Letné búrky: Toto vám zachráni život!

Letné búrky: Toto vám
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-31 13:30:21 |

Horúčavy posledných dní si vyžiadali vznik silných búrok. Treba byť na ne pripravení počas celého leta. Viete, ako sa zachovať, keď ste práve na výlete v prírode?

Keď ste niekde vonku a blíži sa búrka, okamžite si nájdite úkryt. Poobzerajte sa okolo seba a keď v blízkosti zbadáte budovu s bleskozvodom, bežte aspoň k nej, ak sa nedá ísť dovnútra. S hľadaním úkrytu nečakajte príliš dlho. Túto chybu robí veľa ľudí.

Vypnite mobily. Nebezpečnými môžu byť aj termoska, dáždnik či bicykel, skrátka čokoľvek kovové.

Keď si deti so sebou zobrali šarkany, modely lietadiel či balóniky, dajte pozor, aby sa s nimi nikdy nehrali blízko elektrického vedenia. Pri búrke ich treba odložiť úplne. Osobitne šarkany ochotne poslúžia búrke ako bleskozvody.

Nikdy nezostávajte pod osamoteným stromom. Blesky väčšinou udierajú do vysokých objektov a v prípade, že stojíte pod stromom, môže zasiahnuť aj vás. Vo všeobecnosti platí, že ak je strom vysoký 5 metrov, bezpečná vzdialenosť začína 5 metrov od neho alebo tam, kde končí jeho koruna. Najnebezpečnejšie je zostať priamo pri kmeni. Nezostávajte ani na okraji lesa, schovajte sa hlbšie v ňom.

Ak je to možné, dobrým riešením je prečkať búrku vnútri auta, ktorého kovová konštrukcia v prípade zasiahnutia bleskom povedie elektrinu okolo vás, a nie cez vás. Uistite sa, že všetky dvere sú zatvorené. Nepúšťajte si v aute rádio a neopierajte sa o rám auta či iné kovové časti.

Vyvarujte sa pobytu na takých miestach, ako sú malé búdky, napríklad verejné toalety niekde v prírode či rôzne drevené alebo kovové prístrešky. Priťahujú blesky a neposkytujú žiadnu ochranu.

Presuňte sa do nižšej nadmorskej výšky. Je oveľa pravdepodobnejšie, že blesk zasiahne vyššie položené objekty.

 Vyhýbajte sa veľkým otvoreným priestranstvám, kde ste vyšší než všetko okolo vás. Ak to nejde, ľahnite si, hoci aj do jarku, kadiaľ steká dažďová voda. Síce zmoknete do nitky, ale prežijete.

Nikdy nezostávajte v jazere. Ak vás búrka zastihne pri rybačke alebo kúpaní, čo najskôr od vody odíďte. Vyhýbajte sa aj prameňom a vodopádom.

Ak ste vo väčšej skupine, rozdeľte sa a udržiavajte medzi sebou vzdialenosť 10-15 metrov. Dieťa síce môže byť ustráchané, no pre jeho bezpečnosť je lepšie, keď sa nebudete držať za ruky. Tým znížite riziko, že blesk bude cestovať z jedného na druhého.

Zložte si batoh. Ak ste na pešej turistike a váš batoh má kovový rám, preč s ním. Nechajte ho minimálne 30 metrov od miesta, na ktorom budete hľadať úkryt vy.

Vhodnou polohou, ktorá by vám mohla pri búrke pomôcť, je prikrčiť sa, hlavu skloniť k hrudníku alebo medzi kolená  a ruky si dať na uši alebo položiť s otvorenými dlaňami na kolená.  Nie je veľmi pohodlná, no zaručí vám lepšie šance na prežitie. Ak by vás aj zasiahol blesk v takejto polohe, nezasiahne životne dôležité orgány, ale prejde povrchom tela.

Nikdy neležte celým telom na zemi, tak sa stávate pre blesk dobrým terčom.

Do prírody chodievajte zásadne v turistickej obuvi s gumovými podrážkami. Lepšie vás izolujú od zeme, do ktorej elektrický prúd z bleskov smeruje.

Keď sa vám zdá, že búrka už skončila, zostaňte na bezpečnom mieste ešte 30 minút po poslednom údere hromu. Blesky sú dlhé niekoľko kilometrov a nikdy si nemôžete byť istí, že sa búrka nezvrtne späť.

Ak by ste boli presvedčení, že napríklad vnútri na chate ste pre búrkou v bezpečí, nie je to úplná pravda.  John Jensenius z Národnej meteorologickej služby v Marylande upozorňuje, že pri búrke by sme sa nemali sprchovať, umývať riady a dokonca radšej ani ruky. Jednoducho, mali by sme sa vyhýbať kontaktu s vodou, keďže dokáže vodiť energiu. Dôležité je to, ako je stabva uzemnená a keď nemáte o tomto vedomosť, neriskujte. 

Vzdialenosť búrky, resp. úderu blesku sa dá pomerne ľahko určiť. Keď zbadáte blesk, začnite počítať sekundy dovtedy, kým nebudete počuť hrom. Jedna sekunda predstavuje 330 metrov (zvuk sa šíri rýchlosťou približne 0,33 km/s). Zapamätajte si, že 3 sekundy sú 1 kilometer! Ak je doba medzi bleskom a zahrmením napríklad 10 sekúnd, znamená to, že blesk udrel približne 3,4 kilometra od vás a mali by ste si okamžite nájsť vhodný úkryt. Keď  je medzi bleskom a hrmením čas kratší ako 30 sekúnd, nebezpečenstvo je veľké a vtedy by ste nemali v žiadnom prípade opúšťať úkryt. Búrku je  počuť do vzdialenosti 20 km. 


Pred výletom do prírody sledujte predpovede počasia

Najlepší spôsob, ako sa ochrániť pred zranením spôsobeným bleskom, je úplne sa búrke vyhnúť. Pred každým výletom do prírody si pozrite predpovede počasia a venujte osobitnú pozornosť hláseniam o búrkach. Meteorológovia dokážu na ne upozorniť najskôr deň vopred.

Ak sa do prírody vyberiete, všímajte si oblohu. Keď spozorujte známky blížiacej sa búrky, nevyčkávajte a nerozmýšľajte či príde alebo nie, ale snažte sa včas nájsť úkryt pre každý prípad. Varovaním je vždy tmavnúca obloha, dážď a kopiace sa oblaky. Búrka však môže prísť aj bez týchto ukazovateľov. Pred každým výletom sa snažte dopredu zistiť, kde sú na vašej trase bezpečné úkryty a oznámte blízkym, kam sa chystáte.

 

Prečítajte si tiež:

Magický moment: Dieťa po prvý raz v daždi

Toto urobí s vaším bábätkom polhodina vonku

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia