Škola začala: Tieto finty vám ušetria kopec času

Škola začala: Tieto finty
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-03 13:30:39 |

Školákom po prázdninách opäť začal kolobeh povinností a pohodové dni plné odpočinku sú preč. S trochou plánovania však môžu byť aj tie školské znesiteľné.

Naučte sa vnímať nedeľné popoludnie ako ten správny čas pripraviť sa na rušný týždeň dopredu. IUvidíte, ako vám to uľahčí život. Stačí si vymedziť určitý čas, počas ktorého si naplánujete niektoré činnosti na nasledujúce pracovné dni.

Jedálny lístok

Plánovať prípravu jedla na týždeň dopredu pre väčšinu z nás nie je práve lákavou výzvou, ale pravdou je, že nám to veľmi pomôže. I keď nepripravujete počas týždňa obedy, určite je potrebné vyložiť deťom niečo na olovrant a k večeri. Ak si rozmyslíte, čo chcete pripravovať, môžete si dopredu vypracovať zoznam a nákup surovín bude o to pohodlnejší. Plánovanie jedálnička je vhodné aj preto, lebo neskončíte každý večer pri chlebe alebo rožku natretom maslom.  Výhodné je navariť v nedeľu toľko jedla, aby ste si mohli zamraziť z neho aspoň na jeden deň v týždni. Deti obvykle nechcú jesť to isté niekoľko dní za sebou, no ak vytiahnete nedeľný obed z mrazničky napríklad vo štvrtok, nebude im to prekážať.

Urobte si zásoby jedla

Nečakajte až do stredy večera, aby ste zistili, že nemáte ani jeden jogurt či ani kúsok ovocia alebo maslo. Spíšte si zoznam, čo budete cez týždeň potrebovať a urobte nákup dopredu. Potom vám stačí dokupovať alebo, ako to dnes mnohé mamy robia, dopiecť už iba pečivo. Tí, ktorí sú cez týždeň naozaj veľmi zaneprázdnení a nechcú strácať čas v obchodoch, si môžu aj to zamraziť. Keď ho večer vytiahnete, ráno bude mäkučké ako z obchodu. A dokonca nebude ani „gumové“, čo určite poznáte, keď sa snažíte vyrobiť z rožka kúpeného večer chutné raňajky.  

Nakôpkujte alebo aspoň si naplánujte oblečenie

Toto vám ušetrí riadnu kopu času! Bez ohľadu na to, či ste štýlová mama, ktorej deti musia byť vždy tip top alebo vám na outfite až tak nezáleží, mať dopredu pripravené oblečenie na každý deň je super vec. Nezabudnite ani na bielizeň a ponožky. Ak si neviete predstaviť, že by ste mali pripraviť všetko takto dopredu, rozmyslite si aspoň farebnú schému a pripravte sa na viaceré varianty počasia. Skontrolujte, či máte ožehlené všetko, čo by ste chceli dieťaťu cez týždeň obliekať. Nezabudnite na také kúsky, ako sú napríklad tepláky alebo pyžamko do škôlky, veci na telesnú výchovu pre školáka a podobne.

Poznačte si dôležité dátumy do kalendára alebo plánovača

Vyhnite sa chaosu, ktorý cez týždeň vzniká, keď si dopredu nepozriete schôdzky, návštevy u lekára či školské akcie. Zapíšte si ich do kalendára alebo si vyrobte plánovač, ktorý bude na viditeľnom mieste.

Zapojte deti

Rodičia nesú hlavný nápor plánovania, no nemali by ste vynechávať ani deti. Porozprávajte sa aj s nimi o tom, čo by napríklad chceli cez týždeň jesť, prípadne čo by si chceli obliecť. Dohodnite sa na úlohách, ktoré bude kto cez týždeň plniť. Aj škôlkari môžu mať na starostili napríklad upratanie pyžamka, staršie deti si zoberú na starosti smeti alebo vyberanie umývačky riadu a podobne. Na deti obvykle „zaberajú“ tabuľky. Dajte si tú námahu a vyrobte im takú, do ktorej budete zapisovať dobré a zlé body za splnené či nesplnené úlohy.

Skúste 30-minútové rýchle upratovanie

Najmä mamy sú nervózne, keď sa ponáhľajú a v kúpeľni je neporiadok, o kuchyni ani nehovoriac.  No kto chce stráviť nedeľu upratovaním? Namiesto dôkladného čistenia skúste aplikovať 30-minútové rýchle upratanie – nastavte si časovač, zapojte celú rodinu a pustite sa do toho. Uvidíte, bude to pre všetkých zábava. Za pol hodinu sa dá upratať aj rodinný dom. Neveríte? Vyskúšajte!

Nenechávajte si všetko na nedeľu

To, že všetko si necháme na nedeľu, je častou chybou v mnohých rodinách. Zlý nápad. Je nielen nepravdepodobné, že sa dostanete ku všetkému, ale naopak, je takmer isté, že si celý deň pokazíte.  Zaškrtnite si pár vecí pre nadchádzajúci týždeň ešte pred nedeľou. Je dobré začať rozmýšľať nad tým už v piatok večer. Naučte dieťa vymeniť si knihy v školskej taške už v piatok. Ak si urobí aj úlohy, na nedeľu mu zostane toho omnoho menej, stačí možno pol hodinka na zopakovanie učiva. V podstate si tak predĺži víkendové voľno, lebo nemusí myslieť na to, že ešte ho čakajú povinnosti. Nezabudnite vyčistiť desiatový box, fľašu na vodu a podobne. Myslite aj na pranie, ak nie v piatok, tak v sobotu, aby ste sa v nedeľu popoludní nezbláznili a mohli si ju užiť v príjemnej atmosfére.

Prečítajte si tiež:

Ako deti zvládajú školu podľa znamení?

Ako mať šťastné a spokojné deti? Skúste týchto 5 vecí

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia