Detské sušienky: Ako zistíte, či obsahujú nebezpečný akrylamid?

Detské sušienky: Ako zistíte,
Ilustračné foto
Zdroj: foto: dTest
2019-09-22 00:30:33 |

Akrylamid je v potravinách úplne nežiadúci, pretože zvyšuje riziko vzniku nádorových ochorení, škodí nervovému systému a poškodzuje genetickú informáciu. V sušienkach ho nájdeme.

Akrylamid vzniká pri pečení, smažení a grilovaní potravín pri teplote vyššej ako 120 ° C, nachádza sa napríklad v zemiakových čipsoch, hranolkách alebo v pečive. Pre výraznú škodlivosť nie je pre akrylamid určený žiadny prípustný limit príjmu. Známe sú len hraničné hodnoty, od ktorých škodí (17 µg / kg telesnej hmotnosti denne).

Česká spotrebiteľská organizácia dTest otestovala množstvo akrylamidu v 12 detských sušienkach a zistila významné rozdiely v nameraných hodnotách. Deväť druhov sušienok bolo označených ako potravina pre deti do troch rokov a troje sušienky boli bez špeciálneho označenia veku.

Európske nariadenie z roku 2017 pripúšťa pre sušienky určené deťom do troch rokov veku obsah akrylamidu najviac 150 µg / kg výrobku, u sušienok pre bežnú populáciu až 350 mikrogramov / kg. „Sušienky, ktoré boli vyslovene určené pre deti do 36 mesiacov, splnili všetky predpísané normy, ktoré na batoľacie sušienky európske nariadenie kladie. Na samotnej legislatívnej hranici 150 mikrogramov akrylamidu na kg bol obsah akrylamidu len pri jednom výrobku - Hipp Detské jablčné sušienky,“ povedala šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. „Sušienky pre deti staršie ako tri roky vyhoveli legislatívnym limitom na obsah akrylamidu pre bežnú populáciu, najviac akrylamidu sme namerali vo výrobkoch Opavia Brumík Abécé a Kubík Sušienky s maslom, a to 260 mikrogramov na kilogram výrobku,“ informovala.

V druhej časti sa hodnotili výživové informácie na obaloch sušienok - množstvo cukru, tuku a obsah soli. Aj na tieto látky existujú pri potravinách pre deti do troch rokov limity. „V jednom prípade sme pri sušienkach určených pre deti do troch rokov zistili, že svojím zložením nevyhovujú predpisom pre zloženie týchto špeciálnych potravín. Bol to prípad Mini piškót značky Hamánek, ktoré prekročili maximálny povolený limit obsahu cukru. Na druhej strane je potrebné povedať, že v súčasnosti tento výrobok na trhu nie je dostupný, pravdepodobne došlo k jeho stiahnutiu,“ komentuje výsledky Hoffmannová.

Prehľad testovaných detských sušienok nájdete na http://www.dtest.cz/akrylamid-susenky. Kompletné výsledky testu prinieslo septembrové vydanie časopisu dTest.

Praktické rady dTestu:

Ako vybrať detské maškrty bez akrylamidu?

Údaj o množstve akrylamidu sa na obaloch potravín neuvádza. Jediným vodítkom, ktorý môže pomôcť vybrať sušienky s nízkou akrylamidovou hladinou, je označenie potraviny pre malé deti do troch rokov. Ide o špeciálnu kategóriu potravín, ktorú na obale najistejšie poznáme podľa toho, že vždy uvádza, od koľkého mesiaca veku sú sušienky vhodné.

Ako spoznať potraviny pre malé deti?

Potraviny pre zvláštnu výživu malých detí bezpečne spoznáte len podľa niekoľkých povinných údajov na obale.

• Najdôležitejším znakom je informácie o odporúčanom minimálnom veku konzumenta. Obvykle sa uvádza ako ukončený mesiac života dieťaťa. S výnimkou dojčenských výživ nesmie byť uvedený vek nižší ako dokončený štvrtý mesiac.

• Ak na obale konkrétny údaj o veku chýba, ide o bežnú potravinu a oficiálne je určená až pre deti staršie 36 mesiacov.

• Etikety potravín na špeciálnu výživu povinne uvádzajú spôsob použitia, obvykle s upozornením o nevyhnutnosti dodržania daných inštrukcií.

• Ak je potravina určená pre deti mladšie ako šesť mesiacov a obsahuje lepok, musí text na prítomnosť lepku zvlášť upozorniť.

• Niekedy môžete na obale nájsť slová detská, vhodná pre deti, avšak bez uvedenia konkrétneho veku dieťaťa. V týchto prípadoch nejde o potraviny pre malé deti, ale o bežné výrobky, ktorých receptúra ​​bola upravená pre potreby detí starších ako tri roky.

Prečítajte si tiež:

Sirup: Je v nich viac ovocia č cukru?

Detské ryžové krekry: Ako dopadli v teste kvality?

 


Foto: dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia