Rodičia sa zhodli, v akom veku je s deťmi najväčšia zábava

Rodičia sa zhodli, v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-25 13:30:30 |

Majú v tom jasno. Prieskum odhalil, ktorý vek je podľa rodičov ten, keď sú deti najzábavnejšie a naopak, v akom veku je život s nimi skôr "peklom".

Favoritmi rodičov sú päťročné deti. Prečo práve ratolesti v tomto veku sú tými, s ktorými sa cítia najlepšie?  Podľa expertov je to tým, že päť rokov je vek, keď začínajú správne komunikovať a rozvíja sa u nich zmysel pre humor. Život s päťročnými si pochvaľuje 40 percent rodičov. 

Naopak, vrásky na čele rodičom spôsobujú deti najmä medzi 10-tym a 12-tym rokom života. S nimi si užijú najmenej zábavy a prevažujú skôr starosti a spory. Nájsť v tomto období spoločné styčné body, ktoré rodičov a potomkov zbližujú, je dosť ťažké.

Ak teda máte doma päťročnú ratolesť, užívajte si to naplno. Nepotrvá dlho a z usmiateho uštebotaného slniečka sa o pár rokov stane mrzút, ktorý o spoločné aktivity a konverzáciu s vami nebude mať bohvieaký záujem. Dôležité je zachovať pokoj a obrniť sa trpezlivosťou.

V prieskume až 2000 rodín hodnotilo, ako život majú s deťmi v rôznych vekových kategóriách. Aj keď 86 percent rodičov si uvedomuje, že spoločné aktivity s deťmi rodinu zbližujú, v priemere sa im týždenne venujú 3,5 hodiny. Výskum jasne ukazuje tiež priepasť medzi pohlaviami v rodine. Dievčatá majú tendenciu zabávať sa viac s mamami, zatiaľ čo chlapci radšej trávia čas s otcami. Pri hodnotení percentuálneho pomeru zábavy a tvrdej práce pri výchove vyšiel záver 50/50.

Experti rodičom odporúčajú, aby sa deťom aktívne venovali denne aspoň 60 minút„Spokojné deti sa učia rýchlejšie a lepšie. Pocit spolupatričnosti, spojenie medzi aktivitou a dobrým fyzickým a emocionálnym zdravím je veľmi prospešný,“ hovorí psychológ Phil Chamberlain. Ako dodáva, pravidelná spoločná činnosť v rodine produkuje  šťastných a úspešných ľudí s dôverou a vysokou sebaúctou.

Prečítajte si tiež:

10 dôležitých vecí, ktoré by ste mali deti určite naučiť

Päťkrát ako komunikovať s nahnevaným dieťaťom

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia