Najväčšie mýty o zajakavosti: Ozaj ju spôsobuje nervozita?

Najväčšie mýty o zajakavosti:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-17 00:30:58 |

Koktanie je porucha reči, pri ktorej je plynulosť reči neúmyselne prerušovaná opakovaním, predlžovaním, prípadne neschopnosťou vysloviť hlásky, slabiky či časti slov.

O zajakavosti koluje celý rad mýtov a poloprávd, a čuduj sa svete, aj záhad. Ľudia po stáročia považovali koktanie za „pomätenosť“, a tak ako pri mnohých úkazoch, ktoré si nevedeli logicky vysvetliť, siahli po folklóre. Kedysi ľudia v niektorých kultúrach verili, že dieťa sa zajakáva preto,  lebo  jeho matka videla počas tehotenstva hada. Aj keď žijeme v 21. storočí a vieme, že koktanie je pravdepodobne neurologického alebo genetického pôvodu, stále existujú mýty o zajakávaní. Aká je teda skutočnosť?

Mýtus č.1: Koktanie spôsobuje nervozita

Skutočnosť: Dieťa, ktoré sa zajakáva, nemusí byť vôbec nervózne, v strese alebo úzkostné či ostýchavé. Nervozita teda nie je príčinou.

Mýtus č.2: Deti, ktoré koktajú, sú plaché a s nízkym sebavedomím

Skutočnosť: Deti, ktoré sa zajakávajú, síce nechcú hovoriť na verejnosti, ale inak nie sú hanblivé viac ako ostatné. Postupom času, keď sa drobci so zajakávaním vyrovnajú, môžu z nich vyrásť asertívni, otvorení a sebavedomí ľudia. Mnohí dokonca uspeli vo vedúcich pozíciách, ktoré si vyžadujú umenie reči.

Mýtus č.3: Koktavosť je psychická porucha

Skutočnosť: Zajakávanie často sprevádzajú emocionálne faktory, ale v prvom rade to nie je psychický stav a ani porucha. Liečba zajakávania často zahŕňa poradenstvo, ktoré má pomôcť so zajakávaním, s postojmi a strachmi, ktoré môžu byť výsledkom zajakávania sa.

Mýtus č.4: Deti, ktoré sa zajakávajú, sú menej inteligentné alebo schopné

Skutočnosť: Deti, ktoré sa zajakávajú, tento mýtus doslova vyvracajú. Je mnoho známych vedcov, spisovateľov a vysokoškolských profesorov, ktorí sa zajakávali, no dosiahli úspech v každej profesii, ktorú si viete predstaviť. 

Mýtus č.5: Zajakávanie je spôsobené emočnou traumou

Skutočnosť: Vedci tvrdia, že trauma síce môže spôsobiť u dieťaťa zajakávanie, no len vtedy, ak už je na zajakávanie náchylné. No všeobecne vedecký konsenzus je taký, že trauma zvyčajne nie je hlavnou príčinou poruchy.

Mýtus č.6: Koktavosť je spôsobená zlým rodičovstvom

Skutočnosť: Keď sa dieťa zajakáva, nie je to chyba rodičov. Stres v rodine síce môže zhoršovať koktanie, ale nie je príčinou.

Mýtus č.7: Deti, ktoré koktajú, napodobňujú príbuzného so zajakávaním

Skutočnosť: Koktavosť nie je nákazlivá. Na vine sú gény. Je veľká pravdepodobnosť, že ak máte v rodine človeka, ktorý sa zajakáva, postretne to aj vašu ratolesť.

Mýtus č.8: Koktanie vzniká preučením ľaváka na praváka

Skutočnosť: Pred rokmi sa k tomuto názoru prikláňalo veľa odborníkov, no súčasné štúdie túto domnienku úplne vyvracajú. Nevylučuje sa však, že stres a nervové vypätie spôsobené násilnou snahou o preučené dieťaťa môže koktanie zhoršovať.

Prečítajte si:

Keď NIE je obľúbené slovíčko vášho drobca

8 dôvodov, prečo vás deti nepočúvajú

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: westutter.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia