Syndróm suchého oka: Kedy hrozí aj deťom?

Syndróm suchého oka: Kedy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-26 00:30:22 |

V minulosti sa problémy s očami týkali ľudí vo veku 60 plus, dnes sú najrizikovejšou skupinou ľudia o polovicu mladší. Výnimkou však nie sú ani deti!

„Vysychanie“ oka je dané fyziologicky, a preto je v seniorskom veku viac menej normálne. Ale syndróm suchého oka na prahu tridsiatky alebo dokonca už v detstve? Na vine je pridlho času stráveného za počítačom!

Obrazovky sú najväčšou hrozbou

Hoci si to neuvedomujeme, pri počítači menej žmurkáme, tvorí sa menej sĺz a nastupujú typické problémy: pálenie, rezanie, pocit unavených, červených a podráždených očí. Môže sa vám zdať, že horšie vidíte, prípadne máte rozostrené videnie. Zoznámte sa so syndrómom suchého oka, ktorý sa môže paradoxne prejavovať aj nadmerným slzením.

Wifi – OFF!

Detskí pacienti sú čoraz častejšími návštevníkmi očných ambulancií, čo potvrdzuje aj očná lekárka MUDr. Ivana Krčová a zároveň priznáva, že problém dôverne pozná u vlastného syna: „Povedal mi, že do diaľky dobre nevidí. Namerala som mu štvrť dioptrie, tak sme začali s kvapkaním umelých sĺz, zredukovali večerný počítač a keď prišiel do ambulancie znova, mal videnie 100 percent.“

Podľa lekárky je najväčším problémom pozeranie na obrazovku tabletu či mobilu v tme. V dnešnej dobe je podľa nej úplne normálne, že rodičia idú spať a deti ešte neskoro do noci (väčšinou potajomky) „čumia“ do mobilov a tabletov. Riešenie je jediné a radikálne – vypnúť wifi. Zákaz mobilu totiž na deti neplatí. Lekárka dopĺňa: „Samozrejme, zakázať sa im to nedá, veď pri počítači si často robia úlohy. Stredoškoláci, ako ten môj, bežne riešia zadania cez internet. Treba však určiť striktné pravidlá. Najhoršie a pre oči nebezpečné je pozerať do obrazovky mobilu a tabletu v tme, napríklad pod perinou.“ Je preto veľmi dôležité mať správne nastavený jas obrazovky. Čim je slabší, tým viac človek žmurká. Čím viac žiari jas obrazovky, tým menej žmurkáme. To platí aj pre mobily, najmä keď do nich pozeráme v tme. Čím menší jas, tým prirodzenejšie fungujeme, teda žmurkáme. Jas by mal byť prispôsobený okolitému svetlu v miestnosti.

Poznáte umelé slzy?

Prvou pomocou pri pocitoch pálenia, začervenania, suchých a podráždených očí, vrátane nadmerného slzenia v určitých častiach dňa je používanie tzv. umelých sĺz. Sú to voľne dostupné očné kvapky, ktoré odporúča aj očná lekárka Krčová: Ľudia so syndrómom suchého oka často vidia na monitore počítača rozmazane, majú pocit rozostreného videnia a myslia si, že potrebujú okuliare. V takých prípadoch odporúčam kvapkanie umelých sĺz, aspoň počas 1-2 mesiacov. Vhodné sú očné kvapky s obsahom kyseliny hyalurónovej, mám dobré skúsenosti napríklad s Artelac Rebalance. Po ich nasadení sa problémy spravidla upravia.“ Umelé slzy sú vhodnou zdravotníckou pomôckou pre všetkých, ktorí trávia neúmerne veľa času za počítačom (8 a viac hodín denne), pre tých, ktorí pracujú v prašnom prostredí, pre starších ľudí (60+) a pre ženy po menopauze. Syndróm suchého oka hrozí aj ľuďom, ktorí trávia celé dni v klimatizovaných priestoroch (napr. aj šoféri). Novodobým fenoménom sú už spomínané deti a študenti – od základných až po vysoké školy.

Oko funguje po starom

Pre bežnom rozhovore človek žmurkne aj 20-krát za minútu, pri počítači je to omnoho menej, po polhodine práce pri monitore sú to často iba 4 žmurknutia za minútu! Syndróm suchého oka vzniká práve v dôsledku nedostatočného žmurkania. Slzná žľaza vytvorí za deň iba 16 sĺz, každú hodinu jednu. Oko sa večer doslova „vypne“ a slzy sa začnú tvoriť opäť až ráno, po zhruba 8-hodinovej prestávke. Vaše oči „nezaujíma“, že chcete ešte večer v posteli prebehnúť sociálne siete. Oko funguje tak, ako bolo pre nástupom „doby mobilovej“ zvyknuté – 16 hodín slzím, potom pauza.

Prečítajte si tiež:

Zrak u detí nepodceňujte: Videnie sa vyvíja iba do 6. roku života

Zrak: Toto by mali deti jesť pre posilnenie očí

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia