Tieto rodiny si polepšia mesačne o 150 eur. Patríte k nim?

Tieto rodiny si polepšia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-11 14:30:10 |

Rodičovský príspevok, ktorý je v súčasnosti 220,70 eura, by mal po rokoch výrazne stúpnuť. Parlamentný sociálny výbor schválil jeho zvýšenie o 150 eur. Kto má naň nárok?

Na vyššiu dávku budú mať nárok tí rodičia, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali. Im by mal rodičovský príspevok vzrásť na 370 eur. Ostatným rodičom, ktorí pracovali len krátkodobo alebo dočasne a nepoberali materské, by mal stúpnuť na 270 eur

„S cieľom zmierniť stratu príjmu zo zárobkovej činnosti sa navrhuje rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa vykonávali zárobkovú činnosť a platili poistné na nemocenské poistenie, respektíve boli nemocensky zabezpečení a z dôvodu starostlivosti o dieťa im bolo poskytované materské, poskytovať rodičovský príspevok vo vyššej sume, teda vo výške 370 eur mesačne," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona. „Pre ostatných rodičov sa navrhuje poskytovať rodičovský príspevok v nižšej sume, teda 270 eur mesačne, čo predstavuje zvýšenie približne o 50 eur mesačne oproti súčasnej sume rodičovského príspevku," uvádza sa v návrhu ďalej.

Príjemná novinka pre rodičov by mala platiť od januára 2020, prvý zvýšený príspevok tak bude vyplatený vo februári, lebo je vyplácaný o mesiac pozadu. Zvýšenie rodičovského príspevku by sa malo dotknúť približne 140 000 ľudí.

Prečítajte si tiež:

Autosedačka: Viete, ako dlho v nej môžete nechať novorodenca?

Aké sú septembrové deti?

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia