Stačí 5 malých zmien a zaspávanie už nebude nočnou morou

Stačí 5 malých zmien
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-02 08:00:00 |

To, že deti majú problémy so spánkom, nie je až také neobvyklé. Podľa odhadov sa s nimi stretáva až 40% detí vo veku od jedného do päť rokov.

Samozrejme, za tým, že dieťa nevie alebo nechce spať tak, aby si kvalitne oddýchlo, môže byť nejaká porucha. Omnoho častejšie však stačí pár malých zmien.  Spánok hrá dôležitú úlohu v mozgu a pri fyzickom vývoji. Rané detstvo je rozhodujúcim obdobím neurologického vývoja a nedostatok spánku môže mať celoživotný dopad. Nedostatočná kvalita alebo kvantita spánku môže ovplyvniť správanie, výkony v škole a spôsobiť emocionálne problémy. Je tiež spojená s prírastkom hmotnosti a obezitou. Deti, ktoré menej spia, majú tendenciu jesť viac a sú ťažšie.

Koľko spánku deti potrebujú?

Názory na to, koľko spánku deti potrebujú, sa veľmi líšia. Každé je iné, takže riadiť sa nejakými striktnými pokynmi nie je ideálne, napovedať vám však môžu všeobecné rady. Bábätká do pol roka prespia väčšinu dňa, deti od 6 mesiacov do 8 rokov potrebujú v priemere od 10 do 17 hodín spánku, pre jedenásťročné ratolesti je vhodné spať zhruba 11 hodín. Toto sú iba všeobecné usmernenia. Ak vaše dieťa rastie a vyvíja sa normálne a množstvo spánku, na ktoré je zvyknuté (i keď je ho menej) nespôsobuje žiadne väčšie problémy, pravdepodobne mu to stačí. Ak vidíte, že dieťa je pre nedostatok spánku podráždené, nepokojné, necíti sa dobre alebo sa pomalšie vyvíja, je nutné otázku spánku riešiť.

Pomoc! Moje dieťa nechce ísť spať

Prvým krokom pri riešení problémov so spánkom je donútiť dieťa ísť spať. Toto sú najlepšie tipy od odborníčky Ranj Singh.

  • Uistite sa, že vaše dieťa má počas dňa toľko aktivity, koľko potrebuje.  Fyzická námaha, najmä v popoludňajších hodinách spôsobí to, že večer bude unavené. Snažte sa však o to, aby sa asi hodinu pred uložením do postele program upokojil. Nadmerná stimulácia môže byť kontraproduktívna.
  • Príprava do postele by mala začať každý večer v rovnakom čase, trvať rovnako dlho a mala by sa skladať z konzistentnej rutiny, aby dieťa vedelo, že prichádza čas odpočinku.
  • Začnite s rutinou 30-60 minút pred spánkom. Veľmi dobré skúsenosti majú rodičia s teplým kúpeľom, vďaka ktorému dieťa relaxuje a signalizuje blížiaci sa spánok. Pomáha tiež zmierniť stres, ktorý nedovoľuje dieťaťu spať, lebo stresový hormón kortizol môže spánku brániť.
  • Štyri hodiny pred spaním sa vyhnite jedlu a nápojom, ktoré môžu stimulovať, vrátane všetkého, čo obsahuje cukor alebo kofeín. Namiesto toho ponúkajte dieťaťu potraviny podporujúce spánok, ako sú mliečne a sójové výrobky, fazuľa a ryža. Všetky obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorý je nevyhnutnou súčasťou hormónov serotonínu a melatonínu vyvolávajúcich spánok. Posledné jedlo by malo dieťa dostať 45 až 60 minút pred spaním.
  • Miestnosť, v ktorej dieťa spí, by mala byť teplá, tichá, tlmená a pohodlná. K tomu patrí kvalitný matrac, niektorým deťom pomáha malá hračka, ktorú majú so sebou vždy v posteli.

Prečo moje dieťa nespí?

Keď sa dieťa dostane do postele, ďalšou výzvou pre vás je povzbudiť ho, aby zaspalo. Čas potrebný na to sa líši a mnoho detí používa taktiku, aby rodičia zostali pri nich. Zrazu sú smädné alebo potrebujú ísť na toaletu. Je to v poriadku, ale je potrebné stanoviť limity, lebo inak sa môžu vyvinúť zlé návyky.

V izbe, v ktorej spí dieťa, nedržte žiadnu elektroniku. Obrazovky narúšajú spánok, lebo modré svetlo, ktoré vyžarujú, narúša produkciu melatonínu. Namiesto toho si pravidelne čítajte. Spoločné čítanie pomôže dieťaťu relaxovať a tiež podporuje pozitívny vzťah medzi vami.

Niektoré deti sa boja tmy a bráni im to zaspať. Nainštalujte do izby matné svetlo alebo nechajte pootvorené dvere do vedľajšej izby, v ktorej sa svieti. Keď dieťa zaspí, mali by ste svetlá vypnúť, aby sa tvoril dostatok melatonínu.

Ako môžeme pomôcť dieťaťu prespať celú noc?

Prebudenie v noci je normálne, najmä u bábätiek, ktoré sa zobúdzajú často na kŕmenie. Avšak ako dieťa rastie, táto potreba sa znižuje a musí sa naučiť, ako sa po prebudení opäť ponoriť do spánku. Nech už je váš prístup akýkoľvek, naučiť dieťa prespať celú noc si vyžaduje čas a trpezlivosť. Každý zásah, ktorý po jeho prebudení urobíte, je potrebné starostlivo zvážiť. Na jednej strane nemôžete podporovať to, aby sa dieťa v noci prebúdzalo a nevedelo opäť samo zaspať, ale zároveň mu musíte poskytnúť dostatočnú istotu, aby sa vrátilo do režimu spánku.

Dobré správanie pri ukladaní do postele by malo byť odmenené a posilnené, napríklad môžete prilepiť novú svietiacu hviezdičku na strop.

Kedy je čas na lekársku pomoc?

K zhoršenému spánku môže prispieť mnoho zdravotných problémov dieťaťa, od refluxu po poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou (ADHD). Tieto musia byť pred zvážením podávania liekov na spanie identifikované a liečené. Jedným z postupov je použitie spánkového hormónu melatonínu, ktorého účinnosť monitoruje odborník. Výskumy ukazujú, že aj keď to neprinesie vždy dlhší spánok, pomáha predovšetkým pri zaspávaní. Stále je však dôležité používať aj ďalšie opatrenia na zaistenie dobrej hygieny spánku, ktoré sa spomínajú v článku.

Prečítajte si tiež:

Šup do postele: Deti, ktoré chodia spať skôr, sú zdravšie

Zmeňte večerné návyky a dieťa bude do troch týždňov dobre spávať

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia