Tara Sharifi: Dievča, ktorému to páli viac ako Einsteinovi

Tara Sharifi: Dievča, ktorému
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Instagram/ninaansary
2019-06-11 00:30:00 |

Svet stráca géniov a zdá sa, že ich aj prináša. Živým príkladom je len 11-ročné dievča, ktoré má vyššie IQ ako Stephen Hawking alebo Albert Einstein.

Iránska školáčka Tara Sharifi, ktorá navštevuje strednú školu v Aylesbury v Spojenom kráľovstve, sa spoločne s rodičmi rozhodla, že si v Oxforde urobí IQ test. Výsledky však poriadne prekvapili nielen ju, ale aj jej otca.

Tara v teste získala 162 bodov, čo je o dva body viac ako mal Albert Einstein či teoretický fyzik a slávny kozmológ, profesor Stephen Hawking. Oni síce testy nerobili, no ich IQ sa odhaduje na 160. Hodnota 162 bodov je najvyššou hranicou, akú v IQ testoch možno dosiahnuť. Hranica „geniality" je stanovená na 140 bodov.

Tara je bezpochyby výnimočná a zaradila sa k ďalším mimoriadnym deťom, resp. mladým ľuďom, ktorí prekvapujú celý svet. Pred dvomi rokmi vzbudil senzáciu vtedy 11-ročný Arnav Sharma z Readingu, ktorý vypracoval test bez akejkoľvek prípravy s najvyšším počtom bodov, vlani sa k 2% ľudí s najvyššou inteligenciou zaradil 12-ročný Harrison Casey z welšského Cardiffu. Vo všeobecnosti má priemerný dospelý človek IQ okolo 100, géniovia nad 140.

Najnovší génius prevyšujúci inteligenicou väčšinu ľudí, sympatická Tara, odpovedala na otázky v stanovenom čase. Absolvovala neverbálny test, ktorý sa zameral na jej schopnosť pochopiť význam rôznych slov. „Keď som sa dozvedela o výsledku, bola som šokovaná. Nikdy som nečakala tak dobré skóre," tvrdí dievča. Tento impozantný a neobyčajný výsledok ju oprávňuje na členstvo v Mense, spoločnosti, ktorá združuje ľudí s IQ nad 130. „Bude to úžasná príležitosť spoznať ďalších ľudí v systéme Mensa. Povedala som o tom niektorým mojim kamarátom v škole a boli naozaj ohromení," povedala Tara, ktorá by sa v budúcnosti chcela venovať niečomu v spojení s matematikou.

Ako uviedol jej otec Hossein Sharifi, na svoju dcéru je extrémne hrdý. Hoci tušenie o inteligenčnej zdatnosti svojej dcéry mal - pri pozeraní televízie vedela odpovede na matematické otázky skôr ako súťažiaci v rôznych kvízoch - nečakal, že má až tak vysoké IQ. „Vedel som, že je veľmi múdra, ale nemyslel som si, že by mala také vysoké IQ," povedal. 

Prečítajte si tiež:

Prvorodení sú najmúdrejší: Toto je dôvod

10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ

 

Fotogaléria


Foto: Instagram/ninaansary
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: Twitter.com, nextshark.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia