Prečo v Japonsku žiakov až do 4. triedy neskúšajú? Odpoveď vás prekvapí

Prečo v Japonsku žiakov
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-08 00:30:52 |

Ktorému školákovi by sa to nepáčilo, prvé tri roky v škole sa venovať rozvíjaniu dobrých mravov a charakteru? Tak to funguje v krajine vychádzajúceho slnka.

Ak existuje na zemi národ, ktorý je známy svojou inteligenciou, pevným zdravím a wellnessom, sú to Japonci. Svet sa na nich tak trochu pozerá ako na akúsi jedinečnú výnimku, ktorá sa niekedy líši od zvyšku sveta. Jedným z najvýraznejších charakteristických znakov Japonska je ich neuveriteľne prepracovaný vzdelávací systém.

V japonských školách nemajú žiaci žiadne skúšky a písomky až kým nezačnú navštevovať 4. triedu alebo nedosiahnu vek 10 rokov. A je to z veľmi dobrého dôvodu. V Japonsku sú presvedčení, že cieľom prvých troch rokov školskej dochádzky nie je posudzovať vedomosti dieťaťa, ale vytvoriť dobré návyky a rozvíjať charakter.

Základom výučby v prvých troch ročníkoch je naučiť deti rešpektovať ľudí, netýrať zvieratá a byť ohľaduplnými k prírode. Už v tomto veku sa učia byť veľkorysí, súcitní a empatickí. Ďalšie zručnosti, ktoré sa v tomto období vyučujú, sú statočnosť, sebakontrola a spravodlivosť. Aj keď sa to môže zdať príliš skoro, aby sa učili týmto zručnostiam, výsledkom je to, že vynikajú v rôznych oblastiach, ako je matematika, veda a technologický pokrok.

Takto vyzerá japonský vzdelávací systém

Japonské školy kladú dôraz na rozvíjanie zodpovednosti u žiakov, ktorí sa musia vedieť o seba postarať. Školáci sami upratujú svoje triedy, učebne a dokonca aj toalety. Mnohé školy nezamestnávajú žiadne upratovačky či upratovačov. Zmyslom je naučiť deti vážiť si a rešpektovať prácu ostatných. V japonských školách sa uplatňuje tiež prísna jednotná politika nosenia uniformy. Veria, že to odstraňuje sociálne prekážky medzi žiakmi.

Toto znie priam neuveriteľne ale vďaka jedinečnému školskému systému je miera účasti v japonských školách neuveriteľne vysoká - až 99,99%. Nie je bežné, aby deti vynechávali vyučovacie hodiny alebo aby prišli do školy neskoro. V jednom z prieskumov až 91% tamojších žiakov uviedlo, že iba veľmi zriedka ignorujú to, o čom rozpráva učiteľ. To je asi snom každého kantora.

Kým naši školáci majú čo závidieť tým japonským, rovnako sú na tom aj učitelia. Na rozdiel od situácie u nás je status učiteľa v Japonsku naozaj vysoký a aj nadpriemerne zarábajú.

Prečítajte si tiež:

Vedci hovori: Deti sa majú aj nudiť, ale nie stále

V škole vymenili ručičkové hodiny za digitálne: Toto je dôvod

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: https://buhayteacher.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia