Mária Bartaloš spomína na Afriku: Ako vníma nedostatok pitnej vody?

Mária Bartaloš spomína na
Ilustračné foto
2019-10-19 16:30:46 |

Dnes už pár mesiacov čerstvá mamina malého Noela zažila na vlastnej koži smutný pohľad na deti v Afrike, pre ktoré je pitná voda priam pokladom.

Takmer 1 miliarda ľudí na celom svete nemá prístup k čistej pitnej vode i keď je pre ľudský život nevyhnutná. Problém dodržiavať pitný režim majú najmä deti, ktoré sú chorobami z kontaminovanej vody ohrozené najviac. Hnačka spôsobená pitím kontaminovanej vody je pritom stále hlavnou príčinou chorôb a úmrtí dojčiat a detí v rozvojovom svete. Herečka Mária Bartalos preto neváhala a stala sa slovenskou ambasádorkou projektu Čistá voda deťom, za ktorým stoja spoločnosti P&G a Metro. 

Projekt Čistá voda deťom ma zaujal kvôli osobnej skúsenosti, a faktu, že detičky v Afrike skutočne pitnú vodu nemajú. My sme to s manželom zažili a pohľad na miestne deti bol pre mňa veľmi žalostný. Požičali sme si bicykle a prešli sme časť jednej dediny, kde sme videli ako ľudia čakali nastúpení v rade na cisternu s čistou pitnou vodou. Keď si predstavím, že my sa tu sprchujeme pitnou vodou a plytváme ňou, tak je to smutné. Nedostatok pitnej vody je závažný problém, ktorý si v našich končinách neuvedomujeme,“ povedala Bartalos.

Program funguje už od roku 2004. Vedci z P&G vyvinuli špeciálne čistiace balíčky, ktoré z vody odstraňujú patogénne mikroorganizmy a rozptýlené čiastočky. Používajú sa tak, že prášok sa nasype do znečistenej vody, zamieša sa a po prefiltrovaní je za 30 minút voda použiteľná na pitie. Prostredníctvom partnerských charitatívnych organizácií vďaka čistiacim balíčkom poskytli 15 miliárd litrov pitnej vody v 90 krajinách sveta, kde ľudia najviac bojujú s jej nedostupnosťou. Teraz môžu čistú vodu darovať aj zákazníci predajní Metro na Slovensku. Jednoduchým nákupom výrobkov P&G do 15. októbra automaticky prispejú do programu Čistá voda deťom.

Prečítajte si tiež:

Sašu, ktorý sa narodil bez očí, opustila mama už v pôrodnici

Tento otec nemal na rodinu čas: Robíte túto chybu aj vy?

 

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia