Snažíte sa o bábätko? V tomto ročnom období máte najväčšiu šancu!

Snažíte sa o bábätko?
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-12-22 00:45:00 |

Kvalita spermií sa zvyšuje v zime, rovnako ako vnímavosť vajíčka, takže práve teraz je ideálny čas pustiť sa do toho!

Pre páry, ktoré túžia po bábätku a nedarí sa im, sú práve blížiace sa Vianoce ťažkým obdobím. „Je to čas zameraný na rodinu a preto sa môžu cítiť veľmi osamelo,“ vysvetľuje psychologička Catherine Hood. Pravdou ale je, že práve teraz je tu najlepšia časť roka na plodenie detí.

Okolo Vianoc otehotnie viac žien ako kedykoľvek inokedy v roku, a nielen preto, lebo máme vtedy viac času a častejšie sa zohrievame pod teplučkou perinou. Výskumy ukázali, že kvalita spermií aj vnímavosť vajíčok sa v zime zvyšuje. Ako to využiť v praxi a zlepšiť šance na počatie? Vyskúšajte niektorú z týchto overených stratégií.

Životný štýl

Ženy by mali byť aktívne, ale vyhýbať sa príliš náročným tréningom. Cvičenie až do vyčerpania zvyšuje riziko problémov s plodnosťou o 23 %. Sledujte svoju váhu, BMI 30 alebo viac môže zdvojnásobiť čas potrebný na otehotnenie.

U mužov 30-minútové cvičenie trikrát týždenne zvyšuje počet spermií, ale príliš ťažké tréningy ich počet znižujú tým, že sa zníži hladina testosterónu. Budúci oteckovia by sa tiež mali vyhýbať saunovaniu, lebo teplo nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu spermií.

Pracujte na bábätku

Povedzte nie nočnému životu a radšej sa venujte jeden druhému. Vyhýbajte sa vystavovaniu toxínom na pracovisku, ak ste kaderníčka, nechtárka, zubná asistentka, pracujete v čistiarni alebo v poľnohospodárstve. Ak pracujete s notebookom, nepokladajte si ho na nohy, ale držte ho na stole. Mobily noste v taške, nie vo vreckách nohavíc. Prestaňte fajčiť alebo fajčenie aspoň obmedzte, nepoužívajte však nikotínové náplasti, lebo nikotín ženám znemožňuje otehotnieť a znižuje kvalitu a množstvo spermií.

Dajte prednosť čaju pred kávou. Obsahuje polovicu kofeínu a je bohatý na antioxidanty. Holandská štúdia s 9 000 ženami prišla k záveru, že štyri alebo viac šálok kávy denne znižuje šancu na počatie o štvrtinu.

Menej kávy a žiadny alkohol, to by malo platiť aj pre budúcich oteckov. Pravidelné pitie znižuje kvalitu spermií. Problémy s otehotnením môžu mať na svedomí aj nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén alebo aspirín.

Dokonalé načasovanie

Sledujte svoj menštruačný cyklus alebo si stiahnite bezplatnú aplikáciu, aby ste vedeli, v ktorej fáze sa nachádzate. Existujú tiež monitory, ktoré vám umožnia merať si hladinu hormónov plodnosti doma, aby ste dokázali presnejšie určiť svoje plodné dni.

Potraviny pre plodnosť

Budúci otcovia by sa mali vyhýbať sójovým produktom obsahujúcim izoflavóny, ktoré napodobňujú účinok ženského hormónu estrogén. Namiesto toho by mali vsadiť na tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú produkciu zdravých spermií. Užívajte multivitamíny na doplnenie zinku, selénu a vitamínov C, B12 a E, z ktorých všetky podporujú produkciu spermií.

Budúce mamičky by mali minimalizovať sladké potraviny a jednoduché uhľohydráty, ako je biely chlieb, cestoviny a ryža.

Relaxujte ...

Nedávny prieskum ukázal, že dva z troch párov sú frustrované z informácií o tom, ako sa netreba na túžbu po dieťati sústreďovať. „Ako sa to ľahko povie, tak sa to ťažko realizuje a neustále pripomínanie toho, aby sa ľudia o dieťa nesnažili až tak urputne, ich môže extrémne frustrovať. Ich šanca uspieť sa znižuje, lebo to ovplyvňuje ovuláciu aj produkciu spermií,“ vysvetľuje psychologička. Podľa jednej zo štúdií vysoká úroveň stresu znižuje plodnosť až o 29%. Nájdite si nejaké hobby, prihláste sa na jogu, behajte...

Pomoc odborníka

Ak sa o dieťa snažíte dlhšie ako rok a nedarí sa vám, navštívte odborníka, s ktorým preberiete všetky možnosti.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia