nie sú permanentne zaliate slnkom.

A ak patríte k tým, ktorí majú potrebu svoj život vystavovať, pokojne tak robte ďalej. Ak vám nestačí dobrý pocit z behu, ale znásobí ho zverejnenie tejto aktivity na fotke, prečo by ste to neurobili. Ako hovorí môj syn, musíme kráčať s dobou, veď nežijeme v dobe kamennej. Najdôležitejšie je nedať sa sociálnymi sieťami prevalcovať.

Prečítajte si tiež:

Mama ukladá deti do postele oblečené na ďalší deň: Dôvod?

Šesťročná Alina z Ruska ohromuje krásou svet: Rodí sa nová hviezda?

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia