Ťahák do drogérie: Toto znamenajú označenia v zložení prípravku

Ťahák do drogérie: Toto
Ilustračné foto
Zdroj: foto: tlačová správa
2019-09-14 00:30:17 |

Vyznať sa v neznámych a cudzích výrazoch na obaloch detskej kozmetiky nie je jednoduché a tak často ani nevieme, čo kupujeme.

Nápisy na kozmetických výrobkoch sú pre laika úplnou španielskou dedinou. Ak chcete svoje dieťa ochrániť pred vplyvom množstva zbytočne pridávaných látok do šampónov, mydiel či pien, vyberajte takú kozmetiku, ktorá obsahuje čo najmenej potenciálne zdraviu škodlivých látok. Tieto nápisy či skratky by ste mali poznať:

1. Látky ropného pôvodu

Upchávajú póry na pokožke, tá prirodzene nedýcha a výsledkom môže byť podráždenie. Parafín alebo vazelína – najčastejšie označované ako parrafinum, paraffinum liquidum, petrolatum, vaselina alebo mineral oil.

2. Parabény

Konzervanty, ktoré sú možným spúšťačom alergií a ekzémov. Spoznáte ich pod označením Methylparaben, Propylparaben, Etylparaben a Butylparaben.

3. Silikóny

Radšej sa im oblúkom vyhnite nielen pri detskej kozmetike. Sledujte koncovky -cone, -thicone, -thiconol, siloxane, -silane. Tieto látky upchávajú póry, blokujú prirodzené funkcie pokožky a môžu spôsobiť podráždenie, ba až ekzém.

4. Polyethylenglykol

Býva označovaný ako PEG a pod touto skratkou sa skrývajú syntetické emulgátory, ktoré môžu spôsobovať alergie pokožky a pri styku s očami aj podráždenie očí.

5. Propylenglykol

Skôr sa s ním stretnete v kozmetike pre dospelých.  Podľa najnovších výskumov toto rozpúšťadlo úzko súvisí s potenciálnymi alergiami. Ak sa chcete alergickým prejavom vyhnúť, ubezpečte, že produkt vo vašom nákupnom košíku ho neobsahuje a ak áno, vyberte ho odtiaľ ešte pred príchodom k pokladni...

6. Ftaláty 

Pozor na „dôležito“ znejúce skupiny písmen ako DBP / DMP / DEP / DEHP. Sú to veľmi nebezpečné látky pre telo aj pre životné prostredie. Pri ich dlhodobom používaní v kozmetike môžu dokonca poškodzovať aj vnútorné orgány.

Ako si teda správne vybrať v záplave detskej kozmetiky? Radí pediatrička Alica Kubinská.  

„V zložení detskej kozmetiky by nemali byť prítomné parabény, parafenické uhľovodíky, syntetické farbivá, rôzne bielidlá a fosfáty. Treba dôkladne čítať nápisy na obaloch. Aj malé písmená – do kozmetiky sa pridáva veľa rôznych látok, ktoré neprospievajú jemnej pokožke. Je vhodné vyberať primeranú kozmetiku, vyhovujúcu novorodencovi. Nemusí byť nadmieru voňavá, hlavne nech je ´chemicky čistá´, s čo najväčším podielom prírodných účinných látok. Mám dobrú skúsenosť s kozmetikou Bupi. Jej prípravky sú vhodné pre deti už od narodenia. Obľúbené tuhé mydlo so žabkou sa na pultoch drogérií objavuje už 50 rokov. To samo o sebe je dôkazom, že mu rodičia aj pediatri dôverujú. Je to zároveň jediná slovenská značka, ktorá na svojich obaloch môže uvádzať označenie – odporúča Slovenská pediatrická komora.“

RADY A TIPY

- rozlišujte, či kupujete kozmetiku pre bábätko alebo pre väčšie dieťa – kozmetika často býva odlíšená nápismi „BABY“, „KIDS“ alebo „JUNIOR“ – v závislosti od veku.

- praktické sú riešenia 3 v 1, napríklad umývací gél, pena a šampón v jednom. Stačí vám jeden prípravok a dieťa je čisté, voňavé, s hydratovanou pokožkou.

- suverénne najobľúbenejším produktom mamičiek je jemná čistiaca pena. Čistí obzvlášť šetrne, pretože je svojím zložením ešte jemnejšia ako mydlo.

- jednotkou sú balenia s pumpičkou, najmä pri bábätkách. Každá mamina má predsa iba jednu ruku voľnú! Vziať prípravok, otvoriť, vytlačiť do dlane – na to treba dve ruky. Pumpička vám to výrazne zjednoduší.  

- ak chcete kozmetiku prvýkrát vyskúšať, siahnite po menšom balení. Niektoré kozmetické značky ponúkajú okrem štandardných 500ml balení aj praktické menšie. Cenovo výhodnejšie väčšinou bývajú väčšie balenia, ale polovičné balenia oceníte aj pri balení na dovolenku – nezaberú toľko miesta v kufri.

Prečítajte si tiež:

Takto často by ste mali kúpať deti

Detské balzamy na pery: Týmto sa vyhýbajte

 

Fotogaléria


Foto: Bupi, gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia