Zvierací maznáčikovia a deti: Aké nebezpečenstvo so sebou nesú?

Zvierací maznáčikovia a deti:
Ilustračné foto
Zdroj: internet
2019-08-07 13:45:31 |

Starostlivosť o domácich miláčikov je pre deti skvelou skúsenosťou, učia sa zodpovednosti, jemnosti a rešpektu voči iným živým bytostiam. Jestvujú však aj negatíva.

Mínusom u dmácich maznáčikov je to, že môžu šíriť infekcie na ľudí, najmä na tých najmenších. Takže ak uvažujete nad kúpou zvieratka alebo ho už máte, je dôležité vedieť, ako chrániť rodinu pred možnými infekciami. 

Domáci maznáčikovia sú okrem baktérií nositeľmi vírusov, parazitov a húb, ktoré môžu spôsobiť ochorenie, ak sa prenesú na človeka. Ako sa prenášajú? Poškriabaním, živočíšnym odpadom či slinami alebo lupinami. A najrizikovejšia skupina? Dojčatá, malé deti, tehotné ženy a ľudia, ktorých imunitný systém je oslabený. No dojčatá a deti mladšie ako 5 rokov sú ohrozené najviac, pretože ich imunitný systém sa stále vyvíja a niektoré infekcie, ktoré dospelákom spôsobia len mierne ťažkosti, drobcom môžu spôsobiť oveľa vážnejšie zdravotné problémy.

Napriek tomu sa nemusíte svojich chlpatých priateľov vzdať. Domáce zvieratá obohacujú váš rodinný život a stačí niekoľko opatrení, ktoré ochránia deti pred zdravotnými problémami. Ochrana rodiny pred infekciami začína ešte pred privedením domáceho maznáčika. Zvážte aj zdravotný stav a vek vašich detí. Domáce zviera, ktoré vyžaduje častú manipuláciu, sa neodporúča do domácnosti, kde je dieťa s oslabeným imunitným systémom a deti s ekzémom by sa pravdepodobne mali vyhnúť akváriám. A čo plazy a obojživelníky? Tie nie sú do domácností s dojčatami a malými deťmi vhodné. 

Toxoplazmóza

Rozkošné mačiatka? Aj tie môžu byť pre vaše dieťatko nebezpečné. U doma chovaných mačiek je ale takéto riziko minimálne. Pôvodcom je mikroskopický parazit Toxoplasma gondii a vnímavé k tejto infekcii sú všetki teplokrvné živočíchy, vrátane človeka. Iba mačka a ďalší zástupcovia mačkovitých šeliem patria medzi hostiteľov tohto parazita. Aj keď sa mačka uzdraví, infekčné parazity vedia prežiť v exkrementoch v pôde a na tráve, a tak aj zle umytá zelenina zo záhradky môže byť zdrojom nákazy pre človeka. U zdravého človeka sa ochorenie podobá chrípke, nebezpečné je najmä pre tehotné ženy v prvom trimestri gravidity - nákaza by mohla prejsť cez placentu na plod a vyvolať jeho poškodenie.

U čisto bytových mačiek, ktoré nechodia von a nie sú kŕmené surovým mäsom, je nebezpečenstvo nákazy takmer nulové, u ostatných stačí dodržiavať bežné hygienické zvyklosti a na prácu na záhradke si radšej brať rukavice.

Toxokaróza - škrkavka

Toxokaróza je ochorenie vyvolané larvami škrkavky psej alebo škrkavky mačacej a objavuje sa najčastejšie u detí do 6 rokov. Nakazia sa napríklad pojedaním piesku z kontaminovaných pieskovísk. Môže sa objaviť bolesť brucha, horúčka, zvracanie či hnačka. Pľúcna forma je charakterizovaná dýchavičnosťou, kašľom a horúčkou.

Ako najlepšia prevencia sa javí pravidelné odčervovanie zvieracích miláčikov, ktoré máme doma, a tiež dôsledné hygienické návyky - po hraní vonku naučiť deti automaticky si umyť pred jedlom ruky.

Besnota

Je to smrteľné ochorenie. Hoci sa prípad besnoty u detí v našej republike už niekoľko desiatok rokov nepotvrdil a domáce zvieratá sú u nás proti tejto chorobe očkované, v posledných rokoch rodiny s deťmi v lete často cestujú na juh a nie každý si uvedomuje, že v zahraničí je situácia iná. Na plážach v Chorvátsku je možné bez problémov natrafiť na rozzúreného psa a to platí aj o iných krajinách. Vírus besnoty sa prenáša slinami nakazeného zvieraťa, a síce najčastejšie uhryznutím. Pokiaľ sa vám teda v cudzine začne k nohám "lepiť" cudzie zviera, radšej si od neho udržte odstup.

Leptospiróza

Toto bakteriálne ochorenie sa objavuje často v čase povodní a aj napriek pravidelnému očkovaniu psov je stále aktuálna. Pôvodcom sú baktérie z rodu Leptospira. Ochorenie sa vyskytuje u domácich i divokých zvierat, človek sa infikuje väčšinou náhodne poranenou kožou či cez sliznice. Baktérie sa vylučujú do prostredia močom hlodavcov, najmä potkanov a myší, hoci oni sami neochorejú. Ak však ochorie leptospirózou pes, je zdrojom nákazy pre svoje okolie. Prevenciou leptospirózy je nejesť neumývané ovocie a zeleninu, nechodiť naboso v bahne.

Ak je vaším domácim maznáčikom papagáj, môže prenášať kryptokokózu, čo je plesňové ochorenie spôsobujúce v niektorých prípadoch pneumóniu. Ďalším ochorením je psittacosis, bakteriálne ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť pri kontakte s infikovanými výkalmi vtákov alebo s prachom, ktorý sa vytvára v klietkach.

Pri plazoch (vrátane jašteríc, hadov a korytnačiek) a obojživelníkoch (vrátane žaby, ropuchy a mlokov) ohrozuje deti salmonelóza. Malé deti sú vystavené riziku závažnejšieho priebehu ochorenia, vrátane dehydratácie, meningitídy a sepsy (infekcia krvi).

A ako je na tom škrečok či akvarijné rybičky?

Lymfocytárny choriomeningitídový vírus (LCMV): Ľudia môžu dostať LCMV inhaláciou častíc pochádzajúcich z moču, výkalov alebo slín infikovaných hlodavcov. Infekcia LCMV môže spôsobiť príznaky podobné chrípke. Podobne ako toxoplazmóza, aj LCM sa môže preniesť z infikovanej tehotnej ženy na jej plod.

Mycobacterium marinum: Táto infekcia sa môže vyskytnúť u ľudí vystavených kontaminovanej vode v akváriách alebo bazénoch. Hoci infekcie sú vo všeobecnosti mierne, môžu byť závažnejšie u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

A prevencia voči týmto chorobám?

Ak kupujete domáce zviera, uistite sa, že chovateľ dal zvieratá zaočkovať. Renomovaný chovateľ by vám mal dať aj certifikát. Následne ho vezmite k veterinárovi na ďalšie očkovanie. Vďaka pravidelnému očkovaniu bude váš domáci maznáčik zdravý a zníži riziko prenosu infekcie na vaše deti.

Čo môžete spraviť po každej hre s maznáčikom?

  • Vždy si umyte ruky, najmä ak pohladíte vášho domáceho maznáčika a následne sa chystáte jesť. Pri čistení exkrementov zvieraťa používajte rukavice a ak máte papagája, pri čistení klietky si nos a ústa chráňte šatkou, aby ste zabránili vdychovaniu prachu či exkrementov.
  • Vyhnite sa bozkávaniu alebo dotyku vášho domáceho maznáčika ústami, pretože infekcie sa môžu šíriť cez sliny. A nedovoľte, aby sa zdržovalo v priestoroch, kde sa pripravuje alebo manipuluje s potravinami. Neumývajte domáce zviera ani akváriá v kuchynskom dreze alebo vo vani. A čo je najdôležitejšie, nespite so zvieratami v jednej posteli!

Aj keď milujete svojich domácich maznáčikov, nezabúdajte, že stále sú to zvieratká, ktoré vedia potešiť dušu. Nepoľudšťujte ich!  

Prečítajte si tiež:

10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera

Bábätko a domáce zviera: Čoho sa vyvarovať?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia