Tento hit Karla Gotta poznajú všetky deti: Počuli ste už Maju v arabčine?

Tento hit Karla Gotta
Zdroj: youtube.com
2019-10-03 13:30:48 |

Zosnulému Karlovi Gottovi sa do Maji veľmi nechcelo. Našťastie, skladateľ Karel Svoboda ho "ukecal".

Karel Gott nebol spočiatku tým, že by mal naspievať českú znelku k detskému seriálu Včielka Maja, vôbec nadšený. Detské publikum predsa len nebolo to, ktoré ho počúvalo. Nakoniec sa dal prehovoriť a pieseň, hudbu ku ktorej zložil Karel Svoboda (nie všetky verzie) a český text napísal textár Zdeněk Rytíř, naspieval okrem češtiny aj v slovenčine a v nemčine.

Práve včielke Maji vďačil Gott za svoj veľký úspech v Nemecku. Ako sám spomínal 40 rokov po naspievaní znelky, prišiel k nej v podstate náhodou. Pôvodne chcel ísť s Karlom Svobodom iba na kávu a ten ho pozval, aby ho sprevádzal na chvíľku do štúdia, že potrebuje nahrať jednu krátku pieseň. „Vlastne sme skončili za pol hodinu," povedal Gott, ktorý so smiechom dodal, že ešte dostal za to aj zaplatené. Pochvaľoval si, že keď Maju zaspieval na akomkoľvek veľkom koncerte, vždy to patrilo k tým najlepším častiam jeho vystúpenia. 

Znie to až neuveriteľne, ale chytľavá znelka príbehu o nezbednej včielke a jej kamarátoch má až 47 jazykových verzií a Gott ju nakoniec osobne naspieval vo väčšine z nich. Ako napísali aktuálne noviny Berliner Zeitung, znelka k Včielke Maji bola jedinou titulnou pieňou kreslených seriálov televízie ZDF, ktorá sa dostala na prvé miesto rebríčka najväčších hitov v NDR.  

Len pre zaujímavosť, knižka o včielke Máji uzrela svetlo sveta v roku 1912 a jej autorom bol nemecký spisovateľ Waldemar Bonsel. Po celom svete ju však preslávilo až to, keď sa stala hlavnou postavou animovaného seriálu, ktorý vznikol v Japonsku v koprodukcii s Rakúskom a Nemeckom v roku 1975 a jeho názov znel Micubači Maja no boken. 

Po česky

Po slovensky

Po nemecky

Po holandsky

Po arabsky

Po francúzsky

Po španielsky

Po japonsky

Po rusky

Po anglicky

Prečítajte si tiež:

Päť spôsobov, ako vám bábätko hovorí: "Milujem ťa"

Toto je bomba: O ruku ju žiadal veľakrát, ona o tom ani netušila

foto. wikipedia.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia