Všímate si, čo sa píše v učebniciach vašich detí?

Všímate si, čo sa
Ilustračné foto
Zdroj: foto: FB/Simona Petrik
2018-12-08 11:30:58 |

Hovorí sa, že svet je povrchný a deťom treba ukazovať hlbšie hodnoty. Okrem rodiny by tak mala robiť aj škola. Pri pohľade na texty v niektorých učebniciach však v mnohých rodičov vzkypí žlč.

Tí, ktorí pridávali do učebníc, resp. pracovných zošitov niektoré texty, sa nad ich obsahom podľa reakcií rodičov asi veľmi nezamýšľali. Po gramatickej stránke je to v poriadku, no po obsahovej je to omnoho horšie. „Bývalá modelka sa pochválila úbytkom váhy. Nadbytočné tukové vankúšiky sa stratili. Teraz má prebytok energie. Vôbec nebýva unavená. Zanechala bývalý spôsob života. Prestala sa zbytočne prejedať. Obľúbila si bylinkové čaje. Sú neobyčajne chutné.“ píše sa napríklad v jednom z gramatických cvičení v podpornej učebnici Diktáty pre 3. ročník ZŠ.

Na text upozornila na facebooku poslankyňa Národnej rady SR Simona Petrik. „Od malička podsúvame dievčatám na každom kroku, že hlavné je, ako vyzerajú. Ešte sa niekto čuduje, že anorexie a bulímie má čoraz viac detí? Že nám umierajú mladí ľudia alebo majú do konca života trvalé následky? Skúste dnes svoju dospievajúcu dcéru presvedčiť, že je dôležité, aká je osobnosť, a nie ako vyzerá. Nechcem, aby moja dcéra a vaše deti v škole čítali takéto hlúposti! Toto za svoje dane podporovať nebudem. Pošlem interpeláciu ministerke Ľubyovej, na to sa spoľahnite,“ napísala.

Text by sa podľa niektorých komentujúcich mohol dať interpretovať ako boj proti obezite a za zdravý životný štýl, čo považujú za správne. Podľa iných však zvolený spôsob určite nie je vhodný pre deti vo veku 8 – 9 rokov. Pripomínajú, že v súčasnosti, keď sa dokonalá postava prezentuje ako niečo dôležitejšie než to, čo máme v hlave, by sa dievčatám nemali podsúvať informácie takýmto spôsobom.

Pod príspevkom sa rozprúdila búrlivá diskusia. „Halooo, cez 50% detí má nadváhu. Keď to nevadí rodičom, aspoň si prečítajú čo je správne,“ napísal jeden z komentujúcich Tono. „Vy tam vidíte napísané niečo iné ako ja? Píše sa tam o modelke, ktorá pije bylinkové čaje. Nie o tom, že sa treba hýbať a jesť zeleninu!“ odpísala mu Petrik. „Prečítajte si to ešte raz očami dievčaťa, čo má síce normálnu postavu, ale má napr. chudšie spolužiačky, ktoré si z nej robia srandu pre jej tvary. A problém je na svete. Ako učiteľka viem, o čom hovorím. A vôbec nešlo o dievča s nadváhou,“ odkazuje tým, ktorým sa zdá text v poriadku, ďalšia z komentujúcich Sisa. „Ja som mal známu, ktorá s tým ako dieťa bojovala. Hovorila mi, že je to prosto sústavný tlak z každej strany, je to práve o takýchto banalitách, ktoré nakoniec dievčatá dovedú k tomu, že si poškodia zdravie,“ píše sa v ďalšom príspevku. „Ja keď veľa jem, necítim sa dobre a nemyslím, že je to zdravé, keď jem menej a zdravšie, cítim sa omnoho lepšie,“ podporila text iná komentujúca. „Mňa by zaujímalo aj, aká je pridaná hodnota tohto cvičenia. Lebo ani na čítanie s porozumením to nevidím. Niektorí vravia, že riešiť také veci sú kraviny. Ja ale súhlasím s tým, že v takom veku zasejeme semienko, ktoré môže vyklíčiť do anorexie alebo mentálnej bulímie o niekoľko rokov neskôr,“ napísal Marek.

„Toto je tiež pekný humáč,“ priložila do komentáru ďalší text z tretiackej učebnice Zuzka. V ňom sa deti dočítajú o tom, že k prioritám v živote patrí mať raz dobré auto a vyzerať vždy dokonale.

Prečítajte si tiež:

Domáce práce: deti do nich zapájajte už odmalička, radia vedci

Učiteľka objavila na žiakových ceruzkách krásne odkazy

Fotogaléria


Foto: Facebook/Simona Petrik
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia