Železo počas tehotenstva: Pozor na jeho nedostatok a dopĺňanie!

Železo počas tehotenstva: Pozor
Ilustračné foto
Zdroj: foto: tlačová správa
2019-03-13 06:30:27 |

Každá budúca mamina chce pre svoje bábätko to najlepšie. Mať dostatok železa v tele najmä počas tehotenstva je kľúčové, inak vzniká riziko ohrozenia zdravia matky aj dieťaťa.

Budúce mamičky by si mali hladinu železa strážiť počas celého tehotenstva, keďže nároky dieťaťa a matky naň postupujúcim tehotenstvom stúpajú.

Zásoby železa máme hlavne v krvi, kde má svoju nenahraditeľnú funkciu - roznáša kyslík do celého tela! Ak má žena málo železa v krvi, aj bábätko má obmedzený prístup ku kyslíku, teda nedostatočne dýcha. Je dôležité nepodceniť situáciu s nízkymi hladinami železa a reagovať na signály ako bledosť, únava, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, ktorými jej telo dáva jasne najavo, že hladina železa je nízka. Ak budúca mamička nedostatok železa dlhodobo nerieši, môže vzniknúť anémia z nedostatku železa, ktorá môže zapríčiniť predčasný pôrod, nízku pôrodnú hmotnosť dieťaťa, v najhorších prípadoch až smrť plodu.

Ako železo dopĺňať?

Nedostatok železa sa zisťuje z krvného testu. Ženský organizmus je kvôli svojej reprodukčnej sústave a poslaniu donosiť zdravé deti viac závislý na kolísaní potrieb denného príjmu železa.

Pri dopĺňaní platí základne pravidlo - pestrá a rozmanitá strava! V živočíšnych potravinách sa nachádza hémové železo, v rastlinných nájdeme nehémové. Aký je medzi nimi rozdiel? Nehémové sa nevie do nášho tela vstrebať v takej miere ako hémové. Hémové je obsiahnuté najmä v červenom mäse (hovädzie, bravčové, prípadne vnútornosti – pečienky). Nehémové sa nachádza v strukovinách, listovej zelenine, semiačkach a podobne. Pozor však s čím potraviny s obsahom nehémového železa kombinujete a zapíjate. Čaj, káva, mlieko, kakao dokážu významne znížiť vstrebávanie rastlinného nehémového železa.

Ako doplniť železo počas tehotenstva

Tehotným ženám často nestačí bohatá a pestrá strava na udržanie zdravej hladiny železa a sú nútené užívať tablety so železom. Mnohé mamičky sa pri tom trápia tráviacimi ťažkosťami (kŕče, zápchy, hnačky), začnú dávkovanie redukovať alebo s užívaním skončia úplne. Aké je riešenie? Vyberajte si prípravky železa s obsahom prírodného hémového železa, dopĺňanie bude rýchlejšie a efektívnejšie a bez tráviacich ťažkostí.

Veľa budúcich mamičiek má veľmi dobré skúsenosti s výživovým doplnkom Globifer forte, ktorý vyvinuli vo Švédsku, v krajine známej svojim blízkym vzťahom k prírode. A keďže obsahuje prírodné hémové železo, výborne sa vstrebáva a nespôsobuje žiadne tráviace ťažkosti (nadúvanie, zápcha, kŕče a pod.) a navyše jeho vstrebávanie neovplyvňujú ani žiadne nápoje či potraviny.

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia