Detská izba: Zle zvolená farba môže narobiť veľa škody

Detská izba: Zle zvolená
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-05-22 00:30:00 |

Výber farieb do detskej izby môže byť zradný. Snažte sa zohľadniť to, aké dieťa je a výsledok bude stáť za to.

Pri výbere farieb by sme sa mali riadiť nielen tým, ktoré sa nám páčia, ale psychológovia tvrdia, že dôležité je dbať aj na to, ako nás ovplyvňujú. Psychologické štúdie naznačujú, že výber farby má na svedomí našu náladu a správanie, stimuluje mozog aj telo a dokonca má vplyv na zdravie. Farba detskej izby teda môže ovplyvniť nielen správanie dieťaťa, ale dokonca aj to, ako sa bude dieťatku dariť v škole a ako bude napredovať. Na ktoré dôležit atribúty je vhodné pri výbere farebnej schémy do detskej izby dbať?

Teplé farby

Všeobecne platí, že teplé farby vyvolávajú pocity šťastia a pohodlia, vytvárajú intimitu tým, že veľké a otvorené priestory sa stávajú útulnejšími. Výrazné odtiene červenej, oranžovej a žltej môžu stimulovať myseľ a majú povzbudzujúci účinok, no do miestností, kde deti spávajú, sa nehodia. Nemusíte sa ich však úplne vzdať. Namiesto toho, aby ste na červeno či na žlto namaľovali všetky steny v izbe, natrite iba jednu a použite niekoľko doplnkov v tejto farbe.

Na zváženie je kombinovanie teplých farieb s chladnejšími odtieňmi, čím vytvoríte v miestnosti rovnováhu a zmiernite prípadné negatívne účinky jednej nevhodne zvolenej farby.


Červená

Bohatá a vysoko emotívna farba dodáva energiu do tela, zvyšuje srdcovú frekvenciu aj krvný tlak. Niektoré štúdie naznačujú, že zvyšuje tiež športové výkony. Na druhej strane je však spájaná aj so zvýšenou agresivitou, neschopnosťou sústrediť sa a dokonca aj bolesťami hlavy. Podľa niektorých výskumov môže mať červená farba na svedomí tiež horšie študijné výsledky dieťaťa.

 

Ružová

Evokuje empatiu a ženskosť a vytvára upokojujúcu atmosféru. Ale pozor! Aj napriek počiatočnému upokojujúcemu účinku môže ružová časom začať dráždiť, čo vedie k úzkostiam. Aj keď vaša princezná všetky odtiene ružovej miluje, možno ju o nejaký čas začne odmietať. Lepšie je nepreháňať to ani s touto farbou a vsadiť na jej kombinovanie s inými.

 

Žltá

Jasná a veselá farba, ktorá je spájaná so šťastím a motiváciou. Mäkké, jemne žlté odtiene podporujú sústredenie, zatiaľ čo výraznejšie odtiene môžu stimulovať pamäť a zrýchľovať metabolizmus. Aj tu je však potrebné zachovať mieru - príliš veľa žltej môže evokovať pocity hnevu a frustrácie, čoho výsledkom je namiesto stimulácie detí narastanie ich úzkosti.  

 

Oranžová

Priateľská a príjemná oranžová má zreteľný sociálny charakter, vplýva inšpirujúco na medziľudskú komunikáciu a dostáva ľudí do pohody. Aj s ňou však musíme narábať opatrne. Rovnako ako žltá, ak jej je príliš veľa, môže byť viac ako stimulujúca, čoho výsledkom sú úzkosti.

Vhodne zvolená farebná schéma v detskej izbe je veľmi dôležitá pre pohodu, ktorú v nej dieťa cíti. Ak ho upokojuje a je mu v nej príjemne, rýchlejšie si na svoju izbičku zvykne, ako keď je farebne príliš fádna alebo naopak, preexponovaná.

 

Studené farby

Kým teplé farby vo všeobecnosti vyvolávajú pocity šťastia, pohodlia a vytvárajú intimitu, studené farby majú na ľudí upokojujúci účinok. Vďaka tomu môžeme ich použitím vytvoriť pre deti v ich izbe miesto relaxu a dojem väčšej voľnosti. Pozor však! Príliš sýte alebo tmavé studené farby môžu namiesto relaxu vyvolať skazu a z detskej pohody zostane pocit beznádeje a smútku.

Napriek upokojujúcemu účinku studené farby môžu vyvolávať v ľuďoch pocit chladu a rezervovanosti, ak je atmosféra miestnosti, v ktorej ich použijeme, príliš strohá. Netreba sa im však vyhýbať. Dôležité je dbať na to, aby sme ich vždy zjemnili spárovaním s krémovými neutrálnymi farbami a komfortným príslušenstvom.

Modrá

Presný opak červenej. Upokojuje myseľ a telo, znižuje krvný tlak, srdcovú frekvenciu a znižuje pocity úzkosti a agresie. Deti, ktoré majú problémy so spánkom alebo majú záchvaty hnevu či iné problémy so správaním, môžu mať z trávenia času v modrej izbe prospech. Modrá farba má dokonca fyzické účinky – v horúcich dňoch telo ochladzuje a vytvára osviežujúcu oázu. Vsaďte skôr na jemnejšie a bledšie odtiene.

 

Fialová

Spája sa s múdrosťou a spiritualitou. Fialová kombinuje stabilitu modrej a energiu červenej. Na ľudí vplýva podľa konkrétneho odtieňa, čím je intenzívnejší, tým je energickejšia, až sa pre deti môže stať dráždivou. Vyvoláva tiež pocit luxusu a bohatstva. Pri jej použití je vhodné kombinovať viaceré odtiene. Pre zjemnenie jej strohosti použite žltú farbu.


Zelená

Zelená symbolizuje prírodu a tým podporuje upokojujúce prostredie. Spája sa so zdravím a pohodou, má upokojujúci účinok na telo a myseľ, znižuje úzkosť a podporuje sústredenie. Pôsobenie zelenej farby dokonca zvyšuje schopnosť čítania. Ak má vaša ratolesť so spájaním písmeniek do slov a viet problém, aj zelená izba či doplnky môžu byť cestou k zlepšeniu.


Aj keď veda môže robiť užitočné zovšeobecnenie, psychologické odpovede na každý podnet, teda aj farbu, sú hlboko osobné. Vďaka zážitkom z detstva, spomienkam či na základe kultúrnych a osobných preferencií vplýva na vás určitá farba úplne inak, než sme popísali. Je to úplne v poriadku a riaďte sa najmä svojimi pocitmi z jednotlivých farieb. Ak váš malý syn miluje červenú, netrápte sa negatívami, ktoré môže so sebou prinášať. Mozog je navrhnutý tak, aby identifikoval, čo potrebuje a čo má rád. Inými slovami, ak je vaše dieťa šťastné v červenej izbe, jeho mozog je tam šťastný tiež. 

Prečítajte si tiež:

Feng-šuej: Päť tipov na zariaďovanie detskej izby

Tento trik na vyčistenie škvŕn od potu vyskúšajte

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia