Dovolenka s deťmi: Na vlastnú päsť či radšej all inclusive?

Dovolenka s deťmi: Na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-06-18 00:09:00 |

Slnko nám už ukázalo svoju pravú tvár a prvé horúce dni sú za nami. Rozmýšľate, čo v lete podniknete a kam vyrazíte na dovolenku? Bude to na Slovensku alebo exotika?

Aby bola dovolenka skutočne dovolenku, pred jej objednaním si zistite čo najviac o možnostiach stravovania. V cudzine totiž môžete skutočne ochutnať čokoľvek a nie je to vždy bezpečné. Aký jedálniček by mal mať drobec na dovolenke a prečo by ste nemali zabúdať na pitný režim celej rodiny? Prinášame vám najlepšie miesta sveta, kde dovolenka s deťmi bude tá najkrajšia. Teda, ak vám to rodinný rozpočet dovolí... V prípade, že vám to tento rok nevyjde, buďte si istí, že aj pár dní strávených na Slovensku pod stanom sa môže vyrovnať, či dokonca predčiť dovolenku v tom najluxusnejšom rezorte v exotike.

Japonsko

Japonsko je ideálnym miestom pre rodiny z mnohých dôvodov. Je neuveriteľne bezpečné a všetko je prístupné, čo znamená, že aj keď cestujete s kočíkom, nebudete mať žiadne problémy. Od svätýň a chrámov, až po rôzne paláce a záhrady sa dá všetko navštíviť s kočíkom. Ľudia sú tu k rodinám veľmi milí a animátori vedia prispôsobiť aktivity počasiu a ročnému obdobiu. A ich jedálniček? Japonské jedlo je omnoho viac ako len sushi. Malí drobci si môžu pochutiť na rezancoch a katsu kari. A kam so svojimi ratolesťami? Svojich drobcov potešíte návštevou Disneyho sveta v Tokiu.

Portugalsko

V Portugalsko bez ohľadu na to, kam idete, vždy máte k dispozícii množstvo rôznych vecí a miest na návštevu, takže sa deti nikdy nenudia. Veľkým plusovým bodom pre rodiny je to, že Portugalsko je jednou z najlacnejších destinácií v Európe, takže nemusíte „vykradnúť banku“, aby ste mali skvelú dovolenku.

Španielsko

V Španielsku sú deti vítané takmer kdekoľvek a sú neoddeliteľnou súčasťou španielskej kultúry. Nie sú obťažovaním, ale normálnou súčasťou každodenného života! Ak navštívite veľké mestá ako napríklad Madrid alebo Barcelonu, ​​nájdete v nich množstvo detských ihrísk. V celej krajine je neuveriteľne veľa pôvabných a živých námestí, ktoré sú určené ku hre, zatiaľ čo ich rodičia si vychutnávajú kávu.

Malta

Malta je obľúbenou krajinou v Stredozemnom mori a je bohatá na históriu, kultúru a outdorové aktivity. Deti milujú hlavne mesto Vallette. Prečo? Šantenie, nakupovanie a obrovské zmrzlinové poháre jednoducho zbožňujú všetky deti.  

Francúzsko

Vo Francúzsku môžete s deťmi navštíviť mestá ako Lyon, kde je obrovský park s malou zoologickou záhradou. A čo najviac deti na Francúzsku milujú? Paríž! Je to mesto svetiel. Kultová Eiffelová veža, výlet po Seine, jazda na obrovskom ruskom kolotoči na námestí Place de la Concorde, kŕmenie kačíc v záhradách Tuileries a prechádzky cez Montmartre, kde je plno historických kolotočov. Toto všetko vyčarí deťom neskutočný úsmev na tvári.

Maledivy

Život na ostrove je ideálny pre batoľatá. Neexistujú tu žiadne autá, okrem tých golfových, biely piesok je natoľko mäkký, že drobci môžu chodiť naboso a nachádza sa tu množstvo detských bazénov. Izby v rezortoch sú zriadené pre mladé rodiny s detskou postieľkou a po celý deň je k dispozícii detský klub. Čo sa týka stravy, je absolútne vhodná pre deti. 

Singapur

Singapur je nabitý rodinnými atrakciami. Ľahko prístupná verejná doprava, chodníky sú priateľské k deťom, prosto mesto má všetko pohodlie, ktoré potrebujete pri cestovaní s deťmi. Kúzelné záhrady Bay, Awe-inšpirujúce Singapur Flyer, unikátne Singapur Zoo, nočné Safari, rieka Safari, Jurong Bird Park, Snow City, SEA akvárium, Universal Studios, Dolphin Park, Butterfly Park. Zoznam je ozaj obrovský!

Jednoducho prázdniny ALL INCLUSIVE

Výhodou programu all inclusive je to, že máte skutočne všetko a stále. Ak cestujete po Európe, nemáte sa čoho obávať, pretože strava aj hygienické podmienky sú s tými slovenskými úplne porovnateľné. No ak sa rozhodnete ísť do niektorej zo severoafrických destinácií, voľte radšej päťhviezdičkový hotel a dávajte pozor na všetko, čo vaše dieťa zje. Aj v prípade ovocia je dobré voliť tie druhy, ktoré môžete sami olúpať, prípadne ho umyjete balenou vodou. Rozhodne sa v Egypte či Tunise vyhnite ľadu v nápojoch a radšej nepokúšajte faraóna, aby na vášho drobca neposlal svoju pomstu v podobe úpornej hnačky a bolestí bruška. To znamená nejesť jedlo u pouličných predajcov, v hoteloch konzumovať balenú vodu či overené nápoje z originálnych fliaš a tiež zuby si čistiť len s vodou z fľaše, nie z kohútika. Ak sa predsa len faraón objaví, v takomto prípade dajte drobcovi Smectu, alebo požiadajte hotelového lekára o tabletku vhodnú pre deti (zvyčajne na rozdiel od tých našich účinkuje prakticky hneď).

Mnoho slovenských rodín mieria rok čo rok do Stredomoria alebo k Jadranu. Tieto oblasti (grécke ostrovy aj pevnina, Španielsko a Kanárske ostrovy, Chorvátsko či Taliansko) sú ako stvorené k poznávaniu miestnych špecialít, ktoré sú navyše väčšinou doslova príkladom kvalitnej a pestrej stravy. Základnými surovinami sú tu čerstvá zelenina upravovaná na všetky možné spôsoby, ryby, kvalitný olivový olej a veľa byliniek.

Taliansku pizzu, samozrejme bez pikantnej salámy alebo plesňového syra, si môže dať už batoľa. Margheritu s paradajkovým Sugom, mozzarellou a oreganom, upečenú v peci, môžete pokojne nechať ochutnať aj batoľa. Podobne to platí u talianskych cestovín, ktoré deti rovnako najradšej konzumujú s jednoduchou paradajkovou omáčkou alebo len s olivovým olejom či pestom.

Ako piť v cudzine?

Ani tu vaša starostlivosť o správny pitný režim nekončí. Každá starostlivá mamička si už dopredu zisťuje informácie o podmienkach v krajine alebo mieste, kam sa svojimi deťmi mieri. Je tam kohútiková voda pitná? Môžete ju so svojou rodinou piť alebo budete radšej kupovať balenú vodu? Ak si nie ste istí, radšej stavte na kvalitnú balenú vodu z obchodu. Tým totiž nikdy nič nepokazíte a možno predídete nepríjemným starostiam.

Prečítajte si tiež:

Na toto dbajte pri dovolenke s deťmi, uľahčíte si život

10 nápadov, ako si uchovať spomienky

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: becomingyou.co.za

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia