Toto sú 3 hlavné prísady šťastia, tvrdia vedci

Toto sú 3 hlavné
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-08-28 17:30:00 |

Zdá sa, že by sme si mali vážiť predovšetkým lásku. To je hlavná vec v živote, ktorá nám prináša šťastie. Čo k nemu ešte potrebujeme?

Zdá sa, že by sme si mali vážiť predovšetkým lásku. To je hlavná vec v živote, ktorá nám prináša šťastie. Čo k nemu ešte potrebujeme?

Harvardskí vedci tvrdia, že našli ingrediencie potrebné k namiešaniu kokteilu ozajstného šťastia. Psychiater George Vaillant, ktorý viedol štúdiu v rokoch 1972 až 2004, vtipne napísal: „75 rokov a 20 miliónov dolárov vynaložených na štúdiu poukazuje na priamy päťslovný záver: Šťastie je láska. Bodka."

Odborníci sa v štúdii zamerali na dve skupiny mužov: 268 dospelých a 465 chlapcov vo veku 12 až 16 rokov. Sledovali ich úspechy či neúspechy v práci, vzťahy a zdravie. Najväčším odhalením je to, že vzťahy sú tým, čo nám prináša najväčšiu radosť. A dobré vzťahy vnášajú do života človeka najväčšie šťastie.

Je to však o niečo zložitejšie. Toto sú 3 kľúčové položky, ktoré nás robia šťastnými:

1. Vzťahy

Muži v obidvoch skupinách, ktorí mali dobré vzťahy s rodinou, priateľmi a komunitou, boli šťastnejší a zdravší ako ostatní. Žili tiež dlhšie. Osamelí ľudia mali viac zdravotných problémov a cítili sa menej šťastne. Tiež mali častejšie problémy so spánkom a s duševným zdravím.

U mužov, ktorí mali v detstve blízky vzťah s mamou, sa neskôr a s menšou pravdepodobnosťou vyvinula demencia. Častejšie dosiahli profesionálny úspech.

2. Kvalita (nie kvantita) vzťahov

Tí, ktorí žili sami, deklarovali väčší pocit šťastia ako tí, ktorí fungovali v turbulentných vzťahoch s „častými kofliktmi“.

Navyše, počet vzťahov bol dôležitejší pre ľudí vo veku 20 rokov ako pre ľudí vo veku 30 rokov. Vedci zistili, že keď mali ľudia veľký počet priateľov, nevyhnutne to neznamenalo, že boli šťastnejší ako tí, ktorí mali niekoľkých skutočne blízkych priateľov.

A nakoniec tá najdôležitejšia ingrediencia...

3. Stabilné manželstvo

Žiť po boku niekoho, pri kom cítime stabilitu a podporu nielenže vplýva na lepšie zdravie, ale tiež to spomaľuje duševný úpadok. Harvardská štúdia zistila, že manželia, ktorí sa nikdy nerozviedli, neboli odlúčení alebo nemali „vážne problémy“ až do veku 50 rokov, dosiahli v testoch pamäti lepšie výsledky ako tí, ktorých manželstvá neboli také pevné alebo sa rozviedli. Vo všeobecnosti je manželstvo spojené aj so zníženým rizikom demencie.

Šťastie je také jednoduché....

Štúdia odhalila, že hoci väčšina z nás považuje za kľúčové komponenty šťastia nadobudnutie bohatstva a tvrdú prácu, ukázalo sa, že veci sú oveľa jednoduchšie, ako predpokladáme. Vzťahy s priateľmi, rodinou a komunitou prekonali všetky ostatné faktory, ktoré priniesli účastníkom štúdie šťastie počas 75 rokov, v ktorých si ich odborníci všímali. Zaujímavosťou je, že aj zmysluplná práca, ktorá človeka napĺňa, je pre pocit šťastia dôležitejšia ako dosiahnutie tradičného úspechu, teda bohatstva.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: funnelwide.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia