Pre všetky budúce mamy: Na toto sa pripravte

Pre všetky budúce mamy:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-12-02 13:30:04 |

Keď sa žena stane mamou, zrazu je všetko iné... Už nikdy viac to nebude o JA, ale o MY. Niekedy je to viac ako krásne, inokedy omnoho ťažšie ako ste si kedy vedeli predstaviť.

Snažíte sa o bábtko alebo ho dokonca už nosíte pod srdcom? Ak to bude vaše prvé, určite zažijete niekoľko situácií, na ktoré sa nedá dopredu úplne pripraviť. Isté je to, že život sa vám neskutočne zmení a okrem eufórie prídu aj ťažšie chvíle. Nielen radosť, ale aj strach, starosti, smútok či neskutočná únava sú tým, čo sprevádza každé materstvo. Napriek tomu to naozaj stojí za to a žiadna mama by nemenila.  

1.Bude to ohromujúce.

Materstvo je ohromujúce bez ohľadu na to, či dojčíte alebo kŕmite dieťatko z fľaše, či spíte spolu v jednej posteli alebo trváte striktne na detskej postieľke, či sa drobček upokojuje cumlíkom alebo ste mu ho ani raz neponúkli, či zostanete doma alebo sa po pár mesiacoch vrátite do práce. Magická zmes hormónov, radosti, únavy, tlaku okolia a pochybností v každej mame občas vyvolá pocit, že to nezvládne. Stáva sa, je to normálne. Netrápte sa tým!

2.Nič netrvá večne (časť I.).

V určitom momente budete bojovať s nejakou časťou vašej rodičovskej cesty, lebo sa budete v roli mamy cítiť úplne neadekvátne. Budete pochybovať o každom rozhodnutí, ktoré ste kedy urobili. Najradšej by ste niekam utiekli a budete snívať o dni, keď sa to skončí. A ten deň príde. Koniec koncov, všetko raz skončí....

3. Nič netrvá večne (časť II.).

Jedného dňa sa obzriete a príde vám ľúto toho, že čas sa nedá vrátiť.  Budete túžiť po tom, aby ste si ešte raz mohli užiť ten čas, keď vaše neposedné batoľa ešte nevedelo chodiť. A o pár rokov neskôr budete snívať o tom, aby sa vaše už dospelé dieťa zmenilo zase na dieťa, ktoré vám verilo každé slovo a hľadalo u vás útočisko pri každej boľačke. Keď sa stanete matkou, dni poletia omnoho rýchlejšie ako kedysi a vy si ani neuvedomíte kedy a ako vám deti vyrástli priamo pred očami,

4. Niekedy sa budete cítiť tak sama.

Dokonca aj keď ste neustále obklopená rodinou alebo priateľmi, často budete mať pocit, že ste na všetko úplne sama. Ťarcha materstva padá iba na vás a bez ohľadu na to, ako vám ostatní pomáhajú, prepadne vás občas pocit, že nič nezvládate tak, ako by ste mali.

5. Budete zabúdať sama na seba.

Je to také ľahké stratiť sa v potrebách vášho dieťaťa. Nie je nič ľahšie ako nechať sa pretromfnúť jeho požiadavkami a svoje potreby klásť kdesi do úzadia alebo ich úplne ignorovať. Ale NIE JE to tak – musíte sa starať aj sama o seba. Nehovoríme pri tom o pedikúre, kozmetike či posilňovni, ale o základnom prežití. Čo to zahŕňa? Pravidelnú stravu, dostatok tekutín, pravidelnú hygienu a oddych. Keď je unavená, podráždená a nešťastná mama, pre dieťa je to omnoho horšie, než keď občas uprednostní svojej potreby pred jeho.  

6. Budete pochybovať o každom rozhodnutí.

Môžete si prečítať aj tisíc kníh o rodičovstve, radiť sa s mamou, svokrou, babkou či kamarátkami, ktoré vám dajú milión rozdielnych rád. Vy aj tak bude pochybovať o mnohých svojich rozhodnutiach a pýtať sa sama seba, či robíte správnu vec.

7. Počúvajte svoje srdce (a vaše dieťa).

Nikto nikdy nebude poznať vaše dieťa tak, ako vy. Verte si! Vy viete najlepšie, čo potrebuje. Nedovoľte, aby iní spochybňovali vaše rozhodnutia a nepýtajte si od nich rady týkajúce sa vášho dieťaťa. Dieťa vám dá vedieť, čo potrebuje, stačí sa naň sústrediť.

8. Je v poriadku, keď sa vaše pocity striedajú ako na horskej dráhe.

Pravdepodobne sa u vás bude striedať veľa rôznych stavov  - vyčerpanie, eufória, frustrácia, pochybnosti o sebe, šťastie, plač, pretlak lásky ... je to v poriadku. Prijmite ich. Všetky sú súčasťou materstva. Nedajte sa zlomiť zlými dňami a tie krásne si užívajte naplno!

9. Ste perfektná.

Bez ohľadu na prekážky a pochybnosti, ktoré ako mama máte, ste úžasná! Deti sú neskutočne prispôsobivé a keď ich nakŕmite, budete ich držať v čistom, doprajete im oddych a dáte im lásku, budú šťastné. Dieťa si nebude pamätať, či bolo dojčené alebo spávalo od malička vo vlastnej postieľke. Bude mu tiež úplne jedno, že ste ho ako dvojmesačné nechali dlhšie plakať a že raz sa po nejakom jedle veľmi vyhádzalo alebo ste si nevšimli, že plienka zostala o niečo dlhšie špinavá a bolo mu nepohodlne.

10. Láska je všetko

To je základ: Láska je tým, čo dieťa od vás najviac potrebuje. Všetko ostatné pôjde tak ako má, ak je vaše srdce na správnom mieste. Keď dieťa úprimne ľúbite, cíti to a to je najviac zo všetkého!

Prečítajte si tiež:

Táto mama sa nebojí ukázať, čo si myslí o dokonalosti

Mojich 10 výchovných tipov, ktoré ma naučil život


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia