Ovocné čaje, aj detské, sú plné pesticídov!

Ovocné čaje, aj detské,
Ilustračné foto
Zdroj: foto: dTest.sk
2019-02-12 13:30:48 |

Ovocné čaje zaraďujeme do pitného režimu detí už v prvom roku života. Rodičia právom očakávajú, že minimálne detské čaje budú kvalitné. Bohužiaľ, nie je to tak vždy.

Ponuka ovocných čajov je naozaj bohatá. Česká spotrebiteľská organizácia dTest si posvietila na čaje s príchuťou lesných plodov, ktoré bežne dostať v hociktorom obchode. Nakúpili 22 druhov ovocných čajov a nechali laboratórne overiť prítomnosť nežiadúcich látok. Plesne ani mykotoxíny se sice nenašli, zato pesticídov bolo v nich požehnane!

Pesticídy se používajú v poľnohospodárstve v boji proti škodcom a môžu sa dostať aj do potravinárských výrobkov. Keďže sú toxické, v mnohých potravinách sú stanovené legisaltívne limity. Pri viaczložkových a rôznorodých čajoch to tak však nie je! Na detské a bio čaje sa legislatívne limity vzťahujú. Nič to však nemení na realite, že aj laboratorium aj v nich odhalilo množství pesticídov.

Z detských čajov boli sklamaním VeltaTea – Čaj Malé čarodějnice s príchuťou lesná zmes (čaj určený deťom od 9. mesiacov veku), babio – Dětský bio čaj lesní plody (čaj určený deťom od ukončeného 6. mesiaca veku) a Krtečkův čaj – Lesní směs (čaj určený deťom od 9. mesiaca veku). Dostať ich aj na Slovensku, dokonca ich ponúkajú aj v lekárňach. „Zarazilo nás, koľko rôznych zvyškových pesticídov a v akom veľkom množstve obsahujú čaje určené deťom. Pre tieto prehrešky sme podali podnet na prešetrenie situácie Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii,“ okomentovala závery Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Problém s mnohopočetnými nálezmi pesticídov malo ďalších sedem ovocných čajov, a to: Jemča Lesní plody, Penny/Tea Party Forest Fruit Tea, BioGena Lesní plody, Zlatý šálek Lesní směs, Mokate Minutka Ovocný čaj s příchutí ostružiny, maliny a borůvky, Grešík Lesní plody a Loyd Lesní plody. Tieto výrobky dostali od dTestu nedostatočnú známku. Hodnotenie vychádza z princípu predbežnej opatrnosti, podľa ktorej môžu nahromadené chemické lástky spôsobovať nevyspytateľný koktejlový efekt.

Prehľad testovaných ovocných čajov nájdete na stránke www.dtest.cz. Kompletné výsledky sú zverejnené vo februárovom vydaní časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Detské balzamy na pery: Týmto sa vyhnite!

Ovsené vločky: nemusíte mať obavy z plesní ani pesticídov

 

Fotogaléria


Foto: dTest.cz
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia