Zdravé varianty sladkých desiat (nielen) pre školákov

Zdravé varianty sladkých desiat
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-09-29 08:30:28 |

Deti milujú sladkú chuť a potlačiť ich záľubu v rôznych cukríkoch, tyčinkách, čokoládach, zmrzlinách či sladkých limonádach je úloha nadmieru náročná. Čo s tým?

Trvalými zákazmi všetkého sladkého môžeme docieliť tajné nákupy coly, sušienok, sladkého pečiva alebo čokoládových tyčiniek za našimi chrbtami. Najjednoduchšie je od počiatku deti učiť pravidelnej konzumácií ovocia, ktoré môžeme zatraktívniť večernou spoločnou výrobou ovocného šalátu s citrónovou šťavou, aby sme zabránili rýchlej oxidácii.

Ľahkú desiatu môžeme podčiarknuť kvalitným bielym jogurtom, ktorý je možné mierne dochutiť marmeládami alebo domácim nedosladzovaným lekvárom. Prijateľná je aj lyžička javorového, ďatlového, agáve alebo ryžového sirupu. Deťom veľmi prospeje aj prídavok vlákniny.

Zdravé dezerty

Ako skvelý dezert poslúži aj obyčajná nedosladzovaná ovsená kaša uvarená s jablkom, kokosom, trochou mandľového alebo kokosového mlieka, ktorá zostala od raňajok. Po vychladnutí  kaša spevní a v krabičke ju môžeme posypať trochou škorice, ozdobiť bobuľovým ovocím. Raz za týždeň urobme domáci workshop a s deťmi vyrobme raw tortu zo sušeného a čerstvého ovocia a orechov. Tieto tortičky sú veľmi výživovo hodnotné a veľmi sýte. 

Domáce müsli

Bežne predávané müsli tyčinky sú spravidla presladené. Niekedy aj obsahovo nevhodné pre nekvalitný tuk. Doma môžeme upiecť vlastné verzie z ovsených vločiek alebo pufovanej quinoy, semienok, orechov a sušeného ovocia. Pri všetkých receptoch buďte opatrní s pridávaním cukru a radšej jeho obsah o niečo znížte. Sušené ovocie kupujte výhradne nesírené, najlepšie v bio kvalite, je samo o sebe pre deti vhodnou alternatívou bežných cukríkov. „K čerstvému ​​ovociu im môžeme pribaliť dve alebo tri nesírené sušené marhule a malú hrsť nesolených a nepražených orechov. Pochopiteľne pokiaľ na ne nie je dieťa alergické. Orechy sú vhodné pre staršie deti. Tiež môžeme obnoviť tradíciu sušenia domácich krížaliek z hrušiek a jabĺk. Vhodné sú hlavne z domáceho ovocia bez postrekov,“ hovorí hlavná výživová poradkyňa Naturhouse pre SR Petra Húsková.

Keď budete vo veľkej núdzi, nebojte sa dieťaťu pribaliť dokonalú prírodnú konzervu v podobe jedného banánu. Vyskúšajte tiež moderné chia pudingy. Budete k tomu potrebovať nesírené kokosové alebo mandľové mlieko, chia semienka, slnečnicové semienka, môžete vyrobiť verziu s kakaom alebo pravou vanilkou, namiesto cukru rozmixujte dve až tri ďatle. Chutná je aj verzia s bobuľovým ovocím. Cez noc v chladničke zmes stuhne a ovocie rozmrzne.

Ovocný chia puding s banánom a goji

Ingrediencie: 2-3 lyžičky chia semienok, 1 banán, 100 ml mandľového mlieka, 1 lyžica sušenej goji, 1 lyžička datlového sirupu alebo dve datle

Postup: Chia semienka a goji namočíme aspoň na 10 minút do mandľového mlieka. Pridáme datľový sirup alebo nie príliš suché datle a rozmixujeme dohladka. Potom primiešame pokrájaný banán, vlejeme do misky (alebo téglika), ozdobíme niekoľkými kúskami goji a podávame alebo necháme odstáť v chladničke.

Cuketový chlebíček s čokoládovými hoblinkami

Ingrediencie: jeden a pol šálky bezlepkovej múky, ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky škorice, ¼ lyžičky muškátového orieška, ½ lyžičky sódy, 2 vajcia, ¾ šálky kokosového cukru alebo 2 lyžice medu, ½ šálky kokosového oleja, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 šálka olúpanej a nastrúhanej cukety, ½ šálky hobliniek z horkej čokolády

Postup: Predhrejte rúru na 175 ° C. Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, korenie, sódu a cukor. V oddelenej mise zmiešajte vajcia. Pridajte kokosový olej, vanilku, cuketu a čokoládové guličky. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Zmes vlejte do formy vymastenej olejom alebo maslom. Pečte 50 minút alebo do dôkladného prepečenia.

Nepečené guľôčky z krížaliek

Ingrediencie: Na asi 30 guľôčok potrebujete: hrnček krížaliek, hrnček lieskových orechov, hrnček vykôstkovaných datlí, 2 lyžice holandského kakaa

Postup: Krížalky a datle nakrájajte na menšie kúsky, prelejte v sitku vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Orechy opražte nasucho na panvici, až sa začnú odlupovať šupky, ktoré potom pomocou utierky odstráňte a ešte horúce ich spolu s jablkami, datľami a kakaom rozmixujte na pevnú hmotu (pri mixovaní môžete pridať trochu vody). Tvarujte malé guľôčky. Do zmesi môžete pridať aj škoricu a štipku soli.

Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na http://www.naturhouse.sk.

Prečítajte si tiež:

Takto bezbolestne naučíte dieťa jesť aj to, čo doteraz odmietalo

Raňajky sú pre dieťa dôležitejšie ako by sa zdalo: Toto je dôvod!

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia