Týchto 10 potravín čistí organizmus od nikotínu

Týchto 10 potravín čistí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-05-21 13:30:06 |

Fajčenie je nezdravé, smrdí a z cigariet žltnú prsty. Rodičia by fajčiť vôbec nemali, no realita je iná. Ak aj vy patríte k tým, ktorí si cigaretku nevedia odpustiť, vsaďte na týchto 10 čističov.

Nikotín patrí k najviac návykovým chemickým látkam a ľudia sa ho nevedia zbaviť už celé stáročia. Od cigariet ich neodradia ani zákazy, zdravotné varovania a vedecké dôkazy o jeho škodlivosti. Ak máte deti, mali by ste byť aspoň takí ohľaduplní, že nikdy nebudete fajčiť v uzavretej miestnosti v ich prítomnosti a odpustíte si fajčenie v domácnosti. Dokonca ani populárne Iqos cigarety by ste  nemali fajčiť v uzavretom priestore. Svojmu zdraviu môžete prospieť aspoň tak, že budete jesť tieto „správne“ potraviny, ktoré dokážu z organizmu odbúravať nikotín. Ktoré sú to?

Brokolica

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B5 a C. Vitamíny skupiny B sú zodpovedné za reguláciu mnohých dôležitých procesov v tele. Ich nedostatok môže znamenať,  že telo nereaguje optimálne. Jedením brokolice dopĺňate vitamín C, udržiavate metabolizmus v rovnováhe a pľúca chránite pred toxínmi. Brokolica obsahuje antioxidant Nrf2, ktorý chráni pľúcne bunky pred napadnutím.

 

Pomaranče

Tieto citrusové plody dopĺňajú do organizmu vitamín C, znižujú tiež úzkosť a stres spôsobené nikotínom.

 

Špenát

Obsahuje kyselinu listovú alebo vitamín B9 , ktorý je známy tým, že odbúrava z organizmu nikotín. Nikotín môže mať na svedomí horší spánok, proti čomu tento prírodný zázrak tiež bojuje. Kyselina listová má veľký význam aj pre tých, ktorí sa rozhodli s fajčením skoncovať, lebo zmierňuje abstinenčné príznaky.

 

Zázvor

Zázvor môže pomôcť zbaviť sa mnohých nechcených príznakov spôsobených fajčením a nikotínom. Ideálne je konzumovať surový zázvor, ktorý zmierňuje chuť na nikotín, pomáha pri zdravom chudnutí a znižuje množstvo toxínov v krvnom obehu, ktoré sa tam dostali vďaka nikotínu. Zázvor je ideálnym pomocníkom, keď sa rozhodnete s týmto neduhom skoncovať.

 

Brusnice

Kyselina v brusniciach pomáha dostať sa nikotínu z vášho krvného obehu rýchlejšie, než je obvyklé. Brusnice rovnako ako nikotín zvyšujú hladinu cukru v krvi, takže kvalitne nahrádzajú cigarety a zastavujú chuť na nikotín.

 

Citróny

Citróny sú ďalšou silnou zbraňou v boji proti nikotínu. Kyselina citrónová a vitamín C obnovujú poškodené bunky, posilňujú imunitu a pokožku.

 

Mrkva

Mrkva je tou pravou voľbou vtedy, keď klesá v organizme vitamín A a C. Ak ste fajčiar, doprajte si ju aj niekoľkokrát denne. Obnoví poškodené nervové bunky, krvný obeh a posilní mozog. Pravidelnou konzumáciou mrkvy načerpáte vitamíny A, C a K, čím posilníte prirodzenú obranyschopnosť tela.

 

Granátové jablká

Fajčenie zvyšuje srdcový tep, krvný tlak a znižuje hladinu kyslíka v krvnom obehu. Pravidelný príjem granátových jabĺk dokáže proti tomu kvalitne bojovať. Okrem toho pomôžu vášmu organizmu produkovať viac červených krviniek.

 

Pšeničné klíčky


Fajčenie oslabuje cievy, preto by ste sa mali snažiť konzumovať pšeničné klíčky, ktoré sú bohaté na vitamíny E zlepšujúce elasticitu obehového systému aj vďaka mimoriadnym antioxidačným účinkom. Znižujú prípadné riziko vzniku srdcových chorôb.

 

Zimná kapusta

Čím viac jej zjete, tým lepšie. Tak ako každá kapustovitá  zelenina znižuje riziko vzniku rakoviny. Zimná kapusta je prirodzeným zdrojom isothiokyanátov a ďalších antioxidantov, ktoré zbavujú telo nežiaduceho, pretrvávajúceho nikotínu.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Tieto potraviny po uplynutí minimálnej trvanlivosti nepatria do koša

Mrkva zlepšuje zrak alebo najčastejšie mýty a fakty o zdraví

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia