Deti fajčiarov: Toto s nimi robí dym z vašej cigarety

Deti fajčiarov: Toto s
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-03-16 09:30:53 |

Dym, ktorý sa prilepí na kožu alebo oblečenie, je zodpovedný za vysokú hladinu nikotínu, ktorú je možné pozorovať na deťoch spávajúcich so svojimi rodičmi.

Myslíte, že keď vyvetráte, problém s fajčením je zažehnaný? Máme pre vás zlú správu. Táto metóda vôbec nie je účinná. Hladina toxínov z pasívneho fajčenia ostáva.

Jediný spôsob, ako udržať domov čistý, je fajčenie mimo neho, zdôrazňujú odborníci. Ani to však nie je stopercentné, pretože škodliviny s fajčiarom prichádzajú dovnútra a stále sa z neho vylučujú. Odborníci upozorňujú aj na fakt, že i pri fajčení na balkónoch sa dostane do miestnosti isté množstvo škodlivých látok, ktoré môžu byť pre citlivý organizmus dieťaťa tiež nebezpečné. Najmä, ak sa takýmto spôsobom fajčí často v priebehu dňa.

Keď fajčí mama

Matky fajčiarky samozrejme ovplyvňujú svoje dieťa výraznejšie, pretože s ním spravidla trávia viac času. Vedci tiež zistili, že fajčiarky dojčia kratšiu dobu ako nefajčiarky. Deti teda čelia väčšiemu riziku ako dospelí. Keď je vzduch znečistený cigaretovým dymom, maličké vyvíjajúce sa pľúca dostávajú vyššiu koncentráciu inhalovaných toxínov ako tie dospelé pľúca, pretože rýchlosť dýchania dieťaťa je rýchlejšia ako u dospelých. Dospelí dýchajú približne 14 až 18-krát za minútu a novorodenci môžu dýchať až 60-krát za minútu. Až do veku 5 rokov je frekvencia dýchania pomerne rýchla.

Vedci odhalili mnohé riziká spojené s pasívnym fajčením pre malé deti a výskum pokračuje. K dnešnému dňu existuje množstvo faktov o tom, ako tento toxický vzduch poškodzuje zdravie našich detí.

Teda ako pasívne fajčenie ovplyvňuje deti v lone? Detičky, ktorých matky počas tehotenstva fajčia, často vážia menej pri narodení ako deti narodené nefajčiacim matkám. Nízka pôrodná hmotnosť je hlavnou príčinou detskej smrti. Sú taktiež vystavené zvýšenému riziku vývojových problémov, ako sú poruchy učenia a detská mozgová obrna, majú dvojnásobné riziko SIDS (syndróm náhleho úmrtia dojčiat) ako deti, ktoré nie sú vystavené pasívnemu fajčeniu. A bábätká, ktorých matky fajčili pred a po pôrode, nesú tri až štvornásobné riziko SIDS.

Deti vo fajčiarskych domácnostiach sú častejšie postihnuté zápalmi dýchacích ciest a zažívajú viac infekcií stredného ucha. Vdychovaný cigaretový dym dráždi eustachovu trubicu a následný opuch vedie k infekciám, ktoré sú najčastejšou príčinou straty sluchu u detí. Výskum tiež odhalil dôkazy, ktoré naznačujú, že pasívne fajčenie môže súvisieť s detskou leukémiou, lymfómom a mozgovými nádormi. Doteraz však tieto dôkazy nie sú postačujúce na to, aby sa definitívne potvrdila táto teória.

Zdravie detí je aj vo vašich rukách

Ak fajčíte, jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje vlastné zdravie a zdravie vašich detí, je prestať fajčiť. Je to najlepší spôsob, ako zabrániť deťom, aby boli vystavené pasívnemu fajčeniu.

Prečítajte si tiež:

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť

Ste tehotná a fajčíte? Takto ubližujete bábätku v brušku

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia