Pozrite sa naňho: Narodil sa, aby vystúpil z davu

Pozrite sa naňho: Narodil
Ilustračné foto
2019-12-09 09:30:08 |

15-mesačný Asher Nash je nádherné a šťastné dieťa, presne také, ako jeho rovesníci. Je však iný. Hoci jeho cesta začala slovom NIE, viedla k výraznému ÁNO!

Keď bola Meagen v 12 týždni tehotenstva s Asherom, gynekológ jej povedal, že jej dieťa sa narodí s Downovým syndrómom. „S Davidom sme ani na chvíľu neuvažovali o ukončení tehotenstva. Uvedomili sme si však, že naše dieťa bude trochu iné.“

Downov syndróm je genetická porucha, pri ktorej sa deti narodia s extra chromozómom 21. V každej bunke ľudského tela je jadro, kde je genetický materiál uložený v génoch. Gény nesú kódy zodpovedné za všetky naše zdedené črty. Jadro každej bunky typicky obsahuje 23 párov chromozómov, z ktorých polovica je dedená od každého z rodičov. Downov syndróm sa vyskytuje, keď má jedinec úplnú alebo čiastočnú kópiu chromozómu 21.

Tento dodatočný genetický materiál mení priebeh vývoja a spôsobuje vlastnosti spojené s Downovým syndrómom. Niektoré bežné fyzické znaky Downovho syndrómu sú nízky svalový tonus, malý vzrast či jediný hlboký záhyb v strede dlane.

Asher napriek svojmu postihnutiu, nemá žiadne obmedzenia. Dokáže sedieť, loziť, vie už takmer chodiť. Ešte síce nerozpráva, ale vie používať znakovú reč v komunikácii s rodinou.

Keď sa Meagen dopočula, že modelingová agentúra v Atlante hľadá detských modelov pre svoju novú kampaň detského oblečenia, nezaváhala a poslala fotografie Ashera. O pár dní neskôr dostala odpoveď, že modelingová agentúra odmietla jej syna do kampane, pretože má genetickú poruchu – Downov syndróm. Aká bola reakcia matky?

Keďže Asherove fotografie ani neboli predložené firme na schválenie, lebo agentúra Carter nehľadala dieťa so špeciálnymi potrebami, Meagen sa pohotovo spýtala: „A bolo tam uvedené, že nechcete do kampane dieťa so špeciálnymi potrebami?“ I keď dostala ospravedlnenie, začala premýšľať o tom, ako spoločnosť vníma ľudí so špeciálnymi potrebami a ako by mohla začať meniť svet.

Ako vysvetlila pre CNN: „Je dôležité uvádzať ľudí so špeciálnymi potrebami v reklame a to z troch dôvodov. Prvým dôvodom je začlenenie. Ľudia so zdravotným postihnutím chcú byť všeobecne zaradení medzi svojich rovesníkov a ich videnie v reklame je toho súčasťou. Druhým dôvodom je prijatie. Bez skutočného prijatia tých, ktorí majú osobitné potreby, ich v budúcnosti nebude možné začleniť. A posledným dôvodom je rešpekt. Deti a ľudia so špeciálnymi potrebami ukazujú, že majú hodnotu ako ktorýkoľvek iný človek a treba to ukázať svetu."

Meagen začala zdieľala fotografie svojho syna na facebookovej stránke a kontaktovala aj dcérsku spoločnosť firmy Carter – Osh Kosh B’gosh.

Asherov príbeh na sociálnych sieťach sa veľmi rýchlo šíril. „Od narodenia môjho syna mám strach, že mu nebudú poskytnuté príležitosti, ktoré si zdravé deti užívajú. Preto sa snažím šíriť povedomie o začleňovaní osôb so zdravotným postihnutím. Túžim po tom, aby sa môj syn a ďalšie deti so špeciálnymi potrebami, objavovali častejšie v reklame. Chcem, aby ktokoľvek, kto uvidí fotografie môjho syna, sa nezačal čudovať iba ​​preto, že vyzerá inak. Asher je osobnosť, rovnako ako všetci ostatní. Áno, môže potrebovať trochu viac času a pozornosti, aby dosiahol míľniky svojho života, ale nič ho nemôže zastaviť,“ povedala Meagen.

Po tom ako Asherov príbeh uchvátil sociálne siete, Meagen oslovil marketingový zástupca spoločnosti Osh Kosh B’gosh a dohodli si stretnutie. Pozvali Ashera na fotografovanie ďalšej kampane. Zástupcovia firmy strávili deň s Asherom a jeho rodinou a vypočuli si ich názor. „Oceňujeme, že Meagen Nash, sa snaží o integráciu detí s postihnutím do reklamných spotov a sme jej vďační, že nás na tieto skutočnosti upozornila. Je našim záujmom do budúcnosti umiestniť do našich kampaní aj tieto deti," vyjadrila sa firma.

Nashovci vytvorili stránku na Facebooku, „Asher´s Down Right Perfect“, kde dokumentujú chlapcovu životnú cestu.

Prečítajte si tiež:

Spolužiaci prekvapili kamaráta: Ani jedno oko nezostalo suché

Izzy s Downovým syndrómom si získala srdcia ľudí

Fotogaléria


Foto: Facebook
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, hollywoodmomblog.com, ndss.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia