Tento otec nemal čas na rodinu: Robíte túto chybu aj vy?

Tento otec nemal čas
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-16 07:30:54 |

Aj keď muž nebol zlým otcom a chcel tráviť s rodinou maximum času, vždy prišli nové výzvy, ktoré mu v tom bránili.

Čas je cenný pre každého z nás. Tým najvzácnejším je čas strávený s rodinou. Bohužiaľ, v dnešnej dobe mnohí v snahe uživiť deti a dopriať im ten najlepší možný život na túto storočiami overenú pravdu zabúdajú. Robia od rána do večera, hľadajú možnosti ako zarobiť ešte viac a stále im nestačí. K deťom najímajú opatrovateľky, doučovateľky, prihlásia ich na desiatky krúžkov a stále sú presvedčení, že to predsa robia pre ne. Samozrejme, uľahčiť si život nie je na škodu a využiť pomoc pri starostlivosti o deti je úplne v poriadku. Len by sme nemali zabúdať na akúsi zdravú mieru...

Tento príbeh je síce o otcovi, ale je určený aj všetkým pracujúcim mamám, ktoré nie sú schopné venovať dostatok času svojej rodine a deťom. Núti nás zamyslieť sa nad dôležitosťou stanovenia priorít v živote. Dokonca nesie odkaz aj pre tých, ktorí sami nie sú rodičmi, no s tými svojimi trávia málo času. Cieľom nie je vzbudiť v niekom výčitky, len upriamiť pozornosť na to, že kvalitný rodinný čas ovplyvňuje ľudské životy viac ako si uvedomujeme.

Toto je príbeh o otcovi, ktorý chcel tráviť so svojou rodinou čo najviac času, ale vždy mu do toho niečo prišlo...

Otec bol veľmi pracovitý a chcel urobiť všetko pre to, aby sa jeho manželka a dve deti mali čo najlepšie. Dopoludnia trávil v práci a popoludnia venoval štúdiu, aby získal lepšie vzdelanie a zohnal lepšie platené miesto. Celý týždeň tvrdo drel a na rodinu si vedel nájsť čas iba v nedeľu, ani to mu však nevychádzalo pravidelne, lebo zobral každý záskok či brigádu, ktorá sa mu naskytla. Najdôležitejšie bolo svojim najbližším poskytnúť život, ktorý budú milovať.

Žene a deťom sa nepáčilo, že sa im nevenuje, no on im vysvetľoval, že to nepotrvá dlho, bude zarábať viac peňazí a budú spolu častejšie. Hlboko v srdci túžil byť so svojou rodinou a tráviť s nimi vzácne chvíle spolupatričnosti, zatiaľ si to však nemohol dovoliť. Nakoniec prišiel deň, keď skončil štúdium, dokonca s vyznamenaním a onedlho dostal dobre platenú prácu vedúceho. Pre otca a jeho rodinu to bolo ako sen. Mohol si dovoliť poskytnúť im menšie aj väčšie radosti zo života, ako kvalitné jedlo, značkové oblečenie, rodinný dom a pravidelné dovolenky v zahraničí.

Bohužiaľ, viac času na rodinu zatiaľ stále nebolo. Muž tvrdo pracoval s nádejou, že bude povýšený na ešte vyššiu pozíciu. Podmienkou bolo absolvovať ďalší kurz, ktorý opäť navštevoval popri práci. Rodina sa znovu sťažovala, že s nimi netrávi dosť času, no on im opakoval, že to robí pre nich. Po celý čas v srdci túžil po tom, aby mohol s nimi byť omnoho viac. Tvrdá práca sa však vyplatila a muža povýšili na pozíciu manažéra s priam kráľovským platom. Aby uľahčil žene, ktorá trávia s deťmi väčšinu času bez neho, najal opatrovateľku aj pomocníčku do domácnosti.

 Dom, ktorý kúpil, sa mu zdal pre štvorčlennú rodinu aj s personálom malý a rozhodol sa, že musí zarobiť na väčší. Tvrdá práca sa mu doteraz vždy vyplatila, neváhal a pokračoval v štúdiu s vidinou ďalšieho povýšenia. Znamenalo to znovu viac peňazí. Pre otca to však znamenalo, že z občasných spoločných nedeľných obedov úplne zišlo, lebo sa musel stretávať s množstvom klientov aj počas víkendov. Veľmi túžil byť s rodinou, no stále to nešlo....

Keď sa jeho rodina znovu sťažovala, že s nimi netrávi už takmer žiadny čas, vysvetlil im že zarába na ich lepší život. Práca sa podľa očakávania vyplatila a kúpil nádhernú vilu s výhľadom na more. Hneď v prvú nedeľu, ktorú po veľmi dlhom čase spolu strávili, vyhlásil, že sa rozhodol neprihlásiť sa na žiadny ďalší kurz a nemá záujem o ďalšie povyšovanie.

Aj on si chcel konečne oddýchnuť a konečne svojim najbližším vynahradiť čas, ktorý s nimi netrávil. Smutné je, že na druhý deň sa už nezobudil... Srdce nápor nezvládlo.

"Niekedy najchudobnejší človek zanecháva svojim deťom najbohatšie dedičstvo." (Ruth E. Renkel)

Existuje iba jeden jasný odkaz vyplývajúci z tohto príbehu. Trávte čas so svojimi blízkymi, pretože zajtrajšok nemusí prísť. Nikdy neprišiel pre otca a možno nepríde ani pre teba. Znie to možno príliš ostro, ale to je život. Nikdy neviete, čo bude o chvíľu, takže každý okamih je vzácny.

Všetci máme rušné životy a niekedy je ťažké nájsť si čas na blízkych, aj keď to chceme. Určite je dôležité pracovať a zarábať, aby mohla mať rodia pohodlný a pekný život. Akú hodnotu však má pohodlie, ak si ju nebudete užívať so svojou rodinou? Najvzácnejšie roky trávime zarábaním peňazí a ani nevieme ako, prídeme o čas, počas ktorého deti vyrastú. Niekedy je možno načase zastaviť sa a povedať si DOSŤ. Nie nemusíme mať ten najväčší dom, ani letieť trikrát ročne k moru, ak to má byť na úkor spoločných chvíľ.

"To najlepšie, čo môžete dať svojim deťom, je váš čas." ​​ (Louise Hart)

Asi každý z nás si musí priznať, že by sa dalo tráviť s rodinou viac času. Stačí začať malými krokmi. Napríklad nedať si zobrať spoločné rodinné večere alebo víkendové výlety do prírody. Choďte a pobozkajte svoje deti, objímte ich a povedzte im, ako veľmi ich ľúbite. Potrebujú vás rovnako, ako potrebujete vy ich. Strávte tieto vzácne chvíle, ktoré sa nikdy nevrátia - s nimi. Raz budete šťastní, že ste to urobili.

Prečítajte si tiež:

Týcho 9 návykov zmení do mesiaca váš vzťah s deťmi

10 chýb vo výchove, ktoré väčšina rodičov ľutuje

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: aha-now.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia