Rady a tipy pre prostriedky do umývačky riadu

Rady a tipy pre
Ilustračné foto
2019-09-19 08:00:49 |

Aj vy môžete mať perfektne čistý a lesknúci sa riad, stačí, ak budete dodržiavať naše tipy a rady. Nie je totiž jedno, aké prostriedky do umývačky riadu používate.

Veľa ľudí umýva riad v umývačke riadu, a pritom ani netuší, aký je rozdiel medzi jednotlivými čistiacimi prostriedkami a podľa čoho sa používajú. Naučte sa s nami vybrať si vždy ten správny a získajte dokonalé výsledky po každom umývaní.

Multifunkčné verzus štandardné čistiace prostriedky

Bežné čističe sa označujú aj ako classic, pričom predstavujú tradičné tablety do umývačky, gély alebo prášky. Slúžia na základné umývanie nádob a riadu, pričom môžu byť dopĺňané o aditíva typu čistič, oplachovač, soľ do umývačky či osviežovač.

Ako napovedá už sám názov, multifunkčné čističe oproti štandardným disponujú radom ďalších, prémiových funkcií. Patrí medzi ne napríklad lesk nerezových nádob a nožov, ochrana skla a dekóru, prípadne ochrana pred vodným kameňom. Správny výber sa odvíja aj od tvrdosti vody, akú má váš vodný zdroj, pretože ak máte veľmi tvrdú vodu (presahujúcu hodnotu 21 °dH), je potrebné pridávať soľ do umývačky, oplachovač či leštidlo do umývačky aj k multifunkčným prostriedkom.

Vyberte si najlepšie kapsule, gély, prášky či tablety do umývačky

Niektorí ľudia dávajú prednosť kapsulám, iní tabletám. Ďalší zas nedajú dopustiť na gély či prášky. Novšie umývačky podporujú trojkombináciu – čistiaci prášok, soľ a leštidlo do umývačky. Ide o sadu, ktorá umožňuje lacnejšiu prevádzku a variabilnejšie dávkovanie. Sami si nastavujete intenzitu dávkovania soli i leštidla a dokážete tiež prispôsobovať potrebné množstvo prášku. Nevýhodou je však určité nepohodlie pri obsluhe.

Niektoré umývačky riadu dokážu umývať aj s pomocou kombinovaných tabliet, ktoré v sebe spájajú dve či tri funkcie, ako napríklad Somat All in 1. Tieto zlisované bloky pozostávajú zo soli a čistiaceho prášku, prípadne zo soli, prášku a leštidla. Na to, aby sa v procese umývania vždy rozpustila len tá časť, ktorá sa má, je nevyhnutné, aby umývačka prispôsobila teploty vody a dĺžku jednotlivých fáz danému typu. Tento spôsob je síce menej prispôsobivý, čo sa týka množstva použitého prostriedku, avšak šetrí čas a poskytuje viac komfortu pri dávkovaní.

Správne dávkovanie čistiacich prostriedkov do umývačky riadu

Primerané dávkovanie pri umývaní riadu je obzvlášť dôležité v prípade práškových a gélových čistiacich prostriedkov. Obvykle je uvedené na zadnej strane obalu každého produktu. Tablety a kapsule do umývačky obsahujú účinné látky v primeranom množstve pre jeden umývací cyklus, takže pri nich povinnosť prácneho dávkovania odpadá.

Spôsob dávkovania záleží na tom, ktorý typ čistiaceho prostriedku chcete použiť. Hlavný čistiaci prostriedok v podobe tablety či gélovej kapsule alebo prášok či gél do umývačky sa vkladá do hlavného dávkovača. Oplachovač a soľ do umývačky sa umiestňujú do ďalšieho dávkovača, pretože sa dávkujú do zásoby a pri ich spotrebovaní nás o potrebe doplnenia informuje kontrolka. To, či a koľko sa ich pri konkrétnom umývaní minie, totiž závisí od tvrdosti vody a výsledku umývania.

Naučte sa, ako skladovať čistiace prostriedky

Obchodné balenia čistiacich prostriedkov do umývačky riadu sú vyrobené tak, aby chránili prášky, tablety i kapsule do umývačky pred ich navlhnutím alebo iným znehodnotením. Hoci sú tieto obaly opatrené znovu uzatvárateľným obalom, nezaškodí vybrať si pre ne vhodné suché a, samozrejme, bezpečné miesto.

Malé deti alebo domáce zvieratá môžu považovať farebné kapsule do umývačky alebo tablety za výbornú hračku, preto sa vždy ubezpečte, že ich uložíte mimo ich dosah. Po každom použití balenie starostlivo uzavrite, aby bol obsah chránený pred vzdušnou vlhkosťou, ktorá má v kúpeľni výrazne vyššie hodnoty ako inde v byte. Dôsledným zatváraním a odkladaním zabránite aj prípadnému rozsypaniu prášku.

Fotogaléria


Foto: PR článok
Zdroj: PR článok

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia