Ekológia a udržateľnosť pre deti v Novej Cvernovke v Bratislave

Ekológia a udržateľnosť pre
Ilustračné foto
Zdroj: foto: tlačová správa
2019-09-14 17:30:28 |

Zaujímate sa o ekológiu a vediete k tomu aj deti? Nenechajte si ujsť úžasný festival Nasuti, ktorý je naplánovaný na 21. septembra.

Kreativita, umenie, dizajn, inovácie a ekologické myslenie - to sú hlavné atribúty festivalu Nasuti, ktorý vlani založila Diana Klepoch Majdáková ako prvý festival súčasného umenia s environmentálnym zameraním. Program tvoria prednášky, diskusie, workshopy a kreatívna produkcia vo forme prezentácií, originálnych performance, objektov, dizajnov a inštalácií. Zámerom festivalu je zvyšovať povedomie o aktuálnych ekologických problémoch a riešeniach. Začne o 10:00 panelovými diskusiami, prezentáciami a detským sprievodným programom. Vyvrcholí vernisážou výstavy Dancing on the Ruins o 16:00 a večerným programom.

Sprievodný detský program počas celého dňa pre návštevníkov od 5 do 12 rokov bude tento rok pripravený v spolupráci s “cvernovkárskym” združením EDUdrama a Slovenským Centrom dizajnu. Vlastným eko-workshopom prispieva aj partner živej kultúry v Novej Cvernovke, Nadácia VÚB. Hlavným zámerom programu je viesť deti k vnímavosti voči životnému prostrediu a k ne-konzumnému životnému štýlu.

EDUdrama chce stierať hranice medzi javiskom a hľadiskom. Pripravujú interaktívne divadelné predstavenia a workshopy, vďaka ktorým deti i rodičia vstúpia spolu s hercami do príbehu a vďaka hre sa učia spoznávať svet, majú priestor na hľadanie riešení a vyskúšajú si byť chvíľu niekým iným a "chodiť v jeho topánkach". 

Ivana Krištofíková. ktorá je zakladateľkou ekologickej značky Nosha, pripraví workshop výroby kabeliek a ozdôb, kde sa deti môžu naučiť základy šitia.

Workshop Suťoskalka pripravili Helena Cibulková, Gabriela Rybáriková a Juliana Mrvová zo Slovenského centra dizajnu. Spolu s deťmi postavia v záhrade lavičku zo sute nachádzajúcej sa v areáli Novej Cvernovky. Využijú princípy záhradnej architektúry, povedia si niečo viac o výstavbe objektov v minulosti a dnes. Spolu s deťmi sa zamyslia nad tým, prečo sa dnes stavia viac a viac nových stavieb namiesto rekonštruovania už existujúcich. Zrecyklovaním sute a vysadením skalničiek postavia nový trvalý prvok v areáli Novej Cvernovky, ktorý bude nielen funkčný, ale i esteticky pútavý.

Hudobník Marek Kundlák pripraví workshop recyklovaných nástrojov Dielnička malého muzikanta s následným koncertom Suťorchestra.

Eko-kútiku Nadácie VÚB si budú môcť návštevníci vyrobiť vlastné originálne peňaženky. Na celodennom workshope pripravenom v spolupráci so združením PureLove sa tak bude pod rukami malých aj veľkých meniť odpadový tetrapak na niečo užitočné a pekné.

Detský sprievodný program

10.00 - 12.00 workshop EDUdrama / EDUdrama

10.00 - 16.00 workshop v Eko-kútiku Nadácie VÚB / foajé

11.00 - 12.30 workshop Nosha / vestibul

14.00 - 16.00 workshop Suťoskalka / SCD / dvor

16.00 - 18.00 workshop Dielnička malého muzikanta / dvor

16.30 - 18.00 Sobota pre deti / divadelné predstavenie EDUdrama

19.00 - 18.30 Koncert Suťorchestra a Suťopárty s krátkymi prezentáciami detskej tvorby, ktorá vznikla počas dňa

Prečítajte si tiež:

Top kritériá pre výber hračiek: Toto je najdôležitejšie

Bio alebo bežné potraviny: Aký je medzi nimi rozdiel?

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia