Sharon chýba dojčenie deväťročnej dcéry: Myslela, že vydržia dlhšie

Sharon chýba dojčenie deväťročnej
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2019-01-21 13:30:35 |

Je to ťažšie, ako si myslela. Po tom, ako sa deväťročná dcéra rozhodla „odstaviť“ od materského mlieka, jej mame spoločné chvíle pri dojčení veľmi chýbajú.

Je vám divná mama, ktorá dojčí napríklad štvorročného potomka? Tak potom Sharon Spink z North Yorkshire je úplne prapodivná. Päťdesiatročná mama štyroch detí si povedala, že najmladšiu dcéru Charlotte bude dojčiť dovtedy, kým sa sama neodstaví. A trvalo to 9 rokov! Až koncom minulého roka sa slečna rozhodla, že dojčenie už k životu nepotrebuje. „Je príjemné, keď to necháte na dieťati a neodtrhávate ho násilím,“ uviedla vtedy Sharon pre The Sun. Staršie deti Isabel (12), Sarah (28) a Kim (30) Sharon tak dlho nedojčila.

Keby sa Charlotte chcela dojčiť ešte 5 rokov, jej mame by to vôbec neprekážalo a materské mlieko by od nej dostávala. Sharon dokonca ich spoločné chvíle, ktoré si ešte donedávna s dcérkou užívala, chýbajú. Kritikov, ktorí nad ňou krútia hlavami, nechápe. Je presvedčená, že pre svoje dieťa urobila to najlepšie čo bolo možné a vďaka dlhoročnému dojčeniu je Charlotte zdravšia a má silnejšiu imunitu.

V poslednom čase už nešlo o dennodenné dojčenie, ale Charlotte si o materské mlieko požiadala vtedy, keď sa necítila dobre. Niekedy to bolo aj iba raz za mesiac. Do piatich rokov ju však Sharon dojčila pravidelne trikrát denne. Kým dovtedy nemala problém dať si dcérku na prsník aj na verejnosti, potom ju dojčila výhradne v súkromí. Pôvodne sa dohodli, že s dojčením prestanú tento rok v apríli, keď bude mať Charlotte 10 rokov, no nakoniec sa dievčatko rozhodlo skončiť s tým skôr.

Každému je jasné, že Sharon musela čeliť ostrej kritike. Najviac ju trápili obvinenia zo zneužívania dcéry či pedofílie. Neodradilo ju to však od rozhodnutia dať dcére to najlepšie čo môže. Rodina ju v dojčení podporovala a aby Charlotte ušetrila od posmeškov či nechápavých pohľadov v škole,  dohodli sa, že sa nebude so spolužiakmi o tom rozprávať. Keď sa však Sharon rozhodla prehovoriť o dôvodoch, pre ktoré dojčila dcéru tak dlho, dozvedeli sa to. Našťastie, nestretli sa s otvoreným výsmechom či kritikou. To, čo si myslia ľudia okolo nich v duchu, ju netrápi.

Biologický vek odvykania od dojčenia je medzi 2,5 a 7 rokom života. „Je kruté, že ľudia nazývajú Sharon pedofilkou. Hoci som s ňou nikdy nespolupracovala, každá žena, ktorá dojčí tak dlho, má moju podporu. Poznám ženu, ktorá dojčila 6 rokov a tiež som spolupracovala so ženou, ktorá dojčila osemročné dieťa. Deväť rokov je o niečo viac ako biologická norma, ale nie je to úplne neslýchané,“ povedala k tomu laktačná poradkyňa Leigh Anne O'Connor, ktorá pôsobí v New Yorku. „Západná kultúra má komplikovaný vzťah s prsníkmi. Vyznávame ich, aby predávali autá a pivo, ale keď sa prsia používajú na kŕmenie bábätka a detí, ľudia sú znepokojení,“ poukázala.

To, že Sharon mala mlieko aj keď nedojčila pravidelne a denne, nie je tiež výnimočné. Keď sú prsia stimulované, mlieko sa v mliečnych žľazách podľa laktačnej poradkyne tvorí. Nie je ho však toľko ako pri bežnom dojčení. „Určite som mala mlieko, pretože Charlotte mi to povedala,“ bráni sa Sharon pred útokmi tých, ktorí sú presvedčení, že si ju prikladala k prsníkom pre svoje zvrhlé chúťky. O'Connor k tomu poznamenala, že nebol publikovaný žiadny výskum, ktorý by spomínal riziká dlhodobého dojčenia pre dieťa. Naopak, prínosy sú viac ako jasné – okrem silnej imunity aj pevnejšie puto mama-dcéra.

Prečítajte si tiež:

Kiež by som mu dala jedinú fľašu, vyčíta si zdrvená mama

Mama dojčí päťročného syna nahá vo vani. Dôvod?

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia