10 užitočných spôsobov použitia materského mlieka (okrem dojčenia)

10 užitočných spôsobov použitia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-02 14:35:05 |

Elixír života! Áno, a to doslovne! Všetci veľmi dobre poznáme výhody dojčenia pre dieťa. No mama môže svoje materské mlieko využiť aj iným spôsobom. Akým?

Je to liek na akékoľvek ochorenie. Dokonca švédski výskumníci zistili, že látky, ktoré sa nachádzajú v materskom mlieku, dokážu zabiť rakovinové bunky. Niečo na tom predsa len bude. „Je to neuveriteľná telesná tekutina a ak máte pochybnosti, skúste to,“ hovorí laktačná poradkyňa Shery Leeder. Čo všetko materské mlieko dokáže?

1. Zmierni bolesti hrdla a nádchu

Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam je materské mlieko vynikajúcim pomocníkom pri bolestiach hrdla. Skúste pravidelné kloktanie mliekom alebo, ak to zvládnete, môžete ho aj popíjať.

A čo robiť, ak má dieťatko nádchu? Buď použijete pár kvapiek sterilného, ​​zvlhčujúceho fyziologického roztoku do detského nošteka pred spaním alebo to spravíte ako iné mamy, ktoré namiesto toho používajú svoje mlieko. Má vysoko anti-infekčné a protizápalové vlastnosti. 

2.Prvá pomoc pri bolesti ušiek

Bolia vášho drobčeka ušká? Pár kvapiek materského mlieka vám pomôže zastaviť infekciu. Je efektívnou a rýchle pôsobiacou alternatívou pri infekcii dutín i ušných infekciách. Je to vďaka tomu, že je plné protilátok.

3. Zapálené očká

Ak vaše bábätko trápi zápal spojiviek (alebo mu tzv. tečie z očka), pár kvapiek materského mlieka do oka mu dokáže uľaviť. Ak má bábätko očká zlepené, naneste malé množstvo materského mlieka na vatovú tyčinku (tampón) a smerom ku kútiku očistite. Niektoré matky dokonca praktizujú kvapkanie materského mlieka do očí svojho bábätka pri každom dojčení ako prevenciu. Ak sa však po aplikácii materského mlieka oči vášho bábätka nelepšia, je potrebné navštíviť lekára.

4. Boľavé bradavky

Veľmi šetrný a účinný pomocník je materské mlieko aj v prípade, že vás trápia boľavé bradavky. Nie je nič jednoduchšie, ako ich po dojčení pekne potrieť mliekom, ktoré ich upokojí a pomôže s hojením.

5. Uštipnutie hmyzom

Vďaka upokojujúcim a antibakteriálnym vlastnostiam materského mlieka nájdete aj rodičov,  ktorí ho používajú na liečbu uštipnutia hmyzom.

6. Kožné problémy

Rovnako ako materské mlieko pomôže upokojiť vaše boľavé bradavky, dokáže pomôcť i pri zapareninách alebo s liečbou vyrážok a ekzému u bábätka. Štúdia z roku 2013 uverejnená v časopise Pediatric Dermatology zistila, že materské mlieko je rovnako účinné ako hydrokortizón u detí s vyrážkou. Stačí mliekom niekoľkokrát denne potierať postihnuté miesta. Mlieko pokožku nielen lieči, ale aj zvlhčuje (hoci je pokožka trochu lepkavá).

7. Seborea

Aj keď ide o kozmetický problém bábätiek, takzvanú detskú seboreu (žltkasté šupinky na hlave bábätka), mnohým mamičkám sa osvedčilo práve vtieranie materského mlieka. Šupinky potom stačí opatrne vyčesávať.

8. Ovčie kiahne

Okrem štandardnej liečby (tekutý púder, antiseptická masť) môžete pokožku svojho bábätka pri ovčích kiahňach potierať i materským mliekom, ktoré nepríjemné svrbenie zmierni.

9. Spálenie od slnka

Možno vám predstava natierania svojho tela materským mliekom pripadá trochu zvláštna, ale vedzte, že pre spálenú kožu je materské mlieko hotový balzam, ktorý je jemný a pomôže pokožku vyliečiť. Materské mlieko pomôže aj v prípade, že neustrážite pred slnečnými lúčmi dieťatko.

10. Starostlivosť o pleť

Niektoré mamičky používajú materské mlieko i na bežnú starostlivosť o svoju pleť. Aj vďaka  antibakteriálnym vlastnostiam upokojí podráždenú pokožku postihnutú akné. Mlieko jednoducho naneste na vatový tampón a pleť vyčistite.

Prečítajte si tiež:

Sharon chýba dojčenie 9-ročnej dcéry: Myslela, že vydržia dlhšie

Týmto mýtom o dojčení neverte

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: todaysparent.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia