Alergická reakcia: Vystriekajte ústa sprejom do nosa

Alergická reakcia: Vystriekajte ústa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-07-31 00:30:43 |

Uštipnutie osou, včelou, sršňom či čmeliakom nie je nič príjemné, no ešte nepríjemnejšia je možná alergická reakcia. Viete, ako reagovať?

Uštipnutie u nás rozšírenými komármi alebo ovadmi alergiu nespôsobuje. Alebo teda v drvivej väčšine prípadov, aj keď výnimku určite možno nájsť. Nanajvýš sa môže v mieste vpichu spustiť zápalový proces, ktorý je tiež určitým prejavom alergie, ale nenapáda dýchacie cesty a nie je životu nebezpečný. Bežné je začervenanie alebo svrbenie, ktoré zmiernite antihistaminikami (Fenistil gél). V prípade, že začervenanie neustupuje, prípadne je miesto opuchnuté, pomôže aj gáfrová masť s ichtiolom. Miesto natrite a obviažte. Ak opuch trvá dlhšie ako 48 hodín, navštívte lekára.

Po bodnutí tzv. blanokrídlym hmyzom, teda osou, včelou, sršňom či čmeliakom je normálne, ak miesto vpichu a jeho okolie začervená, prípadne aj opuchne. Opäť zaberú antihistaminiká, vhodné je skombinovať gél aj s kvapkami (napr. Fenistil kvapky, Aerius). Opuch by mal za niekoľko hodín ustúpiť. Ak miesto vpichu a jeho okolie bolí aj niekoľko dní, hovoríme už o alergickej reakcii. Ak neustupuje ani po natieraní a užívaní antihistaminík, je vhodné navštíviť lekára.

Horšia a nebezpečnejšia ako miestna alergia je celková alergia. Tá sa môže objaviť nielen po uštipnutí, ale aj po užití liekov alebo po jedle. Prejaví sa o krátku chvíľu a rozoznáte ju tak, že ide o viac príznakov naraz – dieťa začne svrbieť nielen miesto a okolie vpichu, ale aj iné časti tela. Najčastejšie je to svrbenie v lakťových jamkách a na krku. Koža môže začervenať. Sledujete sťažené dýchanie, prehĺtanie, opuch v ústach, silný výtok z nosa. Dieťa začne byť malátne, ospalé, vracia alebo má hnačku. Po poklese tlaku môže dôjsť k bezvedomiu. Hneď, ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, volajte rýchlu zdravotnú pomoc. Ide o život! Čím rýchlejšie alergická reakcia nastúpi, tým je vážnejšia.

Práve opuch v oblasti dýchacích ciest je veľmi nebezpečný. Keď sa dieťa začne dusiť, v prvom rade zavolajte záchranku na čísle 155 alebo 112 a začnite situáciu riešiť. Opuch zmiernite hocičím studeným, resp. ľadovým, čo môže dieťa cucať. Dajte mu napríklad zmrzlinu alebo kocku ľadu. Odborníci odporúčajú tiež mať po ruke hocijaký sprej do nosa, ktorým je potrebné vystriekať ústnu dutinu. Sprej zmierňuje opuch v dýchacích cestách, čím môžete dieťa do príchodu záchranky udržať pri vedomí. Vhodné sú tiež studené zábaly z vonkajšej strany krku. Lekára navštívte aj vtedy, ak dieťa niečo uštipne a svrbenie a opuch neustúpi do 48 hodín.

Deti ktoré nemajú alergiu na med, by nemali vo všeobecnosti na uštipnutie zareagovať celkovou alergiou, ale isté to nie je nikdy. Aj keď v minulosti ho už osa, včela alebo iný hmyz uštipol a nič sa nestalo, neznamená to, že určite alergickú reakciu nedostane. Pri každom pobyte v prírode by ste preto mali mať po ruke aspoň antihistaminiká, sprej do nosa a fľašu so studenou vodou.

Prečítajte si tiež:

Týchto 6 pravidiel prvej pomoci svoje deti naučte

Koža a hmyz: Ako na štípance?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia