Naučte deti ako sa správať k iným pomocou dvoch jabĺk

Naučte deti ako sa
Ilustračné foto
2019-10-13 00:30:31 |

Tento spôsob, ako deťom ukázať, čo môže spôsobiť zlé slovo či zaobchádzanie, je naozaj unikátny. Stačia k nemu dve jablká.

Jeden učiteľ uverejnil fotografiu dvoch odlišných jabĺk a napísal:

Dnes som v jednej z našich tried ukázal deťom dve jablká. Najskôr vyzerali obidve krásne, boli červené, podobne veľké a vyzerali šťavnato. Potom som jedno zobral a hodil na zem. Jedenkrát, dvakrát, trikrát. Začal som deťom hovoriť, ako sa mi teraz nepáči, vyzerá nechutne, zlomila sa mu stonka. Vyzval som ich, aby urobili najprv kruh okolo obitého jablka a prihovorili sa mu vlastnými slovami, ako ho vnímajú. „Si páchnuce jablko“, „Si nechutné“, „Nevyzeráš vôbec dobre“, „Som presvedčený, že nechutíš šťavnato“, „Určite si červavé“, bolo počuť od detí. Naozaj to jablko ani trochu neľutovali. Vlaste som začal s ním súcitiť a bolo mi ho ľúto.

Potom sme urobili kruh okolo jablka, ktoré som nehodil niekoľkokrát o zem a deti sa mu mali opäť prihovárať. Na tvárach mali úsmevy, ich hlasy boli nežnejšie. „Si krásne jablko“, „Si šťavnaté“, „Voníš“, „Máš krásnu šupku“, „Tvoja farba je nádherná,“ chválili ho deti.

Obe jablká som zdvihol a bavili sme sa o podobnostiach a rozdieloch medzi nimi. Potom som ich rozrezal. Jablko, ku ktorému sme boli láskaví, bolo čisté, čerstvé a šťavnaté. Jablko, na adresu ktorého sme nehovorili pekné slová, bolo vnútri pomliaždené, hnedasté a popukané. V tej chvíli mnohým žiakom zaplo! Uvedomili si, že takto je to aj s ľuďmi, ku ktorým sa nesprávame láskavo. Keď nás niekto uráža slovami alebo činmi, vo vnútri každého sa deje niečo podobné, ako sa udialo v jablku hodenom o zem.

Keď sú ľudia šikanovaní, najmä deti, cítia sa vo vnútri strašne a často to nedokážu nikomu inému povedať. Keby sme to jablko nerozkrojili, nevedeli by sme, koľko bolesti sme mu spôsobili.

Mne osobne sa minulý týždeň stalo niečo nepríjemné, tak mám čerstvú osobnú skúsenosť. Navonok som sa usmieval, ale vnútro bolo smutné, lebo mi niekto svojimi slovami spôsobil veľa bolesti. Na rozdiel od jablka sme schopní zastaviť to. Učme deti nepozerať iba na povrch, ale snažiť sa zistiť, ako sa cítia ostatní. Možno aj ten spolužiak, ktorý sa správa navonok drsne a myslíme si, že je zlý, len vnútri veľmi trpí, lebo ho zožiera bolesť, o ktorej netušíme.

Učme deti, aby sa postavili proti akejkoľvek šikane a ponižovaniu iných tak, ako to dnes urobili jedno dievčatko. Odmietlo povedať jablku nemilé slová a radšej mlčalo.

Jazyk nemá kosti, ale je dosť silný na to, aby dokázal zlomiť srdce. Preto buďme pri vyjadreniach opatrní a učme to aj naše deti.

Prečítajte si tiež:

Zmenilo sa správanie vášho školáka? Takto zistíte, či je všetko ok

Otec donútil dcéru ísť 8 km do školy pešo. Dôvod?

Fotogaléria

Facebook/RelaxKidsTamworth
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: RelaxKidsTamworth

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia