Diastáza: Možno ňou trpíte aj vy a ani o tom neviete

Diastáza: Možno ňou trpíte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-19 13:30:57 |

Ste tri či štyri mesiace alebo aj dlhšie po pôrode, no vaše brucho vyzerá takmer stále ako pred ním? S týmto problémom sa stretáva mnoho žien.

Cvičíte, diétujete, robíte možné aj nemožné, no brucho si žije stále svoj život? Nie je vylúčené, že aj vy patríte k ženám s diastázou. Osveta v tejto oblasti je podľa odborníkov nízka a mnohé o nej ani netušia. Jednoducho sa zmierili s tým, že po pôrode im zostalo nepekné brucho, ktoré sa nedá nijako vyformovať. Diastáza znamená rozídenie priamych brušných svalov následkom oslabenia hlbokého stabilizačného systému, teda vnútorných svalov. Neznamená to však, že sa s tým nedá nič robiť. Správnym cvičením možno dosiahnuť dobré výsledky.  

Prečo vzniká?

„Ak sa maternica neustále rozširuje, vzniká diastáza,“ hovorí Kevin Brenner, certifikovaný plastický a rekonštrukčný chirurg so sídlom v Beverly Hills. „V tehotenstve sa v spojivovom tkanive zvanom linea alba mení hladina hormónov, aby sa maternica mohla zväčšovať a prispôsobovať sa tak plodu. Je to jeden z dôležitých spôsobov, aby telo matky umožnilo dieťaťu rásť,“ vysvetľuje. Po pôrode sa hladina hormónov zväčša vráti do pôvodnej hladiny. Ale v mnohých prípadoch sa tkanivá počas tehotenstva natiahnu až tak, že strácajú svoju pružnosť a tým aj schopnosť vrátiť sa do pôvodnej polohy.

Najčastejšie sa s ňou stretávajú ženy s viacplodovým tehotenstvom, pri druhom, treťom či následnom tehotenstve, po cisárskom reze alebo ak čakajú bábätko v pokročilejšom veku.

Ako zistíte, že máte diastázu?

Ľahnite si na chrbát a pokrčte kolená. Uvoľnite sa a položte prsty tesne nad pupkom. Zdvihnite hlavu, pritiahnite bradu k hrudníku a vtlačte prsty smerom do brucha. V prípade, že sa prsty ponoria dovnútra, ide pravdepodobne o diastázu. Niekedy pomôže cvičenie, inokedy je potrebné pristúpiť k chirurgickému riešeniu. 

Dá sa diastáze zabrániť?

Určitá prevencia jestvuje, no nie je 100%. Ak cvičíte ešte pred tehotenstvom a vaše brušné svaly sú pevné, pravdepodobnosť diastázy je menšia, nie je však vylúčená. Skúste dodržiavať aspoň týchto pár pravidiel, ktoré by mohli byť nápomocné. 

  • Počas tehotenstva držte telo vzpriamene a uistite sa, že plecia sú v súlade s bokmi. Chrbát nemôže byť príliš klenutý. Zasuňte si bradu a rozložte váhu rovnomerne na obe nohy.
  • Noste tehotenský pás. Upravte si ho tak, aby ste sa cítili pohodlne.
  • Po pôrode, keď už budete mať bábätko a pôjdete na prechádzku, uistite sa, že tlačíte kočík správne, najmä do kopca. Nenakláňajte sa príliš dopredu a ani neklaďte veľkú váhu na kočík. To vytvára príliš veľký tlak na vaše brušné svaly. Zastrčte boky a zapájajte svaly nôh namiesto chrbtových svalov.

​​

Vhodné cviky na diastázu

1. Päty o zem

  • Ľahnite si na chrbát a nohy v kolenách pokrčte do pravého uhla. Chrbtica je v neutrálnej pozícii, čiže vo svojej prirodzenej osi. Panvu nepodsádzajte! Inak by brušné svaly nepracovali tak efektívne, ako je potrebné.
  • Striedavo pomaly pokladáme raz jednu a raz druhú nohu pätou na zem. Pri pokladaní nohy smerom na zem zakomponujte do cvičenia správne dýchanie. Spolu s výdychom zapojte panvové dno (ako pri zadržiavaní moču) a brušné svaly a pätu ukladajte na zem. Pri jej položení svaly uvoľnite a vráťte spolu s nádychom do pôvodnej pozície.
  • Toto cvičenie je dôležité vykonávať vedome, pomaly a s orientáciou na precítenie a správne dýchanie. Cvik sa opakuje niekoľkokrát na obe strany v troch sériách, predovšetkým však pravidelne, na začiatku ideálne každý deň.

2. Cvik na stoličke

  • Posaďte sa doma na stoličku s rovným operadlom. Bedrovú časť chrbta držte pevne pri operadle, rukami si pevne držte brucho a pomaly sa nadýchnite. Pri výdychu brucho stiahnite. Precvičujte dýchanie viackrát za deň.

3. Zdvihnúť zadok

  • Ľahnite si na chrbát, nohy v kolenách pokrčte opäť do pravého uhla. Chrbtica je v neutrálnej pozícii, čiže vo svojej prirodzenej osi. Pomaly odlepte zadok od zeme, zdvihnite najviac ako to ide, vydržte a pomaly položte na zem. Nezabudnite pri tom však pravidelne dýchať. Je dôležité, aby ste cvik vykonávali vedome, pomaly a s orientáciou na precítenie a správne dýchanie. Cvik sa opakuje niekoľkokrát, ideálne každý deň.

Diastáza je veľmi nepríjemný estetický problém, preto ak aj po šestonedelí budete stále ako tehotná, s veľkou pravdepodobnosťou ide o túto diagnózu. Najlepšie je poradiť sa s lekárom, ktorý vám odporučí ďalší postup. 

Prečítajte si tiež:

Tajomná fontanela: Čo to je a koľko ich má váš drobec?

Štvrtý trimester: Áno, naozaj existuje!

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: wikihow.com, themamapost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia