Desať výhod, keď porodíte po 35-tych narodeninách

Desať výhod, keď porodíte
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-11-28 14:15:14 |

Pôrody 35 a viacročných žien v poslednej dekáde každým rokom pribúdajú. I keď odborníci z toho nadšení nie sú, materstvo vo vyššom veku má aj svoje výhody.

Pravdou je, že žena v 35 rokoch otehotnie ťažšie ako keď mala o nejaký ten rok menej a dieťatku hrozí viac zdravotných problémov, no aj tak pôrod v tomto veku prináša tiež viacero pozitív. Ak už ste prešvihli ten „správny vek“ a po bábätku túžite, nenechajte sa odradiť. Prečo rozhodnutie mať dieťa aj po 35 nie je vôbec zlé?

1.Ste staršia a múdrejšia, viete, čo je v živote dôležitejšie.

Staršie mamy jednoducho strávili niekoľko rokov na tejto planéte viac ako mladšie a majú toho viac odžitého. Viac skúseností a väčší prehľad je ich výhodou.

2. Mali ste čas riešiť pracovnú kariéru a dosiahnuť úspech.

Po tridsaťpäťke sa snáď už každá žena dostala na nejaký ten stupienok v práci a tak sa bude mať kam po materskej dovolenke vrátiť, prípadne sa rozhodnúť pre inú oblasť. Jednoducho, má viac možností ako mladá mamička, ktorá sa ešte „nezapracovala.“ Treba uznať, že u nás je to trochu špecifické a to, že žena v práci niečo dosiahla, ešte neznamená, že po materskej má miesto isté. Určite je však väčšia pravdepodobnosť, že sa jej podarí prácu dostať späť ako mamina, ktorá pracovné skúsenosti nemá. Ak má žena za sebou úspešnú kariéru, je len na jej rozhodnutí, či sa ešte do pracovného procesu vrátiť chce alebo si iba bude užívať dieťa.

3. Je väčšia pravdepodobnosť, že aj vaši rodičia, ujovia a tety budú mať na vaše dieťa viac času, lebo sú krátko pred dôchodkom alebo na dôchodku.

Pomoc pri dieťati je vždy vítaná a veľká rodina je darom. Kým mladšie maminy majú obvykle obidvoch rodičov zamestnaných a nájsť si čas na vnúčatá nie je pre nich také jednoduché, staršie maminy majú výhodu, že ich rodičia si užívajú jeseň života. Ak ich nekvária zdravotné problémy, majú omnoho viac času a príležitostí pomáhať s vnúčatkami.


Biologické hodiny tikajú aj mužom


4. Viete, ako to v rodinách s deťmi chodí

Staršie maminy majú medzi kamarátkami určite aj mamičky s deťmi a tak sú zhruba oboznámené s  tým, čo sa v ktorej fáze deje. Rady a skúsenosti sú pre novú mamičku neoceniteľné. A bonus: určite odkladajú množstvo nepotrebných vecí po svojich deťoch, ktoré s radosťou posunú ďalej.

5. Vyzeráte mladšie

Žena s malým dieťaťom po boku pôsobí vždy sviežejšie. Obvykle ľudí prekvapí, že už má o nejaký ten rok viac, než sa na prvý pohľad zdá. Najčastejšie im uberajú päť rokov. Dôvod? Ten si ako tajomstvo nechávajú staršie mamičky pre seba...

6. Ste lepšie finančne zabezpečená

Teraz nehovoríme o dievčatách, ktoré sa narodili „v správnej rodine“ alebo o tzv. zlatokopkách, ale o normálnych ženách. Je pravdepodobné, že čím je žena staršia, tým dokáže viac usporiť a má nejaké zázemie. To zbavuje ženu stresu zo starostlivosti o deti, čo nie je lacná záležitosť. Finančne bezpečnejší život je bonusom aj pre deti.

7. Ste pripravená zažiť radosti detstva

Mladé maminy často ešte samy nevyrástli „z detských topánok“ a už sa potrebujú starať o ďalšie dieťa. Staršia mama je prístupnejšia na mnohé detské bláznovstvá, lebo ju samu po rokoch vracajú do týchto čias. Na rozdiel od tých mladších sú pripravené zažiť radosť z detstva nanovo. 

8. Neláka vás zábava a nočný život ako pred pár rokmi

Zostať doma v sobotu v noci je pre staršiu mamu úplne v poriadku a necíti sa o nič ukrátená.
Dokonca je to pre ňu úžasné. Sledovanie rodinných filmov sediac v papučiach na gauči je pre ňu predstava príjemného večera. Netrápi sa myšlienkami na to, kde asi práve žúrujú jej kamaráti a ako by jej s nimi mohlo byť dobre.

9. Ste vo väčšej pohode

Staršie mamy život naučil niečomu pre rodičovstvo veľmi dôležitému – trpezlivosti. Životné skúsenosti človeku nikto nezoberie a mnohé veci, ktoré pre pár rokmi riešila s horúcom hlavou, dnes už ani nevníma alebo iba mávne nad nimi rukou. Už našla samu seba, naučila sa mať samu seba rada takú aká je a tak si teraz dokáže vychutnávať sladkú odmenu – dieťa.

10. Ste vďačná

Staršie mamy neustále žijú v stave vďačnosti za to, že im bolo dieťa dopriate, či už majú dobré alebo zlé dni. Omnoho silnejšie ako mladé maminy si uvedomujú, že toto dieťa bolo poslednou šancou. Potomstvo si užívajú celým srdcom každú minútu. Aj vtedy, keď dieťa rozotrie na stenu mrkvu alebo čokoládovými rúčkami ukazuje ďobajúc prstíkmi na okno.

Prečítajte si tiež:

Deti starších mám sú zdravšie

Staršia mama: Menej kričí a má viac trpezlivosti

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia