Ak robíte týchto 10 vecí, vaše deti pripravujete na úspešnú budúcnosť

Ak robíte týchto 10
Ilustračné foto
Zdroj: foto: PR článok
2019-10-03 09:00:59 |

Úspech, šťastie a spokojnosť v živote je niečo, čo si pre svoje dieťa želá každý dobrý rodič. Ako k tomu svojim potomkom dopomôcť?

Rodičia, ktorí vychovali úspešné deti, majú v mnohom podobný štýl výchovy. Podľa viacerých štúdií sú dôležitými faktormi napríklad dostatok komunikácie, harmonické rodinné vzťahy, či trvanie na určitom režime a plnení povinností.

Pozrime sa bližšie na to, akými spôsobmi môžete už dnes vašim ratolestiam pripraviť pevný odrazový mostík pre úspešnú budúcnosť.

Venujte deťom svoj čas

Podľa štúdie Lee Rabyho z University of Minnesota deti, ktorým rodičia už od útleho veku venovali dostatok pozornosti, mali oveľa lepšie výsledky v škole a vyššiu pravdepodobnosť, že dosiahnu vysokoškolské vzdelanie. Najvýraznejšie na psychiku detí a ich neskoršie úspechy vplývalo, ak im rodičia venovali dostatok lásky a pozornosti najmä v prvých 3 rokoch života.

Podporujte podnikavosť

V budúcnosti sa svet bude meniť ešte oveľa rýchlejšie ako dnes a uspejú najmä tí, ktorí budú schopní vidieť príležitosti a vedieť ich využiť. Rozvíjajte túto schopnosť: debatujte s deťmi o ich nápadoch a riešeniach, povzbudzujte ich, aby sa nebáli zlyhaní a naučte ich, ako sa z chýb poučiť.

 

Zapájajte ich do domácich prác

Harvardská štúdia, ktorá prebiehala od roku 1938, teda viac ako 80 rokov, identifikovala dve veci ako kľúčové pre úspech v živote: prvou bola láska a tou druhou pracovná morálka, teda aký postoj si k práci osvojíme v rannom veku.

Vďaka zapájaniu do domácich prác si deti uvedomia, že každý musí priložiť ruku k dielu. V neskoršom veku tak lepšie spolupracujú s inými, dokážu prebrať iniciatívu a úlohy riešiť aj samostatne.

Pestujte zdravé rodinné vzťahy

Deti z konfliktných rodín majú podľa štúdie profesora Roberta Hughesa z University of Illinois nielen horšie akademické výsledky, ale aj vyšší výskyt emocionálnych problémov, akými sú úzkosť alebo depresie.

Učte deti vytrvalosti

Podľa výskumu psychologičky Angely Duckworthovej z University of Pennsylvania je “vytrvalosť a vášeň dieťaťa pre dlhodobé ciele” lepším ukazovateľom budúcich zárobkov a šťastia ako talent či dokonca IQ. Pomôžte svojim deťom objaviť, čo ich skutočne baví a napĺňa a podporte ich vlastné sny a ciele.

Učte ich finančnú gramotnosť

Deti by sa už od malička mali učiť, ako hospodáriť s peniazmi. Jednou z možností, ako vyučovať finančnú gramotnosť v praxi, je zriadiť vašej ratolesti bankový účet a k nemu platobnú kartu. Dieťa sa tak naučí, ako s platobnou kartou zaobchádzať a zároveň vy budete mať prehľad o tom, na čo svoje vreckové míňa.

Myslite na ich finančné zabezpečenie

Dieťa, ktoré sa má postaviť na vlastné nohy a byť úspešné, sa okrem našej lásky, podpory a pozornosti, nezaobíde ani bez finančného zabezpečenia do budúcnosti. Jednou z najvýhodnejších ciest, ako dieťaťu zabezpečiť finančnú budúcnosť je pravidelné investovanie. Najväčším spojencom je v tomto prípade čas. Platí, že čím skôr začnete, tým lepšie.

Založiť dieťaťu investičný program nemusí nijak zaťažiť rodinný rozpočet. S investovaním je pokojne možné začať už od 15 € mesačne, pričom rodič má možnosť mimoriadnej platby alebo naopak v prípade potreby platby prerušiť. Ak sa rozhodnete program ukončiť, peniazmi na účte disponujete v priebehu niekoľkých dní.

Pre viac informácií o tom, ako vytvoriť pre dieťa finančné zabezpečenie, od ktorého sa v budúcnosti môže odraziť, navštívte webstránku ČSOB.

Rozvíjajte u detí sociálne zručnosti

Sociálne zdatné deti, ktoré sú schopné ľahko komunikovať s rovesníkmi a porozumieť svojim vlastným pocitom, budú s väčšou pravdepodobnosťou úspešnejšie. Jednou z kľúčových sociálnych zručností je empatia. Ak v domácnosti nastane konflikt, venujte preto chvíľku svojho času, aby ste si s deťmi pohovorili o tom, ako sa cítili všetky zúčastnené strany.

Majte vysoké očakávania

Podľa štúdie profesora Neala Halfona z University of California sa ako dôležitý faktor pri výchove detí k budúcim úspechom ukázali aj očakávania rodičov. Deťom, od ktorých rodičia očakávali, že dosiahnu v budúcnosti vyššie vzdelanie, sa to v drvivej väčšine prípadov aj podarilo.

Nestresujte sa

Šťastní a spokojní rodičia majú šťastné a spokojné deti. A opačne, negatívne naladený rodič tieto emócie prenáša aj na svoje dieťa. Podľa výskumu deti, ktoré vyrastajú dlhodobo v stresovom prostredí, budú v dospelosti reagovať aj na bežné problémy vysokou mierou stresu.

Všetky výskumy nakoniec potvrdili starú známu vec - deti sú len zrkadlom svojich rodičov. Čím lepší vzťah máme k svojmu zdraviu, k ostatným ľuďom či k vlastným financiám, tým lepšie na tom budú aj naši malí nezbedníci, keď vyrastú. Začnime od seba a staňme sa sami pozitívnym príkladom.

Upozornenie: S investíciou do fondov je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál, nie výzva na nákup. Viac o riziku – Československá obchodná banka, a.s.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia