Veľká noc: Kde na svete nemôže chýbať omeleta a kde deti hádžu hrnce?

Veľká noc: Kde na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2019-04-19 00:30:33 |

Tešia sa vaše deti, že už je tu Veľká noc? Vo svete je množstvo krajín, kultúr a spoločenstiev, ktoré majú vlastné a niekedy fakt ojedinelé spôsoby ako ju osláviť.

Niekde si na Veľkú noc drobci pochutnávajú na čokoládových zajačikoch, inde hľadajú schované veľkonočné vajíčka a sladkosti či púšťajú šarkany a niekde, napríklad aj u nás, patrí k tradíciám aj oblievanie a šibanie. 

1. Francúzsko

Ako vyzerá Veľká Noc vo Francúzsku? V meste Haux sa na námestí podáva obrovská omeleta vyrobená zo 4 500 vajec. Na tejto omelete si vedia skvele pochutnať veľkí aj malí. A ako vznikla táto tradícia? Keď Napoleon a jeho armáda cestovali cez juh Francúzska, zastavili sa v malom mestečku na omeletu. Napoleonovi sa natoľko páčila, že nariadil mešťanom, aby vzali všetky svoje vajcia, čo doma mali a na druhý deň vytvorili obrovskú omeletu pre jeho armádu.

2. Švédsko

Veľká noc vo Švédsku pripomína Halloween. Deti sa obliekajú za veľkonočné čarodejnice s dlhými sukňami, farebnými šatkami a ich tváre sú pomaľované červenými farbami, idú z domu do domu vo svojich štvrtiach v nádeji, že dostanú sladkosti.

3. Korfu, Grécko

Na Korfu majú veľmi zaujímavú veľkonočnú tradíciu "hádzania hrncov". Pripomínajú si ju vždy v  sobotu ráno a na svoje si prídu najmä detičky. Tie rady všetko a všade hádžu a hádzanie z okna, to je to pravé orechové. A tak na Veľkú Noc na Korfu lietajú z okien hrnce, panvice a iné hlinené nádoby. Niektorí hovoria, že zvyk hádzať hrnce z okna znamená vítanie jari. Iní hovoria, že zvyk pochádza od Benátčanov, ktorí na Nový rok vyhadzovali všetky svoje staré veci.

4. Bermudy

Veľký piatok oslavujú miestni obyvatelia púšťaním šarkanov, jedením koláčov a buchiet. Ako vznikla táto tradícia? Hovorí sa, že keď miestny učiteľ mal ťažkosti s vysvetlením Kristovho vzostupu do nebies svojej triede, urobil šarkana, tradične tvarovaného ako kríž, aby ilustroval Vzostup. A tak malí Bermudčania milujú Veľkú noc, ktorá je plná zábavného púšťania šarkanov a koláčov.

5. Nemecko

Kým v mnohých krajinách sú veľkonočné vajíčka skryté a deti ich hľadajú, v Nemecku sa veľkonočné vajíčka hojdajú na stromoch v uliciach a záhradách.

6. Slovensko

Baranček, bahniatka, kraslice, zajačik a kríž. Kedysi sa kraslice farbili väčšinou na červeno, aby tak pripomínali Ježišovu krv a nikdy sa nemaľovali na modro, pretože to charakterizovalo smútok.

Veľkonočný pondelok je sviatok všetkých malých a veľkých mužov, ktorí musia vyšibať a obliať svoje ženy. Je to symbol prichádzajúcej jari a zdravia, ktoré im má potom vydržať počas celého roka.

7. Anglicko

Anglicko má množstvo rôznorodých zvykov, ktoré sa menia od jedného kraja k druhému. Napríklad sa často počas Veľkej noci tancuje ľudový tanec, ktorého názov je „Morris dancing“. Tanečníci sú sprevádzaní hudbou, majú krokovú choreografiu a na predkoleniach majú pripnuté zvončeky. Taktiež majú palice, ktoré predstavujú meče. Zvláštnou súčasťou choreografie je mávanie vreckovkou. 

8. Nórsko

Nóri majú neobyčajnú tradíciu, ktorá sa volá „Paaskekrim“, čiže Veľkonočný zločin. Nie, nepáchajú sa vtedy vo veľkom vraždy či lúpeže. V tomto období väčšina ľudí v krajine číta detektívky alebo trilery a pozerá v televízii detektívne seriály alebo filmy. Tradícia vraj pochádza z roku 1923, kedy vydavateľ kníh podporoval predaj svojej novej kriminálnej detektívky na titulných stránkach novín. Reklama sa podobala na skutočné správy o vražde, takže mnohí ľudia nevedeli, že ide o reklamu. Časť rodín odchádza cez sviatky na dovolenku. Odchádzajú na Veľký piatok pred Veľkonočnou nedeľou a prichádzajú domov v utorok, čiže deň po Veľkonočnom pondelku. Trávia čas najmä na lyžovačkách a chatách. 

Prečítajte si tiež:

Veľká noc vo svete: Čo robia deti?

Niektorí veľkonoční zajačikovia vyzerajú naozaj bizarne

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia