Zvieratá v lete: Naučte aj deti, ako im pomôcť

Zvieratá v lete: Naučte
Ilustračné foto
2019-06-25 17:15:59 |

Leto väčšina z nás miluje a školopovinné deti obzvlášť. Pekelné horúčavy však dajú občas zabrať každému, aj zvieratám...

Netreba zabúdať na to, že rovnako ako ľudia, aj zvieratá by sa pri pobyte na slnku, zvýšenej aktivite a nedostatku vody mohli dehydrovať a ich organizmus by sa mohol prehriať. Ak máte domáce zvieratá, učte deti odmalička, aby im pravidelne kontrolovali misku s vodou a naučili sa zabezpečiť im tieň. Pri akváriových rybičkách je potrebné sledovať teplotu vody, ktorá sa v prípade potreby dá ochladiť tak, že do akvária vložíme dopredu pripravenú fľašu s ľadom. Psíkov je vhodné venčiť skoro ráno a podvečer. Ak berieme psa von cez deň, snažíme sa chodiť po tieni. Keď sa vyberiete na výlet na bicykloch či dlhšiu prechádzku, nezabudnite mať so sebou vodu aj preňho. Jednou z pomôcok, ako deti naučiť myslieť aj na zvieratká, môže byť návšteva zoologickej záhrady.

Napríklad v bojnickej zoologickej záhrade, ktorá patrí u nás k najnavštevovanejším, je počas horúcich letných dní pre zvieratá zabezpečený chládok v ich chovných zariadeniach a dostatočné množstvo vody. Niektoré druhy (medveď, slony) majú vo svojich výbehoch aj bazén, v ktorom sa môžu počas dňa osviežiť. Zvieratám tiež podávajú množstvo ovocia a zeleniny, z ktorej takisto dokážu prijať tekutiny. Slonom sa zvykne podávať vychladený melón, ktorý ich osvieži, ľadovú pochúťku vo forme kusov ovocia zamrznutých v ľade môžu dostať v prípade extrémnych horúčav opice, pandy červené či medvede.

Ako odborníci z bojnickej zoologickej záhrady upozorňujú, malé druhy cicavcov ako sú králiky, sysle či morčatá sú viac náchylné na prehriatie a preto im venujeme zvýšenú pozornosť. Myslite na to aj doma, ak máte nejaké takéto zvieratko! V zoo majú stály prístup k pitnej vode, ktorú im ošetrovatelia pravidelne vymieňajú, aby sa neprehriala a nerozmnožili sa v nej baktérie.

Aj keď domovom exotických druhov vtákov sú predovšetkým trópy, ani tieto nesmú byť vystavené priamemu slnku bez možnosti úkrytu. V bojnickej zoo majú možnosť ukryť sa do chládku, pričom vždy majú prístup k čerstvej pitnej vode. Vtáky sa ochladzujú aj roztiahnutím krídel, čím zväčšia svoju plochu a mnohé druhy veľmi obľubujú kúpeľ, preto majú v zariadeniach nádoby s vodou.

Ryby a plazy, teda korytnačky, jaštery a hady sú špecifickou skupinou. Sú ektotermné, to znamená, že nemajú stabilnú telesnú teplotu, ale tá závisí od teploty prostredia, v ktorom sa nachádzajú. Proti prehrievaniu sa bránia zdržiavaním sa na chladnejších miestach, výparom vody, zrýchlenou respiráciou, alebo zmenou zafarbenia povrchu tela tak, aby odrážal slnečné žiarenie.

Zvieratá sa dokážu pred teplom čiastočne ochrániť aj samé. Obmedzujú zvýšenú fyzickú aktivitu počas dňa, kedy počas horúčavy uprednostňujú odpočinok v chládku. Oveľa aktívnejšie sú v týchto dňoch pred východom a po západe slnka. Preto nenúťte k aktivite ani vašich domácich miláčikov a nechajte ich v lete viac oddychovať.

ZAUJÍMAVOSTI:

Zvieratá všeobecne vedia dobre regulovať svoju telesnú teplotu. Slony si samé kožu ochladzujú pieskom. Naberajú ho do chobotov a vyfukujú na seba. Regulovať telesnú teplotu si dokážu tiež mávaním ušníc.

Niektoré cicavce využívajú fyzikálnu reguláciu teploty, ako je potenie, zrýchlené dýchanie, zmeny prietokov krvi a výmena hustej zimnej srsti, za kratšiu letnú.

Prečítajte si tiež:

Aký psík sa hodí k vašim deťom?

Pes do rodiny = ďalšie dieťa do rodiny

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia