Má dieťa po antibiotickej liečbe "rozhádzané" črevá? Po tomto siahnite

Má dieťa po antibiotickej
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-28 06:01:30 |

Vyrábajú sa z kravského, ovčieho aj kozieho mlieka a obsahujú rôzne vzácne baktérie, ktoré bojujú proti mnohým chorobám. Hovoríme o kyslomliečnych výrobkoch.

Kyslomliečne výrobky vo všeobecnosti pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry a po liečbe antibiotikami, ktorá je najmä pre detský tráviaci trakt riadnou záťažou, dokážu dať narušenú rovnováhu baktérii priam zázračne do poriadku. Či už siahnete po jogurte, kefíre či acidofilnom mlieku, každé z nich má svoje nesporné výhody, no za najzaujímavejší mikroorganizmus z hľadiska črevnej mikroflóry považujú odborníci kmeň Lactobacillus acidophilus, ktorý sa nachádza v acidofilnom mlieku. Kyslomliečne výrobky sú vhodné aj pre tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Prispievajú k posilňovaniu prirodzenej obranyschopnosti organizmu

K najobľúbenejším u detí patria jogurty, ktoré môžeme ponúknuť už sedemmesačným drobcom. Začnite bielymi neochutenými s obsahom živých kultúr, tzv. probiotickými, ktoré pomáhajú rozvíjať imunitu drobčeka. Ťažšie, smotanové jogurty, zaraďte až neskôr. 

Prečítajte si 4 zaujímavé fakty o kyslomliečnych výrobkoch, ktoré by ste určite mali do jedálnička, tak svojho ako aj detského, zaradiť. Ak nie denne, určite aspoň 3 až 4-krát do týždňa.

1. Z kravského, ovčieho i kozieho mlieka

Kyslomliečne výrobky sa najčastejšie vyrábajú z kravského mlieka, ale môžu sa vyrábať aj z ovčieho a kozieho mlieka. Pri ich výrobe sa používajú prevažne kyslomliečne baktérie. Tie vyvolajú v mlieku biochemické zmeny, najmä premenu mliečneho cukru – laktózy na kyselinu mliečnu a tvorbu aromatických látok. Kyselina mliečna znižuje aktívnu kyslosť mlieka, v dôsledku čoho dochádza k vyzrážaniu mliečnych bielkovín a vytvoreniu charakteristickej textúry kyslomliečnych výrobkov.

2. Až 10 miliónov živých mikroorganizmov v 1 grame

Charakteristickým znakom kyslomliečnych výrobkov vrátane jogurtov je prítomnosť živých mikroorganizmov. V jednom grame kyslomliečneho výrobku musí byť prítomných najmenej 10 miliónov živých mikroorganizmov. Kyslomliečne výrobky sa vyrábajú na moderných technologických linkách za dodržiavania prísnych hygienických opatrení, a preto majú dlhšiu lehotu spotreby ako klasické mliečne výrobky.

3. Vzácne baktérie bojujú s chorobami

Čo rozumieme pod pojmom kultúra? Je to označenie pre rôzne mikroorganizmy alebo vzácne baktérie, ktoré sa používajú pri priemyselnom spracovaní mlieka. Aj preto poznáme veľa druhov kyslomliečnych výrobkov s pridaním rôznych kultúr, ktoré sú definované v Potravinovom kódexe SR:

  • jogurty sú charakterizované jogurtovou kultúrou zloženou z baktérií Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Jogurty musia mať vyššiu sušinu ako mlieko, preto sa pri výrobe jogurtov pridáva do mlieka sušené mlieko alebo iné mliečne bielkoviny, alebo sa používajú niektoré špeciálne technológie ako napríklad zahusťovanie mlieka,
  • jogurtové mlieko je charakterizované jogurtovou kultúrou, vyrába sa z mlieka, zvýšenie sušiny sa nevyžaduje,
  • acidofilné mlieko je charakterizovaný kultúrou Lactobacillus acidophilus (táto kultúra je uznávaná ako probiotická kultúra),
  • kefír je charakterizovaný kultúrou vyrobenou z kefírových zŕn, Lactobacillus kefir sp. rodu Leuconostoc, Lactococcus a Acetobacter rastúcich v špecifických podmienkach; kefírové zrná sú charakterizované kvasinkami fermentujúcimi laktózu (Kluyveromyces marxianus) a kvasinkami nefermentujúcimi laktózu (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae a Saccharomyces exiguus),
  • kefírové mlieko je charakterizované kefírovou kultúrou, ale má nižší počet živých mikroorganizmov ako kefír,
  • zakysané (alebo kyslé) mlieko je charakterizované mnohými ďalšími špecifickými kyslomliečnymi baktériami,
  • zakvasené mlieko sa vyrába s použitím kvasiniek, pri ich výrobe môže vznikať malé množstvo alkoholu.

4. Probiotiká namiesto antibiotík

Dôležitú skupiny kyslomliečnych výrobkov tvoria kyslomliečne výrobky s probiotickými kultúrami. Probiotická kultúra je monokultúra alebo zmesná kultúra mikroorganizmov, ktoré priaznivo ovplyvňujú organizmus človeka a podporujú funkciu prirodzenej mikroflóry v organizme človeka. Medzi najrozšírenejšie probiotické kultúry patrí Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium species a Lactobacillus casei. Ich priaznivé pôsobenie podporujú tzv. prebiotiká ako napríklad inulín alebo oligofruktóza.

Prečítajte si tiež:

Takto majú vyzerať ideálne raňajky a desiata pre školáka

ROZHOVOR: Zdravá výživa u detí - čo to znamená?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia