Zamestnaná mama: Je to pre deti lepšie alebo horšie?

Zamestnaná mama: Je to
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-29 00:30:53 |

Nedostatok lásky, pozornosti a starostlivosti. To sa roky hovorí o deťoch, ktorých obaja rodičia sú zamestnaní. Čo na to veda?

Je naozaj ťažké spojiť rodičovstvo a kariéru, ale mali by ste mať naozaj výčitky, ak pracujete a nemôžete tráviť s deťmi toľko času, koľko by ste chceli? Tentokrát hovoríme najmä o mamách, ktoré sú obvykle tými, kto zostáva s deťmi doma. Niektorá pár týždňov, iná tri roky, ďalšia úplne obetuje kariéru a zostane v domácnosti počas celého detstva svojich ratolestí. Ak patríte k tým, ktoré odchádzajú od detí do práce, máme pre vás dobrú správu: Veda hovorí, že deti pracujúcich mám netrpia, sú rovnako šťastné ako tie, ktorých mamy zostanú doma na plný úväzok a dokonca sú často v dospelosti úspešnejšie!

Stalo sa to mnohým pracujúcim mamám: vaše dieťa sa chce hrať, mojkať sa s vami, no vy potrebujete utekať do práce.  Neraz cítite vinu, je vám to ľúto a pochybujete o vlastných rodičovských zručnostiach. Štúdia, ktorú vypracovala profesorka Kathleen McGinn z Harvard Business School však ukazuje, že ak je mama dieťaťa zamestnaná, v skutočnosti to nijako neovplyvňuje jeho šťastie. Synovia a dcéry pracujúcich mám sú naozaj šťastné a v dospelosti majú z toho prospech.

Veľký vedecko-výskumný projekt, ktorý sa začal v roku 2015, kombinuje údaje z viacerých medzinárodných štúdií, ktoré celkovo sledujú viac ako 100 000 mužov a žien v 29 krajinách. Výsledky prieskumu oslobodili pracujúce mamy od viny a sebaobviňovania, čo dokazuje, že ich deti nie sú nešťastné a neúspešné, a naopak, poukazuje na pozitívne aspekty.

Dcéry zamestnaných mám sú úspešnejšie v kariére

Prieskum Kathleen McGinnovej ukázal, že u dcér pracujúcich mám je vyššia pravdepodobnosť, že budú tiež zamestnané a ich ročné zárobky sú vyššie. Často pôsobia vo vyšších funkciách alebo na pozíciách, kde rozhodujú samy za seba. Štúdia tiež odhalila, že skúsenosti pracujúcich mám učia  dcéry jednoduchú pravdu: kariéru je možné úspešne kombinovať s výchovou detí.

Synovia pracujúcich mám trávia viac času starostlivosťou o rodinu

Zamestnané mama nemá z hľadiska kariéry na syna výrazný vplyv. Zaujímavosťou je však to, že ak má syn zamestnanú mamu, omnoho viac podporuje svoju manželku a trávi aktívny čas s deťmi. Podľa štúdie majú tendenciu tráviť týždenne zhruba o hodinu viac času pomocou v rodine než synovia nezamestnaných mám.

Synovia a dcéry pracujúcich mám majú rovnostárske postoje

Je to ďalšia dôležitá vec, ​ktorú prieskum ukázal. Deti vyrastajúce v rodinách s obidvomi zamestnanými rodičmi sa častejšie vyhýbajú rodovým stereotypom. Synovia zamestnaných mám majú tendenciu vyberať si zamestnané ženy, resp. ich podporujú v kariére a rovnako sa správajú k ženám na pracovisku. Neriešia to, či je šéfom muž alebo žena. Dcéry pracujúcich mám necítia voči deťom vinu, lebo vedia čo to je byť dieťaťom zamestnanej ženy a naučili sa, že je možné vyvážiť rodičovstvo a kariéru.

Prečítajte si tiež:

10 vecí, ktoré sa deti potrebujú naučiť v detstve

Je vaša rodina šťastná? Prezradí to týchto 10 znakov

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia